Avrupa medyasından köşe yazıları | Dünya Rusya’ya ne kadar bağımlı?

Ukrayna savaşı, Rusya’nın tahıl ihracatını da önlemesi nedeniyle sorunu çarpıcı şekilde artırıyor. Kremlin’in elindeki silahın gücüne işaret eden Avrupa basını, çözüm arıyor.

Avrupa medyasından köşe yazıları | Dünya Rusya’ya ne kadar bağımlı?

Küresel açlık dramatik bir düzeye ulaştı. BM’ye göre, şiddetli gıda güvencesizliği yaşayan insanların sayısı iki yılda 135 milyondan 276 milyona yükseldi. Ukrayna savaşı, Rusya’nın tahıl ihracatını da önlemesi nedeniyle sorunu çarpıcı şekilde artırıyor. Kremlin’in elindeki silahın gücüne işaret eden Avrupa basını, çözüm arıyor.

Bir baskı aracı olarak açlık

La Stampa, Putin’in uluslararası buğday bağımlılığını kasten bir silah olarak kullandığı uyarısında bulunuyor:

“Kırım’ın işgalinin ve Batı’nın uyguladığı ilk yaptırımların ardından, Moskova’nın 2014’te biz muzaffer küreselleşme rahiplerinin her zamanki gibi hiç dikkate almadığı bir ‘tarımsal yeniden silahlanma’ ilan etmesi tesadüf müydü? Moskova, Avrupa ve ABD’ye yönelik gıda bağımlılığını azaltmak için tahıl üretimini artırmıştı. … Şimdi de Avrupa’nın gerçek tahıl ambarı olan Ukrayna’da, limanlar abluka altında tutulduğu için buğdaylar silolarda çürüyor. … Doğu ve güneydeki tarlalar, tanklar tarafından acımasızca çiğnenen mayınlı savaş meydanlarına döndü.”

Buğdayımız olmadan yapamazlar

Kommersant, Rusya’nın yaklaşan gıda krizine hazırlıklı olduğunu düşünüyor:

“Ukrayna’da çarpışmaların başlamasıyla birlikte küresel gıda piyasası, pandeminin zirvesindekinden bile daha büyük bir baskı altına girdi. … Neredeyse bütün büyük tahıl tedarikçileri sorun yaşıyor. [Rusya] Tarım Piyasası Araştırmaları Enstitüsü ICAR, Kanada ve Arjantin’in mahsul verimlerindeki düşüklüğe ve AB’de yaşanabilecek potansiyel sorunlara işaret ediyor. … İşlerin hâlâ yolunda gittiği görünen neredeyse tek ülke, rekor hasadın beklendiği Rusya. Bu yüzden de analistler, Rusya’nın küresel buğday ihracatındaki payının yüzde 20’ye ulaştığını düşünüyor bu da Rus tahılından vazgeçmenin neredeyse petrol ve doğalgazından vazgeçmek kadar zor olacağı anlamına geliyor.”

Rusya’yı ablukayı kaldırmaya zorlayın

Irish Times, acil çözümler geliştirilmesini istiyor:

“Kısa vadede, Ukrayna limanlarının yeniden açılması ve gıda ihracatının yeniden başlaması önemli. Batı, Rusya’yı kasten darboğazlar yaratmakla ve nakliye yolları ile tahıl depolarını bilinçli olarak hedef almakla suçluyor. … Gıda maddelerinin ve yaşamsal önem arz eden diğer ürünlerin kara ve deniz yolu aracılığıyla Ukrayna’dan ayrılabilmesi için koridorlar oluşturulması konusunda Rusya üzerinde baskı kurulmalı.”

Yaptırımlardan vazgeçmemeli

Rusya’ya ablukayı kaldırması karşılığında yaptırımları gevşetme vaadi vermektense, alternatif nakliye yolları üzerine kafa yormak daha doğru, diyor Verslo žinios:

“Böyle bir anlaşmayı gerekçelendirmek ahlaken pek kolay olmayabilir. Saldırgan, eylemlerinden dolayı cezalandırılmalı ve buna yönelik en etkili araçlar da yaptırımlar. Bu yüzden de hafifletilmemeliler. … En ucuz ve lojistik açıdan en verimli ihracat yolu muhakkak ki gemiyle nakliye. Ancak ürünler Polonya, Moldova veya Romanya üzerinden yük trenleriyle de taşınabilir. … Bu güzergâh daha karmaşık, daha uzun ve hepsinden önemlisi daha pahalı olsa da Batı bu mali yükün bir kısmını taşıyabilir.”

İhracat yasakları çözüm değil

Hindistan, kendi ülkesi içinde gıda arzını güvenceye alabilmek için buğday ihracatını yasakladı. Új Szó, bu tür adımların sorunu daha da kötüleştirebileceğinden endişeleniyor:

“Giderek artan sayıda büyük gıda ihracatçısı ülkelerin hükümetleri, en önemli ürünlerin ihracatına kısıtlama getiriyor. … Bu ülkelerin kendi halklarının çıkarlarını göz önünde bulundurmaları bir yere kadar anlaşılabilir. Ancak getirilen her bir ihracat yasağı, gıda fiyatlarının daha da artmasına neden oluyor ve bu da Afrika veya Hindistan’da daha fazla ailenin açlık yaşayacağı anlamına geliyor.”

Yayınlama: 21.05.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.