Sosyal yardım dolandırıcılığı yapanların yüzde 72’si Avusturya vatandaşı değil
Avusturya’da her yıl binlerce sosyal güvenlik dolandırıcılığı vakası polis tarafından çözülüyor. Ancak buna rağmen, özellikle yurt dışına çıkan sosyal yardım alıcıları, yardımın kesilmesinden dolayı durumlarını yetkili makamlara bildirmiyor.
Avusturya, sosyal dolandırıcılıkla mücadele edebilmek için, 2017 yılında polislerden oluşan Sosyal Güvenlik Dolandırıcılık Görev Gücü [SOLBE] isimli bir birim kurdu. Birim sadece bu noktaya odaklanacak ve sosyal dolandırıcılığın önüne geçecek.
Tirol’de 350 sosyal güvenlik dolandırıcılığı tespit edildi
Tirol eyaletinde her yıl yaklaşık 350 sosyal güvenlik dolandırıcılığı vakası polis tarafından çözülüyor. Ne kadar çok kontrol yapılırsa o kadar çok vaka tespit ediliyor. Hasar miktarı oldukça büyük; 2017’den bu yana yalnızca Tirol’de beş milyon Euro’yu aştı.
Son zamanlarda, Tirol’de bir sosyal yardım dolandırıcılığı vakası ortalığı karıştırdı; Innsbruck-Land bölgesinden bir kadın, İsviçre’de partneriyle birlikte yaşarken ve orada tam zamanlı çalışırken Avusturya’da çeşitli sosyal yardımlar aldı. Kadın sosyal sistemi aylarca aldattı. Sosyal yardım dolandırıcılığı davaları da Innsbruck bölge mahkemesinde defalarca görülüyor. En son cuma günü, haksız alınan işsizlik yardımlarıyla ilgili bir dava açıldı.
Polisteki Sosyal Güvenlik Dolandırıcılık Görev Gücü’nün (SOLBE) eyalet müdürü Patrik Neurauter, ORF Tirol’e verdiği bir röportajda, bu tür dolandırıcılık vakalarının küçük suçlar olmadığını, ciddi dolandırıcılık olduğunu söyledi. Polise göre suçlu bulunması halinde ceza üç yıla kadar hapis olacak.
Hak sahibi olduğu halde sosyal yardımlardan utanıp faydalanmak istemeyen pek çok insan var. Ve sistemi kendi yararlarına ve genel halkın zararına kullanmaktan çekinmeyen başkaları da. SOLBE görev gücü sürekli olarak bununla karşı karşıyadır. “Bu tür suçların işlenmesine yönelik engelleme eşiği çok düşük. Birisi işsizlik yardımı alıyor ancak işe geri döndüğünü bildirmiyorsa bu bir suçtur” diyor Neurauter.
Avusturya Sağlık Sigortası Fonu’ndan asgari gelir, işsizlik yardımı, aile yardımı veya sağlık yardımı almak, birçok idari prosedür ve biçim içeren bürokratik bir çabadır. Buna rağmen, 2017 yılında kurulan polis, ciddi dolandırıcılık vakalarını ortaya çıkarmaya devam etti. İçişleri Bakanlığı’na göre bunlar kontrol suçları, yani ne kadar çok kontrol yapılırsa o kadar çok açığa çıkacak.
Haksız kullanımdan kaynaklanan yüksek miktarda hasar
Sosyal güvenlik dolandırıcılığının yol açtığı zararın miktarı bazen çok büyük olabiliyor. 2017’den bu yana Tirol’de beş milyon Euro’nun üzerinde, Maliye Bakanlığı’na göre ise Avusturya genelinde neredeyse 90 milyon Euro var. Kontrollerin daha yoğun yapılması nedeniyle bu vakaların sayısı gün geçtikçe artıyor. Neurauter, veri koruma nedeniyle veriyi düzenleyen yetkililerin ağ oluşturma konusunda sınırlamaları olmasına rağmen çalışanların artık düzenli olarak eğitildiğini ve duyarlı hale getirildiğini açıkladı. “Herhangi bir usulsüzlük fark ederseniz veya başvuranların çelişkili bilgiler verdiğini fark ederseniz polise başvurabilirsiniz. Şüpheli vaka olması durumunda soruşturmayı biz üstleneceğiz.” Somut bir şüphe olması halinde ilgili tüm ödeme bürolarına bilgi verilecek ve sosyal yardımlar dondurulacak.
Maliye Bakanlığı’na göre, sosyal yardım dolandırıcılığından şüphelenilenlerin yüzde 72’si Avusturya vatandaşı değil.
Bir davanın ortaya çıkması durumunda, en azından yetkililer ve mahkemeler aracılığıyla hukuka aykırı olarak talep edilen paranın geri alınması için girişimde bulunulacaktır. Burada hapis cezası tehdidi kesinlikle bir baskı aracıdır. Yani para her zaman sosyal sisteme geri akmıyor ama sıklıkla geri alınıyor – Bunu gerçekten hak eden vatandaşlar için… | ©DerVirgül
| Doğu Ekspresi Belgeseli [Beyaza Yolculuk]