“Silahlar artık sussun!”
Avusturya İslam Cemaati [IGGÖ], Gazze Şeridi’ndeki nüfus için insani yardımın derhal ve yeterli miktarda girmesine izin verilmesini” talep etti…
Avusturya’da resmi İslami temsil kurumu, Avusturya İslam Cemaati [IGGÖ], Gazze Şeridi’ne yönelik İsrail saldırılarının sivil insanların yaşam haklarını tehlikeye soktuğunu ve insani yardımların sivil ve masum insanlara ulaştırılması için bir koridor oluşturulmasını savundu.
Avusturya İslam Cemaati (IGGÖ), Avrupa’da İslam’ın bir dinî cemaat olarak tanınması konusundaki ender kurumlardan birisidir…
Ein sofortiger Waffenstillstand ist das Gebot der Stunde!
Humanitäre Hilfe für die Bevölkerung im Gazastreifen muss sofort und in ausreichendem Maß zugelassen werden! #Gaza #Israel #Palästina #Nahost pic.twitter.com/l5gv64QSv8
— Islamische Glaubensgemeinschaft Österreich (@IGGiOE) October 27, 2023
IGGÖ’nün Kuruluşu
1960’lı yıllarda özellikle Türkiye ve Eski Yugoslavya’dan oluşan göç hareketlerinin bir sonucu olarak Avusturya’daki Müslüman nüfus epey çoğaldı. Bu dönemde Boşnak bir entelektüel olan Smail Balić tarafından “Müslüman Sosyal Hizmet” (Alm. “Moslemischer Sozialdienst”) kurumu hayata geçirilmiş ve dinî görevler ve insani yardımın yanı sıra Müslüman topluluğun hukuki kabulü için çalışmalar yürütülmüştü. Bu çalışmaların bir sonucu olarak 1979 yılında Avusturya İslam Cemaati (Alm. “Islamische Glaubensgemeinschaft in Österreich” – IGGÖ) kurulmuştur. O zamandan bu yana IGGÖ Avusturya’daki Müslümanların dinî meseleleriyle ilgilenmekte, kamu alanında dinî yaşantılarını organize etmekte ve devletle Müslümanlar arasında ana muhatap olarak var olmaktadır.
1987 yılında Avusturya Anayasa Mahkemesi tarafından IGGÖ’nün yalnızca Hanefi mezhebine mensup olan Müslümanları temsil ettiğine yönelik sınırlandırma ortadan kaldırılmış ve IGGÖ tüm Sünni ve Şii mezheplerinin de temsilcisi olarak tanınmıştır. IGGÖ’nün Avusturya’daki Müslümanların tamamını resmî olarak temsil eden yegâne dinî cemaat oluşu, geçmişten bugüne birçok tartışmaya yol açmıştır. Özellikle Şii ve Alevi topluluklar IGGÖ tarafından yeterince temsil edilmediklerini öne sürmüştür. Bunun sonunda 2009 yılında “Viyana Aleviler Kültür Derneği” (Alm. “Kulturverein der Aleviten in Wien”) Avusturya Din İşleri Dairesine (Alm. Kultusamt) IGGÖ’den ayrı bir dinî cemaat olarak tanınmak için başvurmuştur. Bu başvurunun sonunda Avusturya devleti 2013 yılında Avusturya Alevi İnanç Toplumunu (Alm. “Islamische Alevitische Glaubensgemeinschaft in Österreich” – ALEVI) müstakil bir dinî cemaat olarak tanımıştır.| Ek kaynak: perspektif.eu |© DerVirgül