Avusturya’da metal işçileri adım adım büyük greve yürüyor
Metal işçileri sendikaları PRO-GE ve GPA, toplu sözleşme görüşmeleri sırasında işverenin teklifinden memnun değil. Pazartesi günü yapılacak altıncı tur müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanması durumunda artık “büyük grev” riski var.
25 Eylül’de PRO-GE ve GPA sendikaları metal teknolojisi sektöründeki işverenlere toplu sözleşme taleplerini sundular; beş tur müzakereden sonra hala bir çözüm görünmüyor. Altıncı tur pazartesi günü yapılacak ve bu da başarısız olursa işçiler “toplu grev” tehdidinde bulunacak. Avusturya Haber Ajansı APA, işverenlerden hâlâ somut yeni bir teklif gelmediğini; grev hazırlıklarının “tüm hızıyla devam ettiğini” söyledi.
Metal işçileri geçmişte önemli başarılar elde etmiş olsa da önceki toplantılar yalnızca kısa ömürlü oldu. Dün, yaklaşık altı saatin ardından, Viyana Ticaret Odası’ndaki sosyal ortaklar önümüzdeki pazartesi gününe kadar ara verilmesi konusunda anlaştı; sendikalardan yüzde 11,6 oranında daha fazla ücret ve maaş talebi masada.
Kesintinin ardından Metal Teknolojisi Sanayicileri Derneği (FMTI) dün akşam yaptığı açıklamada, “yoğun ve yapıcı tartışmalardan sonra ilk yaklaşımların olduğunu, ancak henüz bir anlaşmanın ufukta görünmediğini” söyledi. FMTI başkanı Christian Knill şunları söyledi: “Bugün ileriye yönelik ilk adımları attık. Ancak pozisyonlarımız hâlâ farklı olduğu için müzakereleri pazartesi gününe erteledik.”
İşverenin teklifi sendikalar için “kabul edilemez”
Kesintinin ardından PRO-GE ve GPA şunları söyledi: “Teklif sendikalar açısından hâlâ kabul edilemez, çünkü önerilen ücret ve maaş artışı hâlâ yüzde 9,6’lık enflasyon oranının çok altında.” İki baş müzakereci Reinhold Binder (PRO-GE) ve Karl Dürtscher’in (GPA) vardığı sonuç: “Beş turdan sonra, bir sonuca varmaktan hâlâ çok uzaktayız. İşverenler kendi çalışanlarına tazminat bile ödemek istemiyor gibi görünüyor.”
Altıncı tur müzakerelerin başarısız olması durumunda “büyük grevler”
Önümüzdeki pazartesi anlaşma sağlanamazsa (görüşmeler her zaman olduğu gibi saat 11.00’de Viyana Wieden Ticaret Odası’nda başlayacak) “kitlesel grev” tehdidi ortaya çıkacak.
Metal sektöründeki grev istatistikleri yakın geçmişte iki büyük iş bırakmayı gösteriyor: 2011’de 100.000 çalışanı olan 200’e yakın şirkette, 2018’de ise 70.000’den fazla çalışanı olan 240’ın üzerinde şirkette grev yaşandı.| ©DerVirgül
Doğu Ekspresi Belgeseli [Beyaza Yolculuk]