Arabada mesajlaşmak veya içecek içmek | Bunlar kazaların en yaygın nedenleridir

Telefonla konuşmak, kısa mesaj yazmak ya da bir şişe su içmek ciddi trafik kazalarına yol açabilecek dikkat dağınıklıklarıdır. Avusturya Yol Güvenliği Kurulu [KFV] tarafından yapılan yeni bir trafik izleme çalışmasından elde edilen bulgular…

Arabada mesajlaşmak veya içecek içmek | Bunlar kazaların en yaygın nedenleridir

ÖAMTC tarafından yapılan yeni bir araştırma, Avusturya Yol Güvenliği Kurulu (KFV) tarafından yapılan yeni bir trafik izleme çalışmasından elde edilen bulgular ve kaza istatistiklerinden elde edilen rakamlar, bu tür dikkatsizliklerin karayolu trafiğindeki tüm kazaların yüzde 30’undan sorumlu olduğunu ve dolayısıyla kazaların bir numaralı nedeni olduğunu göstermektedir.

SMS yazmak veya diğer dikkat dağınıklıkları bir numaralı kaza nedenidir

Geçtiğimiz yıl Avusturya karayolu trafiğinde 10.176 dikkati dağılmış sürüş kazası meydana geldi. 11.543 yol kullanıcısı yaralandı, 95’i hayatını kaybetti. Pandemi yıllarındaki düşüşün ardından, dikkat dağınıklığı kazalarının sayısı şimdi yeniden arttı.

Telefon kullanmak arabada kaza riskini dört ila beş kat artırıyor

KFV yol güvenliği araştırma müdürü Klaus Robatsch, “Eller serbest cihazı olmadan telefon kullanmak sürücüler için kaza riskini yaklaşık dört ila beş kat, mesajlaşmak ise 23 kat arttırıyor” dedi. KFV trafik gözlemlerine dayanarak, dikkati dağılmış sürüş kazalarında daha fazla artış bekliyor. Örneğin, 2016’daki son gözlemden bu yana, dikkati dağılmış bisikletliler arasındaki oran yüzde sekizden yüzde 17’ye, yayalar arasında ise yüzde 30’dan yüzde 37’ye yükseldi. Ana neden telefonla konuşmak olmuştur.

Sürüş sırasında dikkat dağıtıcı faaliyetlerin etkileri

ÖAMTC’de trafik psikoloğu olan Marion Seidenberger, Teesdorf’taki ÖAMTC sürüş teknolojisi merkezinde yapılan bir çalışma çerçevesinde Mart ayında sürüş sırasında dikkat dağıtıcı faaliyetlerin etkilerini inceledi. Yaşları 18 ila 50 arasında değişen 40 test katılımcısı beş farklı sürüş durumunda dört görevi tamamlamak zorunda kaldı. İki zihinsel görevi – heceleme ve zihinsel aritmetik – ve iki dokunsal görevi – yani SMS okuma veya yazma ve bir şişeden içme – tamamlamak zorunda kaldılar.

Test parkuru: SMS ile uğraşanlar 123 metreye kadar kör araç sürüyorlar

Test parkurunda bir slalom, bir viraj ve özel bir mesafe egzersizi yer almıştır. Ayrıca, bir çarpışma bariyerinin önüne sürücünün görüşünü engelleyen bir motorlu araç yerleştirilmiş ve başka bir noktada park halindeki bir arıza minibüsü yola çıkıntı yapmıştır. “Metin mesajlarını okurken ve yazarken, denekler 123 metreye kadar kör araç sürüyorlar. Hepsi önemli ölçüde daha yavaş sürerken, hiçbiri güvenlik bariyerinin önünde hızını durabilecekleri şekilde azaltmadı. Çoğu saatte yaklaşık 30 km hızla giden bir yaya ile çarpışabilirdi” dedi.

Su şişelerinin taşınması: Eller 8 saniyeye kadar direksiyondan uzakta

Ancak ÖAMTC testinin gösterdiği gibi, basit olduğu varsayılan görevler bile büyük bir güvenlik riski oluşturmaktadır. Teste katılan kişiler bir su şişesini tutarken ve içerken ellerini sekiz saniyeye kadar direksiyondan ayırmadılar. ÖAMTC uzmanı, “Genel olarak, test deneklerinin görsel engelleri yeterince ciddiye almadıklarını, çok az mesafe bıraktıklarını ve birçoğunun acil frenleme konusunda ustalaşamadığını gösterdi” dedi. “Mesafe egzersizinde, şerit değiştirmiş bir şekilde ilerleyen öndeki araca karşı kendi seçtikleri güvenli mesafenin korunması gerekiyordu. Seidenberger, acil frenleme durumunda, yüzde 72’sinin bir çarpışmayı önleyemeyeceğini ve bunun temel nedeninin fren yapmamak ya da çok tereddütlü fren yapmak olduğunu söyledi.

Öz değerlendirmenin aldatıcı olduğu kanıtlandı

Öz değerlendirmenin de aldatıcı olduğu ortaya çıkmıştır – tehlikenin öznel değerlendirmesi, ÖAMTC çalışmasında toplanan nesnel verilerle genellikle açıkça çelişmektedir. “Pek çok insan ‘her şeyin kontrol altında’ olduğuna inanıyor – bir mesajı kısaca kontrol etmek gibi sözde basit ikincil faaliyetler hafife alınıyor. Ancak karayolu trafiğinde, kendinizi aniden zorlu bir durumun içinde bulmayı her zaman beklemeniz gerekir,” diye vurguladı Seidenberger. ÖAMTC uzmanının sürücülere yönelik en önemli üç tavsiyesi ise mesafeyi arttırmak, dikkat dağınıklığından kaçınmak ve acil frenleme konusunda ustalaşmaktır.

Güncel yol güvenliği kampanyası: “Akıllı telefonlarla dikkat dağınıklığı”

“Akıllı telefonların dikkat dağıtması” aynı zamanda FIA – Uluslararası Otomobil Federasyonu’nun güncel yol güvenliği kampanyasının da temasıdır. Bu kuruluş, merkezi Paris’te bulunan dünya çapındaki mobilite ve otomobil kulüplerinin uluslararası şemsiye kuruluşudur. Kurucu üye olarak ÖAMTC, FI’nın tüm yol güvenliği girişimlerini desteklemektedir. Mevcut kampanya 26 dile çevrilmiş olup Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’daki 33 ülkede ulusal ortak kulüpler tarafından desteklenmektedir.| ©DerVirgül

Yayınlama: 19.09.2023
Düzenleme: 19.09.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.