Nehammer | Avrupa Birliği, Ankara için “uygun gelecek seçeneği” değil
Şansölye Karl Nehammer [ÖVP], salı günü öğleden sonra başkent Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Nehammer, Avrupa Birliği’nin Ankara için “uygun gelecek seçeneği” olmadığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye resmî ziyarette bulunan Avusturya Başbakanı Karl Nehammer’i Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde resmî törenle karşıladı.
Cumhurbaşkanlığı sarayındaki görüşmenin ardından gazetecilere konuşan Erdoğan, AB’nin ancak Türkiye’nin katılımıyla tamamlanacağını vurguladı. Nehammer, Avrupa Birliği’nin Ankara için “uygun gelecek seçeneği” olmadığını söyledi. Yine de Avusturya’nın Türkiye ile işbirliğinden “büyük çıkarı” var.
Şansölye özellikle göç, ekonomi ve terörle mücadeleye değindi. Erdoğan bunu kabul etti ve İsrail ile Filistinliler arasındaki anlaşmazlığın çözülmesi gerektiğini söyledi. Bu nedenle Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail Devlet Başkanı Yitzhak Herzog ile temasa geçti. Ona göre başkenti Doğu Kudüs’te olan bir Filistin devleti ve “adil bir barış” olmalı. Çatışmanın yayılma riski büyük. Amaç bölgenin sakinleşmesi. Erdoğan, “Bütün tarafları bu konuda sorumluluk almaya çağırıyoruz” diyerek, Gazze’ye yapılan yardımların sona erdirilmesine karşı olduğunu vurguladı.
Nehammer da Erdoğan’la aynı fikirdeydi ve göç konusunda AB-Türkiye anlaşmasının sürdürülmesi gerektiğini vurguladı. Kaçakçılıkla mücadele ve sınırların korunması da önemli. Türkiye’de yaşanan şiddetli depremin ardından Avusturya’nın destek için asker göndermesinin doğal olduğunu anlattı. “İşler zorlaştığında bile birbirimizin yanındayız” diye konuştu.
Erdoğan, iki ülke arasında özellikle ekonomik açıdan uzun süredir devam eden ilişkiye övgüde bulundu. Geçtiğimiz yıl yurt içi ihracat hacmi 4,6 milyar avro olarak gerçekleşti, bu da yüzde 20 civarında bir artış anlamına geliyor. Ayrıca “geçen yıl” yaklaşık 420.000 Avusturyalı, Türkiye’de tatil yaptı dedi.
Ekonomi Bakanı Martin Kocher [ÖVP] Türkiye’yi “vasıflı işçilerin ülkesi” olarak nitelendirdi. Kocher gazetecilere vasıflı işçi değişiminin her iki yönde de kolaylaştırılması gerektiğini söyledi. Ekonomi Bakanı’na göre, Türkiye’de 250’si kendi şubeleri ve üretim tesisleri bulunan 1.500 Avusturyalı şirket faaliyet gösteriyor. Ayrıca Türkiye, Avusturya’nın en önemli 20. ihracat ortağı (2022) ve ithalatçı ülkeler arasında ise 17. sırada (2022) yer almaktadır bilgisini verdi.
Toplantıda Sanayi Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ekonomik işbirliğinin ön koşulunun iyi ilişkiler olduğunu söyledi. Nehammer ve Kocher’e üst düzey bir Avusturya iş heyeti eşlik etti.
Öğleden sonra Şansölye’ye eşlik eden ve mevkidaşı Ali Yerlikaya ile bir araya gelen İçişleri Bakanı Gerhard Karner (ÖVP) için Türkiye, “yasadışı göçle mücadelede önemli bir diyalog ortağı”. Karner’e göre Avusturya’ya gelen göçmenlerin yaklaşık yüzde 80’inin Türkiye ile “doğrudan veya dolaylı bağlantısı” var. Buna ek olarak, İçişleri Bakanı bir basın toplantısında, Avusturya’ya sığınma başvurusunda bulunan Türklerin sayısının giderek arttığını ve Ağustos sonu itibarıyla bu sayının neredeyse 3.000 olacağını söyledi.
Karner, Türkiye gezisi öncesinde Viyana’da Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Dimitris Kairidis ile bir araya geldi. Yunan hükümetine göre, “Viyana Göç Konferansı 2023” toplantısında bakanlar, her iki ülkenin de maruz kaldığı artan göç baskısını tartıştı. Kairidis ve Karner, Avrupa sınırlarını korumaya yönelik ortak iradeyi ve iltica sisteminin düzgün işleyişi için geri dönüşlerin önemini tartıştılar. Bu nedenle her ikisi de göçün ortak zorluklarına yönelik Avrupa çözümlerine olan güvenlerini yeniden teyit etti.
Nehammer’in ziyareti, 2001 yılından bu yana bir Avusturya şansölyesinin bir Türkiye cumhurbaşkanına yaptığı ilk ziyaretti. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ÖVP Şansölyesi Wolfgang Schüssel’i kabul etmişti. | ©DerVirgül