Schallenberg, Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerinin sona ermesini savundu

Ankara ziyareti sonrası Viyana’da açıklama yapan Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, Türkiye ile AB üyelik müzakerelerinin kesilmesinden yana olduğunu söyledi.

Schallenberg, Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerinin sona ermesini savundu

Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg (ÖVP), İçişleri Bakanı Gerhard Karner (ÖVP) ile salı akşamı devlet televizyonu ORF’de katıldıkları programda, Ankara ziyaretini değerlendirdi. 

Türkiye “bize doğru bir adım attı” diyen Schallenberg, Türkiye’nin Efes’teki kazıların devam etmesine izin vermesi ve NATO eğitim kamplarına Avusturya’nın katılmasına yeniden izin vermesini örnek gösterdi. 

Yine de Dışişleri Bakanı, Türkiye ile AB üyelik müzakerelerinin kesilmesinden yana olduğunu söyledi.

Schallenberg, “Bu arada, Türkiye ile Ermenistan arasındaki görüşmelerin Viyana’da gerçekleşmesini memnuniyetle karşılıyorum” diyerek, Türkiye zor bir ekonomik durumda, ancak son aylarda İsrail ve Ermenistan gibi birçok ülkeye yönelik politikasını değiştirdi diye konuştu. 

Birçok yönden önemli ülke 

“Türkiye bölgesel bir güç faktörüdür ve Ukrayna savaşında arabulucu olarak da önemli bir rol oynamaktadır” tespitini yapan Schallenberg, “İstanbul Süreci olarak adlandırılan bu arabuluculuk çabalarında Türkiye’yi destekliyoruz” dedi. 

Bu, Rusya ile Ukrayna arasında hala var olan son diyalog hattıdır, aynı zamanda küresel bir gıda krizinden kaçınmak için Ukrayna’dan “milyonlarca ton tahıl” alma girişimidir diye ekledi. 

Schallenberg’e göre, özellikle göç alanında Türkiye ile görüşmelerde bulunmak önemli, çünkü 2015’teki göç hareketinin kendini tekrar etmesini “her şekilde önlemek” önemli olduğunu vurguladı. | © DerVirgül 

Yayınlama: 06.07.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.