Avusturya | 2023’te 26 kadın cinayeti ve 41 cinayete teşebbüs
Çok sayıda kuruluş ve parti, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü ve takip eden 16 gün boyunca kadına ve kız çocuklarına yönelik şiddetle mücadele için kadına yönelik şiddetle mücadele tedbirlerinin güçlendirilmesi çağrısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Sözleşmesi’ne vurgu yapıldı…
Bu yıl şu ana kadar 26 kadın cinayeti ve 41 cinayete teşebbüs yaşandı.
Avusturya Özerk Kadın Sığınakları Derneği (AÖF) Cuma günkü bir yayında, sonuçların “bu yıl yine felaket” olduğunu belirtti.
Avusturya’da 2023’te 26 kadın cinayeti ve 41 cinayete teşebbüs
“Bu, önlemlerin etkili olmadığı anlamına geliyor! Şiddet uygulayanları koruyorlar, ancak etkilenen kadın ve çocukların çoğunu korumuyorlar” dendi. Avusturya’daki şiddetten koruma sistemi “şişirilmiş ve etkisiz” çünkü kadınları ve çocukları erkek şiddetinden koruyamıyor ve korumak istemiyor. “Hükümet sürekli olarak yeni önlemler getiriyor, ancak sorunun köklerine inilmediği sürece kadınlar ölecek ve çocuklar ciddi şekilde travma geçirecek.”
Kadın sığınma evleri hükümet, federal, eyalet ve yerel yönetimler arasında genel bir strateji gerektiriyordu. Yılda en az 250 milyon avroya ihtiyaç duyulmaktadır; bunun en az 83 milyonu “StoP – partner şiddetinin olmadığı bölgeler” kurulması ve 3.000’den fazla tam zamanlı çalışanın şiddetin önlenmesi için kullanılması gerekmektedir.
Kadına yönelik şiddete karşı: Kadın grubu ulusal eylem planı çağrısında bulundu
Avusturya Kadın Yüzüğü ayrıca ulusal bir eylem planı ve yalnızca kadına yönelik şiddetle ilgilenen kalıcı bir kriz ekibi kurulması çağrısında da bulundu. “Kadınları ve çocukları şiddetten etkili bir şekilde korumak için, kadınlara ve çocuklara yönelik her türlü şiddeti içeren uzun vadeli genel bir stratejiye ihtiyaç var. Hükümetin burada harekete geçmesi ve her şeyden önce her alandan uzmanları dahil etmesi gerekiyor.” Avusturya Kadınlar Yüzüğü Başkanı Klaudia Frieben şöyle konuştu: Kadın bütçesinin artması olumlu bir adım ama paranın ne için, nasıl kullanılacağı hiç belli değil.
“Avusturya’da 15 yaş üstü her üç kız ve kadından biri fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz kalıyor”
“Avusturya’da 15 yaşın üzerindeki her üç kadından biri fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz kalıyor. Her dört kadından biri işyerinde cinsel tacizden, her beş kadından biri de ısrarlı takipten etkilendi. Ve bu yıl zaten 26 kadın öldürüldü.
Şiddet ve cinsel suçların sayısı artıyor
NEOS kadın sözcüsü Henrike Brandstötter, korkutucu derecede yüksek ve ne yazık ki hâlâ artan sayıdaki şiddet ve cinsel suçların, siyasi eyleme duyulan ihtiyacın ne kadar büyük olduğunu açıkça gösterdiğini söyledi. “Vaka konferansları, sınır dışı etme ve şiddetten koruma merkezleri elbette gerekli ve acilen genişletilmeli. Ancak şiddetten etkilenen kadınlara yönelik daha fazla kaynak, sorunun kökenine inmek için hiçbir şekilde yeterli değil.
Kadına yönelik şiddete karşı güç birliği
Alt örgütlerden ÖVP’li kadınlar şiddete karşı bir arada durdu. “Kız çocuklarının ve kadınların şiddet içermeyen ve kendi kararlarını kendilerinin belirleyebileceği bir yaşam hakkına dikkat çekmek istiyoruz ve (maalesef) hala buna dikkat çekmek zorundayız. Kadın bütçesindeki önemli artış da güçlü bir sinyal veriyor. Toplamda 33,6 milyon avroluk bir destek sağlanacak. ÖVP kadın lideri Juliane Bogner-Strauß bir yayında, “Kadınları teşvik etmek ve korumak için kullanılacak ve bu para büyük ölçüde şiddete karşı korumaya gidiyor” dedi.
Genç erkeklere yönelik farkındalık kampanyası
SPÖ kadın lideri Eva-Maria Holzleitner, şiddet eylemlerini önlemek için ulusal bir eylem planı yapılması çağrısında bulundu. Bir yayında SPÖ kadınları, delillerin korunması için yaralanmaların belgelenmesini sağlamak amacıyla ülke çapında şiddetten koruma kliniklerinin uygulanması konusunda da ısrar etti. Şiddetten korunma klinikleri Avusturya’nın her yerinde kadınlar için kolayca erişilebilir ve ulaşılabilir olmalıdır. Bu arada SPÖ Viyana’nın Genç Kuşağının kadınları da genç erkeklere yönelik bir farkındalık kampanyası başlattı. Yayına göre mesaj açık: Her erkek kadına yönelik şiddetle mücadelede aktif rol almalı ve eşit haklar için ve kadınların cinselleştirilmesine karşı bir müttefik olarak ayağa kalkmalıdır. SPÖ eşit muamele sözcüsü Mario Lindner de benzer bir açıklama yaptı. Erkeklerin önleyici çalışmaları ve erkekliklere ilişkin yeni söylemler için temel fon sağlanması çağrısında bulundu.
Kentler Birliği kadınların korkusuz bir yaşam sürmesini istedi
“Kadına Yönelik Şiddete Karşı 16 Gün” kampanyasının başlamasıyla birlikte, perakendecilerin nakit kasa fişi cumartesi günü Avusturya genelinde yeniden başlıyor: Aralık ayına kadar ve aralık dahil, polis acil numarası 133, şiddete karşı kadın yardım hattının numarası 0800 -222-555 ve şiddet koruma merkezinin numarası (0800 -700-217) ve Avusturya yargısının mağdur acil yardım hattı 0800-112-112, çok sayıda ticari işletmenin kasa fişinde yer alacak. Bu girişimin amacı, potansiyel aile içi şiddet mağdurlarına hızlı bir şekilde yardım arama fırsatı sunmaktır.
Kentler Birliği yaptığı yayında kadınların korkusuz bir yaşam sürdürebilmesini talep etti. SORA ile birlikte oluşturulan Kentler Birliği Eşitlik Endeksi’ne (2021 itibarıyla) atıf yapıldı. Bu, şu anda Avusturya’da yalnızca 750 kadın sığınma evinin bulunduğunu gösteriyor. Bu, 135 yerin eksik olduğu anlamına geliyor. Avusturya’daki ilçelerin yüzde 76’sında kadın sığınma evi bulunmuyor. Kadın sığınma evleri çoğunlukla eyalet başkentlerinde bulunmaktadır. Bu durum kırsal alanlardaki kadınlar ve kız çocukları için erişilebilirliği daha da zorlaştırmaktadır çünkü kadınlar ve kız çocukları toplu taşımaya erkeklerden daha fazla bağımlıdır.
BM kampanyası “Dünyayı Turuncuya Dönüştürün”
BM’nin “Dünyayı Turuncuya Boya” kampanyası 1991’den bu yana kadına yönelik şiddet konusunda farkındalık yaratıyor. “Kadına yönelik şiddete son verebilirsiniz” – Birleşmiş Milletler’in 2023 kampanyasının sloganı bu. Şiddete karşı geçirilecek bu 16 gün boyunca dünyanın dört bir yanındaki binalar kadına yönelik şiddete karşı görünür bir sinyal vermek üzere turuncu renkte aydınlatılacak. Konuyla ilgili güncel rakamlar düşündürücü bir tablo çiziyor: Birleşmiş Milletler’e göre günümüz kadınlarının yaklaşık 250 milyonu 15 yaşından önce evleniyor. Dünya çapında en az 200 milyon kız çocuğu ve kadın, kadın sünnetinin kurbanı oluyor. Avusturya Kalkınma Ajansı (ADA) Cuma günü yayınlanan bir yayında, korona salgınının etkilerinin bu dayanılmaz koşulları daha da kötüleştirdiği konusunda uyardı. Avusturya Kalkınma İşbirliği Ajansı şu anda kızların ve kadınların şiddetten korunmasına yardımcı olan toplam 71 milyon Euro tutarında 44 projeyi finanse ediyor.
ÖVP Cuma günü yaptığı açıklamada, Avrupa Konseyi’nin kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye ilişkin anlaşması olan İstanbul Sözleşmesi’ne Avrupa Birliği’nin katılımıyla bu yıl önemli bir adım atıldığını vurguladı. “Bir sonraki adım, yani kadına yönelik şiddete karşı tamamlayıcı AB yasası gelecek. Bu yasa, AB hukukunda toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin belirli biçimlerinin suç sayılmasına ilişkin asgari standartları içeriyor, adalete erişimi ve mağdurların korunmasını ve desteklenmesini geliştiriyor. Ayrıca AB Parlamentosu kadın sözcüsü Angelika Winzig, yaptığı açıklamada, suçların önlenebilmesi için yetki alışverişinin yoğunlaştırıldığını vurguladı.| ©DerVirgül
| Doğu Ekspresi Belgeseli [Beyaza Yolculuk]