FPÖ’ye yönelik suçlama | “İkinci Cumhuriyet’in en büyük parti finansmanı skandalı”

Aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi [FPÖ] hakkında, parti finansmanı konusunda ciddi suçlamalar yapılıyor. Savcılığın soruşturduğu yolsuzluk şüphesinin içeren dosyalar, ÖVP’nin eline geçti.

FPÖ’ye yönelik suçlama | “İkinci Cumhuriyet’in en büyük parti finansmanı skandalı”

Halk Partisi [ÖVP], usulsüzlük ve kişisel zenginleşme iddialarına ilişkin bir soruşturmanın kendisine sızdırılmasının ardından FPÖ’yü “İkinci Cumhuriyet’in en büyük parti finans skandalı” ile suçluyor. FPÖ tepki göstererek ÖVP’nin eylemlerini “yakışmayan kirli kampanya” olarak eleştiriyor.

ÖVP, Graz FPÖ’nün yolsuzluk iddiaları ve Steiermark parti lideri Mario Kunasek hakkındaki soruşturmalarla ilgili olarak yürüttüğü soruşturmanın peşini bırakmıyor. Halk Partisi’ne soruşturma dosyasının sızdırıldığını ve bunun “net bir tablo” çizdiğini söyleyen Meclis Grup Başkanı Andreas Hanger Pazartesi günü şunları söyledi, “Bu, İkinci Cumhuriyet’in en büyük parti finans skandalı” diye konuştu.

Avusturya Halk Partisi’nin [ÖVP] “soruşturma komisyonunda yeri olmayan dosyaları dağıttığını” söyleyen Özgürlük Partisi meclis grubu başkanı Christian Hafenecker, Halk Partisi’nin “kirli kampanyasını” eleştirdi.

Aslında Halk Partisi, ilgili soruşturma komisyonunda Steiermark FPÖ mali meselesi ile ilgili dosyaları talep etme girişiminde başarısız olmuştu. Adalet Bakanlığı, ÖVP’ye bu dosyaların sadece eyalet ve belediye yetkililerinin eylemleriyle ilgili olduğunu ve bu nedenle federal kolluk kuvvetleri kapsamına girmediğini bildirdi. Ve sadece bu tür eylemler parlamento komisyonu tarafından soruşturulabilir dendi.

Ancak Hanger, konuyu alt komisyonda gündeme getirmek için başka bir neden de görüyor. ÖVP’ye göre, alt komisyona konu olabilecek, açıklığa kavuşturulmaya değer “soruşturma aksaklıkları” var. Örneğin, eleştirilere göre Graz’daki savcılığın önyargı nedeniyle davayı Klagenfurt’taki savcılığa devretmesi çok uzun sürdü. Ayrıca, LKA tarafından önerilmesine rağmen Steiermark eyalet partisinde bugüne kadar hiçbir ev araması yapılmadı. “Hausbau Kunasek” davasıyla ilgili olarak da ayrıntılı raporlara rağmen soruşturmaların başlatılması çok uzun zaman almıştı.

Hanger, dosyanın iki ay önce ÖVP’ye “sızdırıldığını” söyledi. Bunun üzerine dosyayı incelemesi için bir avukat görevlendirildi. Hanger, usulsüzlük ve hatta kişisel zenginleşme iddialarını içeren bu mali skandalın aydınlatılmasını talep etti. Bu sadece ceza hukukuyla ilgili değil, aynı zamanda siyasi sorumluluğun açıklığa kavuşturulmasıyla da ilgili. Hanger, bu nedenle davanın şimdi ayrıntılı olarak analiz edileceğini söyledi. | ©DerVirgül

Yayınlama: 19.02.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.