Çocuk haklarına daha fazla saygı gösterilmesi gerekiyor
Avusturyalı siyasi partiler ve yardım kuruluşları, Dünya Çocuk Hakları Günü yaklaşırken çocukların durumuna dikkat çekti.
Jugend Eine Welt’in genel müdürü Reinhard Heiserer, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve UNICEF’in güncel bir tahminine atıfta bulunarak “160 milyon kız ve erkek çocuk, çocuk işçiliğinden etkileniyor” diyor. Yeşiller, Avrupa çapında temel çocuk koruması çağrısında bulundu. Çünkü Avrupa’da 20 milyon çocuk yoksulluktan etkileniyor.
Uluslararası Çocuk Hakları Günü: Çocuk haklarına daha fazla saygı gösterilmesi çağrısında bulunuldu
Yeşiller’in çocuk, gençlik ve aile sözcüsü Barbara Neßler ve Avusturya Yeşilleri’nin başkanı Monika Vana, “AB’nin en zengin ülkelerinden biri olan Avusturya’da, Graz’da yaşayanlardan daha fazla yoksulluk riski altında olan çocuk var” dedi. Avrupa Parlamentosu’ndaki heyet, 20 Kasım Çocuk Hakları Günü münasebetiyle Cumartesi Yayını’nda yaptığı açıklamada. Vana, AB çocuk hakları stratejisi ve çocuk garantisi konusunda önemli adımlar atılmış olmasına rağmen, AB’nin 2030 yılına kadar çocuk yoksulluğunu en az beş milyon çocuk azaltma hedefine gerçekten ulaşabilmek için AB sosyal birliğine yönelik bağlılığın artırılması gerektiğini ifade etti: “Avrupa’da hiçbir çocuğun yoksulluk içinde yaşamaması için Avrupa çapında asgari gelir, temel çocuk koruması ve bakım, çocuk bakımı ve sağlık yatırımlarına yönelik bir bakım anlaşması uygulanmalıdır.”
Temel çocuk haklarının göz ardı edilmesi
Heiserer, temel çocuk haklarının göz ardı edilmesinin ve sömürücü çocuk işçiliğinin hâlâ küresel hammadde zincirlerinin ve mal üretiminin bir parçası olduğunu ve bu durumun Avusturya ve diğer sanayileşmiş ülkelerdeki insanların refah ve hatta lüks içinde yaşamasını sağladığını açıkladı. Evlerimizde ve iş yerlerimizde bulunan sayısız ürün, çocuk işçiliğinin izlerini taşıyor. ILO’nun tahminlerine göre, uzun süredir bir Gençlik Tek Dünya projesi ülkesi olan Hindistan’da, 18 yaşın altındaki 444 milyon kız ve erkek çocuğun 30 milyonu çocuk işçiliğinden etkilenebilir. Heiserer, “Yoksulluktan etkilenen aileler için hayatta kalmak günlük bir mücadele. Birçoğu çocuklarının ek gelirine bağlı” diyor.
SOS Çocuk Köyleri küçüklere daha fazla saygı gösterilmesi çağrısında bulundu
SOS Çocuk Köyleri ayrıca Çocuk Hakları Günü’nde küçüklere daha fazla saygı gösterilmesi çağrısında bulundu. BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’ye göre çocukların kendilerini etkileyen kararlara uygun şekilde dahil edilmesi gerekiyor. SOS-Children’s Genel Müdürü Christian Moser şöyle sordu: “Yetişkinler ne sıklıkla gençlerin ilgi alanlarını ve bakış açılarını dikkate almadan onları son derece ilgilendiren kararlar alıyor? Yetişkinler ne sıklıkla çocukların sadece işlevlerini yerine getirmesini veya kendilerine söyleneni yapmasını istiyor?” Köy. “Söz sahibi olmak 34 yıldır bir çocuğun hakkı. Nihayet nesiller arası demokrasinin hayata geçtiğini görmek istiyoruz!”| ©DerVirgül
| Doğu Ekspresi Belgeseli [Beyaza Yolculuk]