Köşe yazıları | Avrupa yüksek enerji fiyatlarına katlanabilir mi?

Avrupa’da enerji fiyatları rekor düzeylerde seyretmeye devam ediyor. Bu yılın haziran ayında borsalarda kilovat saat başına elektriğin fiyatı yaklaşık 218 Euro oldu. İşte, Avrupa gazetelerindeki köşe yazarlarının değerlendirmeleri…

Köşe yazıları | Avrupa yüksek enerji fiyatlarına katlanabilir mi?

Rus petrolüne yönelik yaptırımlar ve doğalgaz arzının kesilmesi dolayısıyla Avrupa’da enerji fiyatları rekor düzeylerde seyretmeye devam ediyor: Bu yılın haziran ayında borsalarda kilovat saat başına elektriğin fiyatı yaklaşık 218 avro oldu, Haziran 2021’de ise bu rakam 74 avro idi. Avro bölgesinde enflasyon da hâlâ yüzde 8,6 gibi yüksek bir düzeyde. Avrupa basını, sonbahar ve kış aylarının zor geçmesinden endişeleniyor.

Kiev’le dayanışmak için buna değer

Büyük Britanya’da göstericiler, yüksek akaryakıt fiyatlarını protesto etmek için çok sayıda otoyolu trafiğe kapattı. The Times ise Britanyalıların bu fedakârlığa katlanması gerektiğini söylüyor:

“Öfke anlaşılabilir. Geçtiğimiz iki yıl içerisinde akaryakıt fiyatları neredeyse iki katına çıktı. … Ancak bu, hükümetin göstericilere boyun eğmesi gerektiği anlamına gelmiyor. Akaryakıt fiyatlarındaki artışın temel sebebi Ukrayna’daki savaş. … Batı ittifakı bu savaşta askerlerle değil, kaynaklarla savaşmaya karar verdi – Rus ihracatına yaptırım uygulamak için ekonomik nüfuzunu kullanıyor. … Yüksek enerji maliyetleri, Rus işgaline direnmenin bedelidir.”

Maltalılar için en önemlisi kendi çıkarları

Son Avrobarometre anketinegöre, AB vatandaşlarının yüzde 59’u için demokrasi ve özgürlük gibi değerler fiyat istikrarından daha önemli. Times of Malta, yüzde 63’ün her şeyden önce fiyat istikrarı istediği Malta’da durumun öyle olmadığından yakınıyor:

“Avrupalı kız ve erkek kardeşlerimiz Ukrayna’daki bomba yağmuru altında hayatta kalmak için mücadele verirken, kendi cüzdanları her şeyden önemli olan pek çok Maltalı için demokrasi ve özgürlük ‘soyut’ değerler olarak görülüyor. … Malta bu savaşa resmen tarafsız kalmasa da hayli uzak duruyor. … Avrobarometre anketini dürüstçe ve özeleştiriyle yorumlayacak olursak, hakkımızda çok şey söylediğini kabul etmemiz gerekiyor.”

Portekiz zorlu kararlarla karşı karşıya

Kış aylarında darboğaza girmemek için Portekiz hükümeti acele etmeli, diyor mühendis ve enerji uzmanı Mário Guedes Observador’da:

“Portekiz, 2022’nin ilk aylarında İspanya’dan bir milyar avronun üzerinde elektrik ithal etmek zorunda kaldı. … Portekiz meteoroloji enerji sorununu çözene kadar bekleyemez, aksine ekonomik felakete ek olarak bir de elektrik tayınlaması ile karşı karşıya kalabiliriz. Bu yüzden, hükümetin uzmanları dinlemesi ve Pêgo kömür santralinin devreye alınması dahil olmak üzere ülkenin ciddi elektrik açığına yönelik alternatifleri ciddiyetle değerlendirmesi önemli.”

Batı’nın stratejisi bir felaket

Ekonomi profesörü Jože P. Damjan blogunda, insanların yaptırımlar nedeniyle kendilerini neyin beklediğinden habersiz olduğunu söylüyor kızgınlıkla:

“Özellikle de siyasi liderlerin petrol (ve doğalgaz) ithalatına yönelik yaptırımlarla Rusya’ya daha fazla baskı uygulamamız ve Ukrayna’ya daha fazla silah tedarik etmemiz gerektiğine, böylelikle sorunun çözüleceğine dair açıklamalarını eleştirmeden yayınlayan önde gelen medya kuruluşlarına safça inanan çoğunluk. … Rusya konusunda Avrupa’nın yürüttüğü bu ‘stratejiye’ devam edersek veya Putin Avrupa’ya doğalgaz arzını kesmeye karar verirse, Avrupa kışın karanlıkta kalıp soğuktan donabilir ve sanayinin büyük bir bölümünde makineler durabilir. Bu da derin bir durgunluğa ve enflasyonun tavan yapmasına yol açabilir, insanlar ekmek, benzin ve petrol için birbirleriyle dövüşmeye başlayabilir.”

Yayınlama: 07.07.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.