“Hazırlıklı olun!”

Halka “Hazırlıklı olun!” çağrısı yapan Çevre ve Enerji Bakanı Avusturya’da gaz stoklarının azaldığını ve halkın kışın yüzde 15 daha az ısınacağını duyurdu. Peki bu yüzde 200’e varan enerji fiyatları ne olacak?

“Hazırlıklı olun!”

Dilber Suiçmez 

Bu kadar zam, sonra da daha az ısınılacak demek, profesyonel siyasetten uzak söylemler. 

Gaz bittiyse, odun kömür vesaire yakalım demekle olmaz. Avusturya Yeşiller partisinden çevre ve enerji bakanının açıklamaları parti program ve içeriğine oldukça ters. 

Ayrıca herkesin evinde şömine veya soba bulunmuyor.

Finansal ve iktisadi alanda yeni reformlar, yeni ekonomik programlara ihtiyaç var. 

Az ye, az ısın, az gez, az yak, …bu liste uzar gider böyle giderse. 

Böyle olmaz! 

İnsanların maaşlarına zam, az vergi ve yüklü bir para yardımı yapılmalı.

Halk zaten uzun zamandır minimale indirgemiş sosyal yaşamını ve giderlerini kısıtlamış vaziyette yaşamakta. Çoğu insan artık sinemaya, bir etkinliğe gidemiyor.

Peki kuaförüne ve kostümüne, yemeğine günde yaklaşık bin Euro harcayan iktidar sorumluları ve çevresi, diğer sorumlular ne kadar kısmış acaba harcamalarını? 

Tabii ki bakıldığında bu durumu şu an tek bir bakana ya da sadece bu iktidara bağlamak doğru olmaz. Bu bir kolektif eylem sorunu ve uzun yıllardır süregelen sorunlardan sadece bazıları. 

Diğer iktidarlardan kalan defektler, varolan yerel ve çeşitli uluslararası krizler, diplomatik sorunlar ve hali hazırda oluşan yeni problemler. Kısacası bunlar zamanında yapılan seçimlerin ve yanlış politikaların ürünü.

Şu an insanlara daha fazla devlet yardımı gerekiyor.

Enflasyon ve pahalılık

Son iki aydır insanlar zamlanan ev kiraları ve enerji fiyatları yüzünden çaresiz durumda.

Bir de aniden ortaya çıkan yüzde yüz zamlanmış ödemeler var.

Bir seferlik ikiyiz Euro’luk yardım ile bu sorun çözülecek gibi görünmüyor. 

İnsanların barınma, ısınma, yemek- içmek gibi en temel ihtiyaçlarına zam yapmak, dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan Avusturya için ne anlama ne geliyor? 

Zenginlerden alamadıkları vergiyi, çalışan insanlardan kesip, sonra her şeye zam yapmak, adaletsiz bir davranış. 

Ezilen her zamanki gibi yine halk. 

Durumu iyi olmayan insanlar, daha da zor durumdalar.  
 
Enflasyonu bir hamlede düşürmek kolay görünmüyor.

Aile yardımı yapmak, üç beş çocuklu bir aileye katkı sağlar belki, fakat uzun vadede bu da işe yaramayacaktır.

Yalnız yaşayan insanlar, çoğunlukla kadınlar ve anneler ne durumda? Herkes sonuçta evli değil ve üç beş çocuğu da yok ve olmak zorunda da değil bu yardımlardan faydalanmak için.

Global Sorunlar 

Bu sorunların ana kaynağı tüm dünya için sadece Ukrayna – Rusya savaşı ve iki yıldan fazladır süren pandemi kısıtlamalarının beraberinde getirdiği problemler mi? 

Elbette ki, hayır. 

İş bu noktaya gelene kadar yıllardır alarm çalıyordu ama ne yazık ki ne AB ne de hükümetlerinin sorumluları gereken önlemleri yeterince almadı veya almak istemediler ve olup biteni şu an bizler gibi izlemekteler ve çare aramaktalar.

Küreselleşmenin beraberinde getirdiği sorunlar, kapitalist ekonomik sistemler ve kapitalist hegemonların rekabetiyle artan eşitsizlik ve haksızlıklar, güç savaşları vs vekalet savaşları, hibrit savaşlar ve savaşlarla beraber yıllardır dünyanın çeşitli kıtalarından bölgelerinden insanları koparıp, göç etmeye zorlamak, çevreyi ve doğayı kirletmek ve yok etmek, herhalde gün gelecek ağır sonuçlar ortaya çıkaracaktı ve nitekim öyle de oldu. 

Uzun yıllardır çeşitli araştırmalar yapıldı, çeşitli teoriler, senaryolar ve stratejiler ortaya konuldu, fakat deli saçması, komplo teorisi gibi algılandı, ya da birilerinin işlerine gelmedi.

Kukla yönetmenlerin filminde figüran gibi kaldı insanlar.

Yıllardır olabilecek her türlü oyunu film gibi izledik ve hepsi tek tek gerçek olmaya başladı. | © DerVirgül 

Yayınlama: 06.07.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.