Gaz sızıntısı devam ediyor | Linz’deki patlamanın ardından durum gergin
Avusturya Linz’deki bir ısı pompası için yapılan derin sondajın tetiklediği gaz patlamasının ardından bölgede hala gaz sızıntısı devam ediyor. 65 bina boşaltıldı.
Salı akşamı Ansfelden’de [Linz-Land bölgesi] meydana gelen gaz patlamasında 65 yaşında bir adam yaralandı. Bir sondaj kuyusuyla ilgili olan olay sonucunda müstakil bir ev alev aldı.
Polis, daha fazla gaz sızıntısı nedeniyle, tehlike altındaki bölgedeki 65 binanın boşaltılması emri verildiğini söyledi. Çarşamba günü bölgede gaz sızıntısının devam ettiği söylendi.
Ansfelden’deki patlamanın ardından yeni gaz sızıntısı
Gaz bulutunun yeraltında nereye yayıldığını bilmek için her saat gaz ölçümleri yapılıyor. Bölge itfaiye komutanı Helmut Födermayr çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında, gece boyunca yanıcı gazın defalarca çim yüzeylere sızdığını ve yanmaya başladığını ve her yerde söndürme önlemlerinin alındığını söyledi. 13 itfaiye ekibinden 130 kuvvet sürekli görev başındaydı.
Gaz patlamasının nedeni ısı pompası için derin sondaj
Linz-Land Kaymakamı Manfred Hageneder, salı günü saat 17:00 sularında bir konutun ısı pompası için yapılan derin sondaj sırasında yaklaşık 90 metre derinlikte “gaz karışımı da içeren bir su sızıntısı” meydana geldiğini bildirdi. Dakikada 1.000 litre su yüzeye fışkırdı. İtfaiye ekipleri suyu dışarı pompaladı ve durumun stabil olduğu düşünüldü.
Akşam saat 21:00 sularında aniden, derin sondaj kuyusuna yaklaşık 100 metre mesafedeki bir evde patlama meydana geldi ve ev yanmaya başladı. Ev sakini itfaiye tarafından yanan binadan kurtarıldı ve duman soluma şüphesiyle hastaneye kaldırıldı; eşi ise yara almadı.
65 bina gaz sızıntısı nedeniyle boşaltıldı, çözüm aranıyor
Daha ileri ölçümler, “çok çeşitli alanlarda gaz sızıntısı olduğunu ortaya çıkardı. Bu nedenle 65 ev tahliye edildi,” diye devam etti Hageneder. Belediye Başkanı Christian Partoll [FPÖ], etkilenen yaklaşık 150 kişinin Ansfelden/Haid belediye binasına götürüldüğünü sözlerine ekledi. Gece boyunca OMV’den uzmanlardan sondaj kuyusunu kapatmaları istendi. Öğlene kadar teknik bir çözüm bulunması bekleniyor.
Eyalet jeoloğu Christoph Kolmer, Gausautritt’in nasıl meydana gelmiş olabileceğini açıkladı. Prensip olarak Yukarı Avusturya’da bu tür binlerce derin sondaj kuyusu bulunmaktadır. Jeotermal kablo döşendikten sonra delik tekrar derzleniyor. Kolmer, mevcut vakada toprak altında “sığ doğal gaza” rastlandığını, bunun borunun yan tarafındaki toprak altına kaçtığını ve iyi geçirgen çakıldan daha geniş alana geçtiğini söyledi. Gaz en az dirençli yolu bulduktan sonra ışık kuyuları ya da mahzenler gibi boşluklara aktı. Bir kıvılcım patlamaya neden olmak için yeterlidir.
Bölge sakinlerinin şu anda evlerine dönmelerine izin verilmiyor
Eyalet Kriminal Soruşturma Ofisi evdeki kazanın kesin nedenini araştırmaya başladı. Ev sakinlerinin ne kadar süreyle evlerine dönmelerine izin verilmeyeceği şimdilik belirsizliğini koruyor.|©DerVirgül