Kültürel İstanbul | Yeni Mahallelerde Sanat ve Caz

Yaşam tarzı yazarı olarak Avusturya’nın Kurier gazetesinde köşesi olan Florentina Welley, son yazısında İstanbul’u konu aldı.

Kültürel İstanbul | Yeni Mahallelerde Sanat ve Caz

İstanbul “Yeni Cool”. Sonbaharda metropolü ziyaret edenler yeni sergilerin yanı sıra Al Di Meola’dan David Guetta’ya müziğin tadını çıkarabilir.

Sultanahmet Camiyi, muhteşem Ayasofya’yı, mistik Yerebatan Sarnıcı’nı ve Topkapı Sarayı’ndaki ünlü dev elması gördünüz mü? Ya da Kapalı Çarşı’dan birkaç hediyelik eşya aldınız mı? O zaman eski Konstantinopolis’e taze ve çağdaş bir tarz getiren ve festivallerin merkezi olan Galataport ve Karaköy gibi şık simgesel mimariye sahip yeni soylulaştırılmış semtlere gidin. Beyoğlu, Tersane ve Fatih semtlerindeki sıra dışı yerler, CI Contemporary İstanbul sanat fuarı ve Akbank Festivali (elektro müziğin yanı sıra klasik ve modern caz ile tanınır) gibi etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. Sanata yakınlık duyan ziyaretçiler müzik, sanat ve fotoğrafçılık arasında şehri her yerde yeniden keşfedebilirler.

Birçok inşaat alanını kaplayan afişlerde “İstanbul Yeni Cool!” yazısını okuyabilirsiniz. Ve onların arkasında, tüm mahalleler ve eski fabrikalar yenileniyor. Minareler Wilhelminian tarzı evlerle sıralanıyor, barok binalar ve çağdaş mimariyle buluşuyor. İstiklal Caddesi’ndeki yoğun yaya bölgesindeki Casa Botter gibi: İstanbul’un çağdaş sanat galerisine dönüşen ilk Art nouveau binası.

Ya da Galataport’taki düz Renzo Piano binası. Karaköy’ün bu soylulaştırılmış bölgesi yeni Posh bölgesi olarak kabul edilmektedir. Haliç’in Boğaz’la buluştuğu liman bölgesinin kıyısı boyunca, eski postane binaları ve depolar lüks otellere ve tasarımcı mağazalarına dönüştürülmüştür. Eski bir depo, düz cam ve çelik bir bina olan İstanbul Modern’e dönüştü.

Yeni kültürel noktalar

Deniz, ilk kez burada tüm İstanbullular için özgürce erişilebilir hale geldi. Ayasofya, Sultanahmet Camii, Topkapı Sarayı ve Boğaziçi Köprüsü’nün bulunduğu yarımadanın Galataport kordonundaki manzarası, sadece buraya yeni yanaşan yolcu gemisi turistlerini memnun etmekle kalmıyor. Terminal yeraltında olduğu için panoramik manzara bozulmuyor. İstanbul Modern binası da deniz manzarası sunuyor. Renzo Piano’nun mimarlık firması, arkasındaki minareyle Tophane Parkı’nın Boğaz’dan görsel olarak ayrılmaması için her tarafta cam cepheler kullanmıştır. Tony Cragg’in “Runners” adlı heykeli girişi işaret ederken, Ólafur Elíasson’un ikonik yuvarlak aynaları müze fuayesinde asılı duruyor. Müze, kadın sanatçıları kendi fonuyla destekliyor ve eserlerini kalıcı olarak sergiliyor.

İstanbul’un yeni DNA’sı, 1969’dan kalma ikonik bina AKM’nin güzel bir şekilde eklemlenmiş cephesinde de kendini göstermektedir. Bir sanat ve kültür mekânı olan ve içinde bir opera binası da bulunan Atatürk Kültür Merkezi, doğrudan Taksim Meydanı’nda yer almaktadır. İki yıl önce yenilenerek yeniden açılan bina, uluslararası sanatseverler için bir buluşma noktası haline gelmiştir ve festival merkezine ev sahipliği yapmaktadır. Sanat ve kültür burada en iyi mutfak lezzetleriyle de buluşuyor. AKM, şık Brasserie Divan ile de dikkat çekiyor. AKM’nin restoran terasında taze levreğin tadını çıkaranlara, Türk besteci Abdülaziz’in DJ müzikleri ya da Osmanlı polka tınıları eşlik ediyor. 25 Eylül’de caz müziği yapan Al Di Meola Trio, Boğaziçi Köprüsü’nün gece silüetinin panoraması önünde burada sahne alacak.

Fotoğraf caz ile buluşuyor

Asya ile Avrupa’nın gece hayatı bölgelerini birbirine bağlayan köprü, Galataport ile Karaköy arasındaki çatılarda ve genç semt Kadıköy’de canlı gece hayatının simgesi haline gelmiştir. Bilinmeyen İstanbul’u keşfetmenin en iyi yolu, Boğaziçi ile Fatih’teki Parkorman çam ormanı arasında gerçekleşen festivallerdir.

Ünlü Akbank Caz Festivali’nde, Ses Tiyatrosu gibi tarihi tiyatrolarda ve Zorlu PSM gibi yeni arenalarda kendinizi Türk yaşam tarzına kaptırabilirsiniz. Örneğin saksafoncu Lakecia Benjamin, Fransız şarkıcı ve söz yazarı Gabi Hartmann ya da çağdaş caz sahnesinin en iyi trompetçilerinden Terence Blanchard, E-Collective Turtle Island Quartet ile sıcak ritimler sunuyor.

Bay Guetta da geliyor

Son olarak David Guetta 1 Ekim’de Festival Park Yenikapı’da pikap başında olacak. Tersane’deki Beyoğlu Kültür Rotası Festivali’nde yer alan Contemporary İstanbul sanat fuarı bu yıl fotoğrafa odaklanacak.

Sothebys Londra ve Paris’in Avrupa fotoğrafçılığının eski başkanı olan küratör Simone Klein, Zilberman Berlin, New York C24 Gallery ve Karlsruhe’den Yvonne Hohner Contemporary gibi galerileri Atatürk Kültür Merkezi, Galata Kulesi ve yeni Galataport liman terminali arasındaki Beyoğlu bölgesinde sergilenmek üzere davet etti. Sıcak bir sonbahar olacak.| ©DerVirgül

Haberin orijinali için tıklayınız!

Yayınlama: 07.09.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.