Sahte polis e-postaları | Dolandırıcılık dalgası durmuyor
Polis, bir kimlik avı e-postası konusunda uyarıda bulunuyor: E-postada, eyalet emniyet müdürlüğünden sözde bir avukat, alıcıları ekli bir belgeye tıklamaları için kandırmak istiyor. Suçlular şifreler gibi hassas verileri bu şekilde elde etmek istiyor.
Şu anda dolaşımda olan sahte bir e-postanın konusu “Son uyarı”. Sahte bir eyalet emniyet müdür yardımcısı şöyle yazıyor: “Sizi ilgilendiren bu hassas vaka hakkında bir açıklama yapmanız isteniyor.” Ekte bir PDF belgesi bulunmaktadır. Polis basın sözcüsü Stefan Loidl, bu tür maillerin bir tuzak olduğu uyarısında bulunuyor.
Loidl, “Bu tür toplu şantaj e-postalarında polis, ekteki belgenin hiçbir koşulda açılmamasını tavsiye ediyor” dedi. “Ayrıca bu tür şüpheli e-postaların alındıktan hemen sonra silinmesini tavsiye ediyoruz.” Bunun nedeni, eklerin genellikle açıldığında alıcının bilgisayar sistemine girebilecek kötü amaçlı yazılımlar olmasıdır. E-postaya cevap verilmemesi de tavsiye ediliyor, çünkü cevap suçlular için adresin aktif olarak kullanıldığının bir teyidi olacaktır.
Şu anda dolaşımda olan kimlik avı postasının ekran görüntüsü
Suçlular farklı hilelerle çalışıyor
Kimlik avı için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır – tabiri caizse şifre avcılığı. Şu anda dolandırıcılar kargo hizmeti gibi davranıp gümrük ücreti talep ediyor. Sahte çevrimiçi mağazalardan ve çevrimiçi bankalardan gelen postalar da dolaşımda. Yönlendirildiğiniz sayfalar genellikle orijinal sayfaya aldatıcı bir şekilde benzemektedir. Muhatapların suçlular tarafından hızlı hareket etmeye teşvik edilmesi veya hiç piyangoya katılmamış olmalarına rağmen bir ödül vaat edilmesi de tipiktir.
Bir başka numara: Dolandırıcılar sözde güvenlik açıklarına işaret etmekte ve sözde doğrulama için erişim verileri talep etmektedir. Bazı durumlarda e-postalar kötü bir Almanca ile de yazılmaktadır. Bu nedenle, özel e-posta adresinizi yalnızca istisnai durumlarda vermenizi ve çevrimiçi mağazalardan sipariş verirken veya haber bültenlerine abone olurken farklı bir e-posta adresi kullanmanızı öneririz.
İnternette daha fazla güvenlik için ipuçları
İki faktörlü kimlik doğrulama da önerilir. Oturum açarken yalnızca bir parola girmeniz gerekmez, aynı zamanda genellikle cep telefonunuza kısa mesajla gönderilen ve yalnızca kısa bir süre için geçerli olan bir PIN kodu da girmeniz gerekir. Bu nedenle, bilgisayarda yeni bir güncelleme varsa, bazen can sıkıcı olsa bile, açılır pencereye tıklamak yerine talebi hemen takip etmek mantıklıdır.| ©DerVirgül