Uçuş iptalleri durumunda yolcu hakları neler?
Avrupa’da son dönemde havayolu şirketlerinde yaşanan personel sıkıntısı ve grevler nedeniyle çok sayıda uçuş iptal edildi.
Avrupa Birliği kurallarına göre, bu durumda havayolu şirketi size geri ödeme yapmak zorunda ya da başka bir şirket üzerinden olsa bile yeniden rezervasyonunuzu yapmak zorunda. Ayrıca ekstra tazminat ve konaklama masraflarını alma hakkınız da var.
Uçuş iptalleri durumunda haklarınız neler? Konuyu Avrupa Tüketici Örgütü’nün (BEUC) hukuk görevlisi Steven Berger’e sorduk.
Grev ya da fırtına gibi olağanüstü durumlarda yolcunun tazminat hakkının olmadığının altını çizen Berger, “Diğer durumlarda tazminat hakkınız vardır. Bu tazminatın miktarı uçuşlarınızın mesafesine göre değişir. Bu, 250 Euro ile 600 Euro arasında değişebilir.” dedi.
BEUC’a göre, havayolları genellikle kuralları netleştirmeyerek müşterileri bilgilendirmiyor ve işler ters giderse otomatik tazminat dahil etmek için de daha fazla düzenleme istiyor.
Yönetmelikte yolcuya geri ödeme süresinin 7 gün olduğunu hatırlatan Berger, “Farklı haksız uygulamaların tekrarlanmaması veya tüketicilerin geri ödeme için bir ay beklemek zorunda kalmaması için havayolları üzerinde caydırıcılık olmalı.” diye konuştu.
Berger ayrıca geri ödemenin kupon değil nakit olarak karşılanması gerektiğine dikkat çekiyor.
Uçuş iptali örneği
Belçikalı Daniel Rothier, son zamanlarda yaşanan iptal dalgasının mağdurlarından biri. Bu ayın başlarında Verona’ya yapacağı yolculuk, uçuşunun “hiçbir açıklama yapılmadan iptal edilmesiyle” kabusa dönüştü.
Euronews’e konuşan Rottier, “7 Haziran’da e-posta yoluyla 8 Haziran’daki uçuşun iptal edildiğini öğrendik. Önerilen tek çözüm, iki gün sonra, 10 Haziran’da kalkan uçakta yer almaya çalışmaktı.”
Rottier, böyle bir durumda bile havayolu şirketine ulaşamadıklarını söylüyor: “Airbnb ev sahibimize daha uzun süre kalabilir miyiz diye sorduk. Biraz sıkıntıdan sonra aynı fiyata olmasa da daha uzun kalmayı başardık. Ryanair uçuşuydu. Bize herhangi bir açıklama yapmadılar. Kendileriyle iletişime geçmeye çalıştık. posta, telefon, ama cevap yoktu.”
Şimdi Rottier, ekstra masraflar için tazminat talep ediyor. Ancak Ryanair bu iddiaya itiraz ediyor.
Şirket, Euronews’e yaptığı açıklamada, “Ryanair’in tazminat talep sistemlerinin haksız ve karmaşık olduğuna dair tüm iddialar tamamen yanlış. Aksaklıkla karşılaşan tüm yolcular, tüm seçenekleri ve hakları hakkında e-posta/SMS yoluyla bilgilendirilir ve tüm bilgiler Ryanair.com’da mevcut.” ifadelerine yer verdi.
Açıklamada ayrıca “Ryanair, Covid sonrası seyahat için yeterince plan yapamayan diğer birçok havayolunun aksine, personel sıkıntısı nedeniyle herhangi bir aksama olmadan bu yaz tam uçuş programlarını yürütüyor. Hava Trafik Kontrolörü (ATC) ) grevler ve havalimanı personel sıkıntısı, yaz sezonu boyunca ufak tefek aksaklıklara neden olabilir.” denildi.