Erdoğan Berlin’de temaslarına başladı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk olarak Almanya Cumhurbaşkanlığı Sarayı Bellevue’de Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile bir araya geldi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün günübirlik bir ziyaret için Berlin’de.
Erdoğan, akşam yemeği toplantısında da Başbakan Olaf Scholz ile görüşecek. Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra Erdoğan’ı kutlayan Başbakan Scholz, Cumhurbaşkanı’nı Berlin’e davet etmişti. Scholz ve Erdoğan’ın toplantı öncesinde kısa bir basın açıklaması yapmaları bekleniyor.
Ziyaret boyunca başkentte en üst düzeyde güvenlik tedbirleri alınıyor, 1500 polis Cumhurbaşkanı’nın güvenliği için görev yapıyor. Berlin Havalimanı’ndan kent merkezine giderken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiği birçok yol trafiğe kapatıldı, ayrıca Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık binalarının çevresine girişler kısıtlandı, binalara keskin nişancılar yerleştirildi.
Bölgedeki cadde ve sokaklarda bisiklet ve araçların park etmesi de yasaklandı. Alman yetkililer tarafından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan akşam saatlerinde Türkiye’ye geri dönecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Olaf Scholz arasındaki görüşmede, Türkiye-Almanya ikili ilişkileri, İsveç’in NATO üyeliği, göç ve ekonomik işbirliği ile Türkiye-AB ilişkilerinin geleceğinin ağırlıklı olarak ele alınacağı tahmin ediliyor.
7 Ekim’de patlak veren İsrail-Hamas savaşı sonrası bu konunun da gündemde olacağı düşünülüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’nın Hamas’ın bir terör örgütü olmadığı yönündeki açıklaması, İsrail’e ve Yahudi dünyasına karşı tarihi bir sorumluluk taşıyan Almanya’da siyaset dünyasında ve kamuoyunda tepkilere yol açmış, muhalafet ve medyanın büyük bölümü Scholz’un ziyareti ertelemesi ya da bu konuyu görüşmesi konusunda büyük bir baskı oluşmuştu.
Federal Meclis Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz ziyareti savundu
Cumhurbaşkanı gelmeden bir açıklama yapan Federal Meclis Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz, Erdoğan’ın Almanya ziyaretini savundu. Özoğuz, Erdoğan’ın Hamas’la ilgili açıklamalarına rağmen Scholz tarafından kabul edilmesinin doğru olduğunu söyledi. Scholz ve Erdoğan arasında “ciddi farklılıklar” olduğunu söyleyen Özoğuz, “bu son derece gergin durumda bile birbirleriyle konuşmanın çok önemli” olduğuna inandığını açıkladı.
Hamas’ı “kurtuluş ve mücahitler grubu” şeklinde tanımlaması nedeniyle Erdoğan’ın bir arabulucu olarak kabul edilemeyeceğini belirten Özoğuz, buna rağmen Cumhurbaşkanı’nın çatışmaların sona ermesi için olumlu bir rol oynayabileceğini söyledi ve “Tabii ki Hamas ile temasları var, bu inkar edilemez ve en azından bir tarafta ılımlaştırıcı bir etkisi olabilir” dedi.
Vizelerde çözüm talebi
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretinden kısa bir süre önce Alman sanayi çevrelerinden yapılan açıklamalarda ise Almanya’nın vize uygulamasına sert eleştiriler yöneltildi.
“Deutsche Messe” adlı sanayi kuruluşları örgütünün Türkiye temsilcisi Annika Klar, Türkiye’deki Alman diplomatik temsilciliklerinin yeterince vize vermediğini ya da vizeleri çok yavaş verdiğini söyledi.
Türkiye ve Almanya arasında büyük bir iş hacmi olduğunu, ancak vize meselesi nedeniyle Türk iş insanlarının Almanya’ya gelmekte zorlandığını hatırlatan Klar, bu konuda acil çözüm gerektiğini belirtti. Vize konusunda yaşanan sorunların, Erdoğan-Scholz zirvesinde ele alınması bekleniyor.
Doğu Ekspresi Belgeseli [Beyaza Yolculuk]