Ludwig Erdoğan ile görüşeceğini neden doğrulamıyor?
Yorum | Türkiye tarafından, Viyana Belediye Başkanı Michael Ludwig’in [SPÖ] Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edileceği duyuruldu. Ancak Ludwig, görüşme konusunda net bir açıklama yapmadı. Peki Avusturya Anayasası’na göre Vali Ludwig, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile resmi bir antlaşma yapabilir mi? DerVirgül, tarafların açıklamalarını ve Ludwig’in Anayasal yetkilerini derledi…
Adem Hüyük
Cumartesi günü, Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun Die Presse gazetesine, Viyana Belediye Başkanı Michael Ludwig’in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme yapacağı konusunda Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın kendisine bilgi verdiğini açıkladı.
Ancak Viyana Belediyesi, geziyi onaylamadı. Avusturya Haber Ajansı APA, belediyeden Erdoğan görüşmesine dair bir onay alamadığını yayınladı. Ludwig’in bir sözcüsü yalnızca Türkiye Şehirler Birliği Başkanı ile bir görüşmenin gerçekleşeceği bilgisini APA ile paylaştı.
Ludwig açıklama yaptı
Salı günü bir basın toplantısında Viyana Belediye Başkanı Michael Ludwig’e [SPÖ], Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir görüşme yapılıp, yapılmayacağını sordu.
Ludwig, Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından açıklanan görüşme hakkında net bir yanıt vermeyerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşme yapacağını teyit etmedi.
SPÖ’de Sol kanat kızgın
Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Viyana eyalet kurultayından yüzde 94,4 oyla yeniden SPÖ Viyana lideri seçilen Ludwig’in, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir görüşme planlanması, özelikle Sosyal Demokrat Parti [SPÖ] içerisindeki “Sol” kanadın eleştirilerine neden oldu.
Haberin basında yer aldığı cumartesi gününden beri, Viyana eyalet ve belediye sarayını “Rathaus” telefonla arayan SPÖ’lüler, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ludwig görüşmesini teyit ettiremediklerini belirttiler.
Der Virgül Rathaus’u aradı
Özellikle SPÖ’nün Viyana üyeleriyle yaptığımız görüşmelerden yola çıkarak, Viyana Belediye Binası’nı “Rathaus” aradık ve konu hakkında bilgi istedik.
Rathaus ile yaptığımız görüşmeden önce, yetkili kişilere bağlanma trafiği yaşanmış ve sonunda bilgi veren sözcü, Şehirler Birliği Başkanı ile bir görüşmenin planlandığını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ludwig görüşmesini hakkında bilgilerinin olmadığını söyledi.
SPÖ Viyana, Erdoğan görüşmesini saklıyor mu?
Türkiye Dışişleri Bakanlığı’na göre 10 Haziran’da yapılacak olan görüşme, net bir biçimde kamuoyu ile paylaşılırken, Viyana Belediye ve Eyalet yönetimi bunu neden teyit etmiyor?
Burada iki olasılık bulunmakta:
Birinci olasılık, Türkiye Dışişleri Bakanlığı eksik bilgi paylaştı…
İkinci olasılık ise, Viyana Belediye Başkanı Michael Ludwig, olası eleştirilerin zamansal olarak önünü kesmek için, son güne kadar görüşmeyi teyit etmeyecek olmasıdır.
Zamansal olarak eleştiri engellemek istemesi, Viyana Eyalet Parlamentosunda sandalyesi olan Özgürlük Partisi [FPÖ] gibi aşırı sağın ve SPÖ içerisinden gelebilecek çatlak seslerin önüne geçme stratejisi olabilir. Viyana Halk Partisi’nin [ÖVP], Başbakan Karl Nehammer’in [ÖVP] zaten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la, Madrid’de düzenlenecek NATO Liderler Zirvesi kapsamında bir araya geleceği için sessiz kalacağı kaçınılmaz görünüyor.
Zira gecen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avusturya Başbakanı Karl Nehammer ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Ludwig’in Erdoğan ile görüşmesinin Anayasa’da karşılığı nedir?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Viyana Belediye Başkanı Michael Ludwig’in bir araya gelmesi, son günlerde Avusturya Türkiye ilişkilerindeki iyileşmeye bir ivme kazandıracağı kesin.
Ancak Ludwig’in bir vali olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile siyasi bir antlaşma yapması, Avusturya Federal Hükümetin onayı olmadan pek mümkün değil.
Avusturya Anayasası’nın Madde 16 fıkra 1’e göre, “Eyaletler kendi yetki alanına giren konularda Avusturya’ya komşu devletlerle, ya da onları oluşturan eyaletlerde antlaşmalar yapabilirler.”
Ancak Anayasası’nın Madde 16 fıkra 2’ye göre ise, “Vali, bu nitelikte bir antlaşmayla ilgili müzakerelere başlanmadan önce Federal Hükümeti keyfiyetten haberdar etmelidir. Vali antlaşmanın imzalanmasından önce Federal Hükümetin onayını almalıdır. Federal Hükümet, onay talebinin Federal Şansölyeye tevdi edildiği tarihten itibaren sekiz hafta içerisinde valiye onay talebinin reddedildiğini bildirmemişse, onay verilmiş addedilir. Antlaşma müzakerelerini başlatma ve antlaşmayı imzalama sorumluluğu, eyalet hükümetinin tavsiyesi ve valinin imzasıyla Federal Cumhurbaşkanına aittir.” Diyerek, yapılacak olan antlaşmayı Federal Hükümetin onayına vermektedir.
Öte yandan Anayasası’nın Madde 16 fıkra 3’de, “Yukarıdaki birinci fıkraya göre bir eyalet tarafından imzalanan antlaşmalar Federal Hükümetin talebiyle iptal edilir. Bir eyalet bu yükümlülüğü yerine getirmezse, bununla ilgili yetki federasyona intikal eder.” Denmektedir.
Madde 16 fıkra 5, eyaletlerin uluslararası ilişkisini belirlenirken, “Federal Hükümet, uluslararası antlaşmaların uygulanması konusunda ve eyaletlerin yetki alanına giren konularda da gözetim hakkına sahiptir. Federal Hükümetin bu konuda eyaletlere karşı icra edeceği yetkiler dolaylı federal idarenin konusu olan yetkilerle aynıdır.” Denmekte. | © DerVirgül
________________________________________________
Biz ancak sizin desteğinizle ayakta kalabilir ve büyüyebiliriz!
Siz bu haberi okurken, biz yeni bir haberi yazmaya başlıyoruz. Kimi zaman içerik üretmek için haftalarca araştırma yapıyor, insanlarla görüşüyoruz.
Bunu yaparken de habere konu olan taraf, olay, gelişme ve açıklamaların “şartlarından bağımsız” olarak sizlere aktarmaya çalışıyoruz.
Objektif haber, özgür yorum anlayışımızla hiçbir gücün etkisi altında kalmadan ve her gün yeniden ve yeniden öğrenerek yazmaya devam ediyoruz…
Editoryal bağımsızlığı sağlayabilmek, siyasi ve ekonomik bağımsızlıkla mümkündür.
Bu nedenle Der Virgül’ü destekleyin ve Avusturya’da Türkçe bağımsız kaliteli gazeteciliğin gelecekte de var olmaya devam etmesine yardımcı olun…
Der Virgül sadece okuyucularına karşı sorumluluk duyar….
Destekleriniz için
IBAN: AT45 6000 0103 1026 6499 / Adem Hüyük