Avusturya’da her 50 dakikada bir kişi diyabet nedeniyle ölüyor
Avusturya Diyabet Derneği’ne [ÖDG] göre, Avusturya’da her 50 dakikada bir kişi diyabet nedeniyle hayatını kaybediyor. Avusturya’da toplam 800.000’den fazla kişi, genel olarak “diyabet” olarak bilinen şeker hastalığından etkileniyor.
Bunların yüzde 90’ı, genellikle yanlış bir şekilde “yaşlılık diyabeti” olarak adlandırılan tip 2 diyabetten muzdariptir ve 350.000’i, tip 2 diyabetin öncüsü olan prediyabetten muzdarip.
Salı günü Viyana’da düzenlenen basın toplantısında uzmanlar, bilgi ve etkili tedavi seçeneklerinin artmasına rağmen hastaların oranının arttığını açıkladı.
Avusturya’da yaklaşık 800.000 diyabet hastası: vakalar artıyor
Doktorlar inançla “Bu konuda yapılabilecek çok şey var” dedi. Genetik bir bileşeni olan ancak yaşam tarzı değişiklikleriyle olumlu yönde etkilenebilen kronik hastalık tip 2 diyabetin, günlük yaşamda başarılı bir şekilde yönetilebilmesi için yaşam boyu bir yaklaşım gerektirdiği söylendi. ÖDG’ye göre, özellikle egzersiz eksikliği ve obezitenin olumsuz etkileri var ve bu etkiler, diğer şeylerin yanı sıra, 30 yaşında nispeten erken tanı konulsa bile yaşam beklentisinin 13 yıl daha kısa olmasıyla kendini gösteriyor.
“Ozempic” diyabet hastaları tarafından büyük ilgi görüyor
Diyabetik olmayanlar için “kilo verme enjeksiyonu” olarak da kullanılan ümit verici ilaç “Ozempic” büyük talep görmeye devam ediyor. Bu, dünya çapında darboğazlara yol açmaya devam edebilir: Şu anda Avusturya’da 40.000 ila 45.000 arasında reçete var ve önümüzdeki yıl yaklaşık 35.000’i temin edilebilir. Kıtlığın sonunu daha kesin olarak tahmin etmek mümkün değil. “Sağlayıcılar durumu düzeltmeye çalışıyor.” Şu anda beklenti 2024’ün ikinci ila dördüncü çeyreği yönünde. Sahte ve kontamine preparatlar dolaşımda olabileceğinden, özellikle internet üzerinden özel alımlara karşı güçlü uyarılar yapılıyor. Ama mutlaka alternatifler var.
Etkili tedavi için temel faktörlerden biri erken teşhistir ve öyle olmaya da devam ediyor: taramalar ve bunlara dayalı yenilikçi tedaviler günümüzde çok iyi çalışıyor ve ciddi, dolaylı hasarları önleyebiliyor. Ancak teşhis hâlâ çok geç konuluyor: ortalama altı yıl geçiyor.
ÖDG birinci sekreteri ve Barmwärme Brüder Manastırı dahiliye bölümünde kıdemli doktor olan Michael Resl, “Çok sayıda veri, tarama, erken teşhis ve hedefe yönelik tedavinin yaşam kalitesinin korunmasına ve mortalitenin azaltılmasına önemli bir katkı sağladığını açıkça gösteriyor” diye uyardı.
Avusturya’da her yıl 3.300’den fazla diyabet ölümü
Tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalık, sinir, böbrek veya göz hasarı veya karaciğer hastalığı gibi tüm vücutta hasara neden olabilir. Diyabet, ülke çapında böbrek replasman tedavisine duyulan ihtiyacın en yaygın nedeni olarak kabul ediliyor, her yıl 200 kişide körlüğe neden oluyor ve kazara olmayan bacak amputasyonlarının önde gelen nedenidir.
Avusturya İstatistik Kurumu’na göre her yıl 3.300’den fazla kişi diyabetten ölüyor; Ancak Clodi, bu rakamların eksik ve çok düşük olacağını söyledi. “Her iki tip 2 diyabet hastasının birinde, yaşamları boyunca kalp yetmezliği gelişecektir ve özellikle kalp yetmezliği, çoğu zaman erken ölümden sorumludur. Avusturya İstatistik Kurumu, ölüm nedenleri olarak 31.403 kardiyovasküler hastalığı listelemektedir. Bunların 18.000’den fazlası diyabet istatistiklerine dahil edilmiştir.”
ÖDG’ye göre diyabetli kişiler de ciddi Kovid-19 hastalığı açısından özellikle risk altındadırlar. Gripte olduğu gibi aşı yapılması şiddetle tavsiye ediliyor. | ©DerVirgül