Aşırı hız yapanların arabası ihale ile satılacak
Avusturya Federal hükümeti, çarşamba günü Bakanlar Kurulunda, geçen yıl açıklanan aşırı hıza karşı önlemleri parlamento gündemine taşıdı. Paket, Mart 2024’ten itibaren dikkatsiz ve tehlikeli hız durumunda aracın trafikten men edilmesi ve açık arttırmaya çıkarılmasını mümkün kılacak.
İçişleri Bakanı Gerhard Karner [ÖVP] ile birlikte Bakanlar Kurulu sonrasında basının karşısına çıkan Ulaştırma Bakanı Leonore Gewessler [Yeşiller] “Kim arabasını silah olarak kullanırsa, silahını elinden alacağız” dedi.
Gewessler’e göre, hükümet tarafından planlanan araçlara el koyma imkanı, aşırı hıza karşı önlem paketinin son yapı taşı ve halihazırda uygulanan sıkılaştırmalardan sonra yol güvenliğinde bir başka önemli adım. Son birkaç yılda çok şey başarıldığını belirten Karner, bu bağlamda telefonla konuşan sürücülere yönelik daha sert cezaları örnek olarak gösterdi. Planlanan sıkılaştırma “iyi bir ileri adım” olarak nitelendirildi.
‘Son sonuç’ olarak açık artırma
Gewessler aralık ayında düzenlemelerin sıkılaştırıldığını duyurmuştu. Yapılan gözden geçirmenin ardından şimdi küçük değişiklikler dahil edildi. Önlemlerin uygulanabilmesi için Karayolu Trafik Kanunu, Ehliyet Kanunu ve Motorlu Taşıtlar Kanunu’nda değişiklik yapılması öngörülüyor.
Gewessler, ilgili parlamento kararına göre Mart 2024’ten itibaren aşırı hız yapanların araçlarına anında el konulabileceğini ve “son çare olarak” açık arttırmayla satılabileceğini söyledi. Ulaştırma Bakanlığı’na göre Avusturya bu önlemle diğer Avrupa ülkelerini örnek alıyor.
Kabul edilen paket, ciddi suçları ve meskûn mahallerde 60 km/s ve meskûn mahallerin dışında 70 km/s hızın aşılmasını hedefliyor. Eğer bireyler “tamamen inandırıcı olmayan bir şekilde” tekrar tekrar aşırı hızda araç kullanırlarsa, prosedürün sonunda el koyma işlemini aracın kalıcı olarak kaldırılması ve açık artırmaya çıkarılması takip edebilir.
Azami hız sınırının yerel bölgede 80 km/saatten fazla – ya da yerel bölge dışında 90 km/saatten fazla – aşılması durumunda, yetkililer ilk seferde bu “el koyma prosedürünü” de başlatabilir.
Ehliyete el koyma ve sürüş yasağı
Hız suçunun işlendiği araç sürücüye ait değilse, el koyma yerine sürüş yasağı yürürlüğe girer. Bu, sürücünün söz konusu aracı kullanmasının kalıcı olarak yasaklandığı anlamına gelir. Bu durum araç sahiplerini de etkiler: artık aracın ilgili kişiye ait olmasına izin veremezler.
Karner, polisin deneyimlerinin çoğu zaman aracın sahibine ait olduğunu gösterdiğini söyledi. Düzenlemenin yabancı sürücüleri de etkileyip etkilemediği sorusuna Gewessler, AB’nin eşit muamele ilkesine atıfta bulundu.
Ayrıca ehliyet yasasında da bir değişiklik yapılması planlanıyor: Şehir sınırları içinde saatte 40 km’den fazla ya da şehir sınırları dışında saatte 50 km’den fazla hız yapılması durumunda sürücü belgesinin geçici olarak geri alınması gerekecek. Şu anda bu, müdahale eden memurun takdirine bağlı bir karardır.
Bu yıl şimdiden 142 ölüm gerçekleşti
Gewessler bunun “uslanmaz ve tekrar eden suçlulara ve umursamaz davranışlara karşı artık her düzeyde kapsamlı adımlar atıldığı” anlamına geldiğini söyledi. Gewessler, 2023 yılında kaza sonucu 142 kişinin hayatını kaybetmiş olacağına atıfta bulunarak, her bir vakanın kabul edilemez ve çok fazla olduğunu vurguladı. Yerel bir bölgede arabasıyla saatte 130 km hızla giden birinin aracını kontrol edemediğini söyledi. “Bu hayati tehlike demektir. Bu durdurulmalıdır” dedi.| ©DerVirgül