Erdoğan Ludwig görüşmesindeki ayrıntı
Viyana Belediye Başkanı Michael Ludwig, Türkiye’ye yaptığı ziyarette Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Ludwig sosyal paylaşımlarında, “Kopenhag Kriterleri” de görüşmede ele alındığına yer verdi.
Viyana Belediye Başkanı Michael Ludwig (SPÖ), Kentler Birliği Başkanı olarak Türkiye’ye yaptığı ziyarette Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi.
Aslında son ana kadar Ludwig’in sadece Türkiye Şehirler Birliği Başkanı Fatma Şahin ile görüşeceği söylendi.
Ancak gecen hafta cumartesi günü Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın kendisine, Viyana Belediye Başkanı Michael Ludwig ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görüşeceği bilgisini verdiğini Avusturya basına yaptığı bir açıklama ile söylemişti.
Haliç Kongre Merkezi’nde basına kapalı geçekleşen görüşmede, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, mevcut enflasyon dalgası, pandeminin turizm üzerindeki sonuçları ve Avusturya-Türkiye ilişkileri bir saat süren sohbette öne çıkan konular oldu.
Viyana Belediye Başkanı Michael Ludwig sosyal medyadan yaptığı açıklamada, İstanbul sürecinden övgüyle bahsederek, “Türkiye’nin Ukrayna’da barışa yönelik çabaları önemlidir” diye yazdı.
“Avusturya ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden gelişmesine yardımcı olmak da benim için önemli” diyen Ludwig, “Tabii ki, Kopenhag kriterleri de ele alındı.” İfadesine yer verdi.
Außerdem ist es mir wichtig, dabei mitzuhelfen, die staatlichen Beziehungen zwischen Österreich und der Türkei wieder zu verbessern. Selbstverständlich wurden auch die Kopenhagener Kriterien angesprochen. /2
&mdash Michael Ludwig (@BgmLudwig) June 10, 2022
Basına kapalı yapılan görüşmede “Kopenhag Kriterleri” konuşuldu mu?
Viyana Belediye Başkanı Michael Ludwig’in sosyal medyadan yaptığı açıklamaların hiçbiri, Türkiye’nin resmî kurumları tarafından paylaşılmadı. Bunun nedeni, görüşmede “Kopenhag Kriterleri’nin” konuşulmadığı, ancak Ludwig’in paylaşımlarında yer alması olarak değerlendiriliyor.
Peki “Kopenhag Kriterleri” konuşuldu mu?
Der Virgül’e ulaşan üst düzey bir yetkili, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Viyana Belediye Başkanı Ludwig görüşmesinde, “Kopenhag Kriterleri’ne” dair hiçbir konuşma olmadığını söyledi.
Yetkili, bunun daha önce de özellikle AB siyasetçiler tarafından yapıldığını, konuşulmayan konuları, konuşulmuş gibi yansıttıklarını belirtti.
Kopenhag Kriterleri Nedir?
22 Haziran 1993 tarihinde yapılan Kopenhag Zirvesi’nde, Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği’nin genişlemesinin merkezi Doğu Avrupa ülkelerini kapsayacağını kabul etmiş ve aynı zamanda adaylık için başvuruda bulunan ülkelerin tam üyeliğe kabul edilmeden önce karşılaması gereken kriterleri de belirtmiştir. Bu kriterler siyasi, ekonomik ve topluluk mevzuatının benimsenmesi olmak üzere üç grupta toplanmıştır.
1995’te düzenlenen Madrid Zirvesi’nde aşağıdaki kriterlere mevzuatın uygun idari ve adli yapılar aracılığı ile etkin biçimde uygulanması kriteri eklenmiştir.
Siyasi kriterler
Demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve azınlıklara saygı gösterilmesini ve korunmasını garanti eden kurumların varlığı gerekmektedir.
AB’ye girmeye aday ülkeler
İstikrarlı ve kurumsallaşmış bir demokrasinin var olması,
Hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü,
İnsan haklarına saygı,
Azınlıkların korunması, gibi dört ana kriter açısından değerlendirmeye alınacaktır.
Genel olarak ülkenin çok partili bir demokratik sistemle yönetiliyor olması, hukukun üstünlüğüne saygı, idam cezasının olmaması, azınlıklara ilişkin herhangi bir ayrımcılığın bulunmaması, ırk ayrımcılığının olmaması, kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın yasaklanmış olması, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Sözleşmesi’nin tüm maddeleri ile çekincesiz kabul edilmiş olması, Avrupa Konseyi Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin kabul edilmiş olması gibi koşulların gerçekleşmiş olması istenmektedir. Ancak, bu koşulların varlığı tek başına yeterli olmamakta, aynı zamanda kesintisiz uygulanıyor olması gerekmektedir. | © DerVirgül