Erdoğan’ın İsveç’in NATO üyesi olmasına destek verdiği açıklandı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsveç’in NATO üyesi olması için destek verdiğini açıkladı.

Erdoğan’ın İsveç’in NATO üyesi olmasına destek verdiği açıklandı

Stoltenberg, bu açıklamayı Erdoğan ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile gerçekleştirdikleri üçlü toplantının ardından yaptı.

Stoltenberg, “bugünün tarihi bir gün olduğunu” belirtti.

Almanya ve ABD bu kararı olumlu karşıladıklarını açıkladı.

Türkiye’nin İsveç’in NATO’ya Katılım Protokollerini TBMM’ye sevk edeceği ve onaylanması için yakın işbirliği içinde olacağı bildirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi için Litvanya’nın başkenti Vilnius’a gitmişti.

Pazartesi sabahı Atatürk Havalimanı’nda basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, “Türkiye’yi Avrupa Birliği kapısında 50 yılı aşkın zamandır bekleten bu ülkelere buradan sesleniyorum. Vilnius’ta da sesleneceğim. Önce Türkiye’nin Avrupa Birliği’nde önünü açın, biz de Finlandiya’da olduğu gibi İsveç’in (NATO üyeliğinin) önünü açalım” demişti.

Erdoğan bu açıklamasının üzerine Vilnius’ta Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ile bir araya geldi.

Toplantının “iyi geçtiğine” dair bir tweet atan Michel, ilişkilerin canlandırılması ve işbirliğinin artırılmasına karar verdiklerini aktardı.

Batılı siyasilerden AB ve NATO ayrımına vurgu
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda’yla Erdoğan’ın sabahki açıklamalarının ardından düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin AB üyesi olma isteğini desteklediğini ancak İsveç’in NATO’ya üyelik koşullarını halihazırda yerine getirdiğini belirtmişti.

Nauseda ise Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğiyle ilgili olarak, istek listesinin sınırlı olduğunu vurguladı.

Reuters’ın aktardığına göre, Erdoğan’ın AB üyeliğiyle ilgili açıklamasına bir Avrupa Komisyonu sözcüsü, NATO ve AB üyelik süreçlerinin ayrı olduğunu söyleyerek yanıt verdi.

AFP’ye göre Almanya Başbakanı Olaf Scholz da Erdoğan’ın isteğinin İsveç’in NATO üyeliğiyle bağlantılı olmadığını, İsveç’in NATO üyeliğiyle ilgili gerekli bütün koşulları yerine getirdiğini söyledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü ise ABD’nin her zaman Türkiye’nin AB üyelik isteğini desteklediğini, bu tartışmanın Türkiye ile AB üyesi 27 ülke arasında olduğunu ekledi:

“Bizim odağımız, NATO’ya katılmaya hazır olan İsveç.”

Biden: Ukrayna’yı NATO’ya almak, Rusya ile savaş anlamına gelir
Erdoğan, zirve öncesinde Biden ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Erdoğan-Biden görüşmesinde, Ukrayna’nın NATO’daki konumu, İsveç’in NATO’ya üyelik başvurusu ve Türkiye’ye F-16’ların teslimi başlıkları gündeme geldi.

Vilnius’taki zirvede yüz yüze görüşecek iki liderin buluşması öncesi yapılan açıklamalarda ayrışan noktalar göze çarptı.

Biden, Washington’dan ayrılmadan önce CNN televizyonuna Pazar günü verdiği röportajda, İsveç’in NATO üyeliğinin önünün açılmasını sağlamak için Türkiye’nin F-16 isteğini yerine getirmeyi değerlendirdiğini söylemişti.

Biden, “Süreç devam ediyor, bitmiş bir şey yok” demişti.

Erdoğan ise bu röportaj sonrası yapılan telefon görüşmesinde, Biden’a, Türkiye’nin F-16 talebinin İsveç’in NATO üyeliğiyle ilişkilendirilmesinin doğru olmadığını söyledi.

Erdoğan, Biden’dan, AB üyesi ülkelerin ve AB liderliğinin Türkiye’nin üyeliğine açık ve güçlü destek mesajı vermeleri konusunda destek istedi.

İki gün sürecek NATO Zirvesi’nde en önemli konulardan biri Ukrayna’nın ittifaka katılma talebi olacak.

Biden, Ukrayna’nın Rusya ile savaş devam ederken NATO’ya alınmasının mümkün olmadığını söyledi, “Ukrayna’yı NATO’ya almak, Rusya ile savaş anlamına gelir” dedi.

NATO’yu kuran Kuzey Atlantik Antlaşması’nın beşinci maddesi, saldırıya uğrayan bir birlik üyesini tüm üyelerin savunmasını öngörüyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky, NATO Zirvesi sırasında ülkesinin NATO üyeliği için açık bir mesajın verilmesini ve resmi davette bulunulmasını istiyor.

Erdoğan, Cuma günü Zelenskiy’i Türkiye’de ağırlamış, basın toplantısında “Ukrayna’nın NATO üyeliğini hak ettiğini” söylemişti.

Ukrayna’ya misket bombası gönderilmesi konusu
ABD, Cuma günü Ukrayna’ya misket bombası gönderme kararı almıştı.

Biden, “bunun çok zor bir karar olduğunu” ancak Ukraynalıların cephanelerinin bitmeye başlaması nedeniyle bu adımı atacaklarını söyledi.

Ancak NATO üyesi ülkeler bu konuda ortak bir görüşe sahip değil.

Kanada ve İspanya bu karara açıkça muhalefet ediyor.

İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles, “Ukrayna’nın savunmasına evet ama misket bombasına hayır” dedi.

Almanya ise ABD’nin bu konudaki duruşunu anladığını ifade eden bir açıklama yaptı.

100’den fazla ülkede yasak olan misket bombası, birden fazla patlamaya yol açan küçük bombacıklardan oluşuyor ve hata oranı yüksek.

Yani patlamadan kalabilen bombacıklar yıllar boyunca yüzeyde durup daha sonra patlayabiliyor.

Yeni genel sekreter kim olacak ?
BBC Savunma Muhabiri Frank Gardner, İngiltere ve Baltık ülkelerinin NATO’nun yeni genel sekreterinin İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace olması üzerinde uzlaştığını bildirdi.

Ancak Gardner’e göre, “ABD desteği olmadan bu iş başlamadan biter. Biden da eski Almanya Savunma Bakanı ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’i görev için değerlendiriyor gibi” görünüyor.| BBC

Yayınlama: 10.07.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.