AB üye ülkelerinin çıkmazı haline gelen “saat değişikliği”

Yaz saati uygulaması bu yıl 31 Mart Pazar günü Paskalya’da yeniden başlıyor. Avrupa’da saatler gece saat 2’den gece 3’e ayarlanması gerekecek. 2018’den bu yana AB’de saat değişikliğinin kaldırılması yönünde öneri var ancak hâlâ bir anlaşma sağlanamadı.

AB üye ülkelerinin çıkmazı haline gelen “saat değişikliği”

Zaman değişikliğinin sona erdirilmesine yönelik 2018 tarihli bir komisyon teklifi, 2019 baharında AB Parlamentosu tarafından onaylandı. Ancak o tarihten bu yana karar Konsey’in, yani AB üye devletlerinin sahasındaydı ve o tarihten bu yana bir karar vermediler.

AB üye ülkeleri saat değişikliğinin sona ermesini kabul etmeli

Üye devletlerin çoğunluğun kaldırmayı kabul etmesi gerekecek. AB çevrelerince mevcut durumda mevcut Belçika Konsey Başkanlığı’nın konuyu yeniden tartışmaya sunmayı planlamasının beklenemeyeceği söyleniyor. 2024 yılının ikinci yarısında Konsey başkanlığını yürütecek olan Macaristan’ın konuyu tekrar gündeme alıp almayacağı ise zaman gösterecek. Ancak Bakanlar Konseyi’nin zaman değişikliğiyle en son ilgilendiği tarih, hâlâ Finlandiya başkanlığındayken Aralık 2019’du.

AB Komisyonu’nun teklifinde artık zaman değişikliği yapılmaması öngörülüyor. Ancak, tüm yıl boyunca yaz saatine mi yoksa kış saatine mi geçileceğine karar vermek birliğin her üye devletine bırakılmalıdır. Ancak pek çok ülke bu planla ilgili endişelerini dile getirdi çünkü diğer şeylerin yanı sıra, en azından Orta Avrupa’da ekonomi için tek tip bir zaman dilimi arzu edilir görünüyordu. Aksi takdirde eyaletler arası saat farkları ticareti etkileyebilir. Bu arada, resmi Avusturya standart saat olarak sabit yaz saatini tercih ediyor.

1973’te Avrupa’da saatlerin yaz saatine çevrilmesi

AB genelinde saatler şu ana kadar Mart ayının son pazar günü değiştirildi ve Ekim ayının son pazar günü tekrar geri alındı. Avrupa’da 1973 yılında petrol krizi üzerine ve enerji tasarrufu amacıyla yaz saati uygulamasına geçildi. Saat farkının, şirketler ve hanelere bir saat gün ışığı kazandırması amaçlandı. Bunu ilk yapan Fransa oldu.

Avusturya bunu ancak 1979’da uygulamaya karar verdi

İdari sorunlar ve ulaşımın İsviçre ve Almanya ile uyumlaştırılmasını istedikleri için uyum sağlandı. Bu iki ülke yaz saati uygulamasını yalnızca 1980’de uygulamaya koydu. Ancak Birinci Dünya Savaşı sırasında Alp cumhuriyetinde yaz saati uygulaması zaten mevcuttu. 1916’da 1 Mayıs’tan 30 Eylül’e kadar monarşiye uygulandı, ancak daha sonra kaldırıldı. 1940 ile 1948 arasında ikinci – sonuçta başarısız – bir girişimde bulunuldu.| ©DerVirgül

Yayınlama: 07.03.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.