FPÖ liderleri Avusturya’nın tanımadığı Taliban hükümetinin “Dışişleri Bakanı” ile görüştü

Aralarında eski AP Milletvekili Andreas Mölzer ve eski Ulusal Konsey üyesi Johannes Hübner’in de bulunduğu çok sayıda Avusturya Özgürlük Partili [FPÖ] siyasetçi pazar günü Kabil’de, Afganistan’ın tanınmayan Taliban yöneticilerinin “dışişleri bakanı” Mevlevi Emir Han Muttaki tarafından kabul edildi. FPÖ görüşmeyi parti olarak üstlenmedi.

FPÖ liderleri Avusturya’nın tanımadığı Taliban hükümetinin “Dışişleri Bakanı” ile görüştü

Avusturya’nın resmen tanımadığı Taliban yönetimiyle FPÖ siyasetçilerinin görüşmesi, ülke gündemine bomba gibi düştü. FPÖ ziyaretle herhangi bir ilgisi olmadığını açıkladı. Yani FPÖ’lü siyasetçiler bireysel inisiyatif kullandığını ima etti.

Afgan medyasında yer alan haberlere göre görüşmede konsolosluk meseleleri de ele alındı.

Öte yandan, Avusturya Dışişleri Bakanlığı ziyarete karşı “açıkça” tavsiyede bulunduklarını vurguladı.

TOLOnews haber sitesinin Afgan Dışişleri Bakanlığı sözcüsüne dayandırdığı haberine göre Motaghi konuklarıyla “diğer konuların yanı sıra, Viyana’daki Afganların sorunlarını çözmek için konsolosluk hizmetleri ve tesislerinin kurulmasını” görüştü.

“FPÖ Taliban ile müzakere mi ediyor?

Avusturya Dışişleri Bakanlığı ne biliyor?” diye soran NEOS Milletvekili Helmut Brandstätter öfkesini gizlemedi.

Yeşiller Partisi dış politika sözcüsü Ewa Ernst-Dziedzic de anlayışsızlığını dile getirdi ve partinin eski Putin bağlantılarına atıfta bulunarak Afganistan’daki FPÖ heyetinin “yeni işbirliği ortakları arayıp aramadığını” sordu.

FPÖ: “Bu kişilerin özel meselesi”

FPÖ ziyaretle arasına mesafe koydu. Muhalefet partisinin bir sözcüsü APA’nın sorusu üzerine yaptığı açıklamada, “Bugün sadece medyadan öğrendiğimiz bu gezi, bu kişilerin tamamen özel bir meselesidir ve ne FPÖ ile koordinasyon içinde ne de FPÖ adına gerçekleştirilmiştir, ne de FPÖ tarafından ödenmiştir” dedi. Mölzer ve Hübner’e Pazartesi günü APA tarafından yorum için ulaşılamadı.

Dışişleri Bakanlığı planlanan geziden geçen haftadan beri haberdardı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü APA’nın talebi üzerine yaptığı açıklamada, “buna karşı açıkça tavsiyede bulunulduğunu” söyledi. Afganistan için “onlarca yıldır iyi bir nedenden ötürü seyahat uyarısı” vardı ve olay yerinde “konsolosluk yardımı için neredeyse hiçbir olasılık” yoktu.

“Bu özel bir kişinin seyahati. Sayın Mölzer Avusturya’nın resmi temsilcisi değildir” dedi. “Federal Hükümetin tutumu çok iyi bilinmektedir. Biz Taliban hükümetini tanımıyoruz” dendi.

Afganistan’da güç yeniden kazanıldı

Radikal İslamcı milisler, Kabil’de NATO liderliğindeki bir güç tarafından desteklenen iktidardakilere karşı yirmi yıl boyunca ülkeyi terörize ettikten sonra 2022 yazında Afganistan’da iktidarı yeniden ele geçirdi. İktidarın el değiştirmesi birçok Avrupa ülkesi için bir ikilem yarattı çünkü reddedilen sığınmacıların ülkeye geri gönderilmesi artık mümkün değil. Ancak Mayıs ayında İçişleri Bakanı Gerhard Karner (ÖVP), “Neden bir Taliban’ı Afganistan’a geri götürmeyeyim?” diyerek ülkeye sınır dışı işlemlerinin yeniden başlatılması fikrini ortaya attı.

Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg (ÖVP) de iktidarı ele geçirdikten kısa bir süre sonra “Taliban’ı yaptıklarıyla ölçmeye devam etmek” yönündeki açıklaması nedeniyle çok eleştirildi. Schallenberg, Ağustos 2022 başında Afganistan Büyükelçisi Manizha Bakhtari’yi Dışişleri Bakanlığı’na çağırmıştı. Çünkü Bakhtari, Taliban’ın ilerleyişi karşısında reddedilen Afgan sığınmacıların sınır dışı edilmesinin durdurulmasını talep etmişti.| ©DerVirgül

Yayınlama: 25.09.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.