Velayeti bende olan çocuğumla Avusturya’dan çıkabilir miyim?

Son günlerde birçok okuyucunun gazetemize yönelttiği bir soruyu, hukukçulara sorduk…
Soru: Avusturya mahkemeleri tarafından velayeti verilen anne veya baba, bir diğerinden izin almadan çocuğunu yurt dışına çıkartabilir mi?

Velayeti bende olan çocuğumla Avusturya’dan çıkabilir miyim?

Birçok okuyucu, DerVirgül’e ulaşarak, sosyal medyada dolaşan bir söylentinin gerçeklik payını sordu…

İddialara göre, evli olsanız dahi, çocukların babasından izin belgesi almanız gerekiyor.

Bu bilgiyi paylaşanlar, Viyana uluslararası havalimanında polisler tarafından uyarıldıklarını ve babanın onayını ispatlayan belgelinin istendiğini ileri sürüyorlar.

Ancak kendilerinin bu yeni kanundan haberdar olmadıklarını ve zorda olsa polisleri ikna ettiklerini ve kontrol noktasından geçtikleri belirtiliyor. 

Hukukçular aksini söylüyor!

Der Virgül, sosyal medyada ileri sürülen bu iddiaları hukukçu Yakup Aygün’e sordu. 

Velayeti alan taraf, yurt dışına çıkışında istediği gibi hareket edebilir mi?

Yakup Aygün: Bu duruma göre değişir. Normalde, velayet hakkına sahip olan taraf çocuk hakkında diğer tarafın rızası gerekmeksizin her türlü kararı alabilir.

Ancak aksine bir mahkeme kararı yok ise. Eğer mahkeme kararı varsa, bir veli belgesiz giderse diğer veli çocuğu kaçırdı diye işlem başlatma hakkına sahiptir. 

Araştırmalarımıza göre, velayet hakkına sahip olan taraf çocuk hakkında diğer tarafın rızası gerekmeksizin her türlü kararı alabilir.

Bu nedenle velayet hakkına sahip olan tarafın, aksine bir mahkeme kararı olmadığı müddetçe, müşterek çocuğu yurt dışına çıkarmak için herhangi bir izne ihtiyacı yoktur.

Velayet altındaki çocuk için yurt dışına çıkış yasağı konulabilir mi?

Çocuk ile ilgili verilecek kararlarda her zaman çocuğun üstün yararı gözetilir.

Çocuğun yurt dışına çıkışı ile diğer tarafın çocukla olan bağının kesilmesi ve haklarının engellenmesi amaçlanıyorsa mahkeme kararı ile çocuk hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulabilir.

Yurt dışına çıkış yasağı Anayasa ile güvence altına alınmış olan seyahat özgürlüğünü kısıtlamaktadır.

Bu nedenle yurt dışına çıkış yasağı kararı verilebilmesi için çok önemli olay ve delillerin bulunması gerekmektedir aksi takdirde çocuk hakkında yurt dışına çıkış yasağı kararı verilemez.

Yurt dışına çıkış yasağı kararı verilmesi mahkemeden talep edilir. Mahkemece verilen kararda yasağın hangi süreler için olduğu belirtilmelidir.

Avusturya yasalarına göre, süresiz şekilde yurt dışına çıkış yasağı kararı verilmesi Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırıdır. 

Sonuç olarak, sosyal medyada ileri sürülen ve Viyana havalimanında yaşandığı söylenen olayın hangi şartlarda geliştiğini bilmemekle beraber, iddia edildiği gibi böyle bir yeni yasanın uygulandığına dair bir bilgiye ulaşılamamıştır.| © DerVirgül 

 

Yayınlama: 07.07.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.