Viyana Belediye evlerinde skandal koşullar | Legionella bakterileri kiracıları tehdit ediyor!
Viyana Belediye evlerindeki nem ve rutubetin yarattığı sağlıksız koşullardan dolayı bir kiracının yoğun bakıma alındığı ileri sürüldü. SÖZ Partisi’nden ilçe meclis üyesi yetkilileri uyardı.
Yaklaşık iki milyon nüfusa sahip Viyana’da 500 bin kişi belediye evlerinde oturmakta. Dar gelirli vatandaşlar için 1920 yıllarında inşasına başlanılan sosyal konutlar, Viyana’nın her dönem övünç kaynağı olmuştur. Ancak yaklaşık 222 bin dairenin bakımı ve tamiri konusunda övünülecek pek bir şey olmadığı görülüyor.
“Soziales Österreich der Zukunft” Geleceğin Sosyal Avusturya Partisi [SÖZ], Viyana’da konut konusunda ciddi bir çalışmaya ihtiyaç var diyerek, Legionella bakterileri belediye evlerini tehlikeli sağlık tuzaklarına dönüştürüyor açıklamasında bulundu.
Söz Partisi tarafından yapılan açıklamada, “21. bölgede yaşanan şok edici olay Wiener Wohnen’in ihmalkârlığını ortaya koyuyor. Kiracı Ö. Y., lejyonella enfeksiyonunun ardından yoğun bakıma alındı. Ancak Wiener Wohnen uygun şekilde davranıp kiracıları yaklaşan tehlike konusunda bilgilendirmedi” dendi.
SÖZ Partisinden Brigittenau Bölge Meclis Üyesi Ayşe Albayrak tarafından yapılan açıklamada, “Çocuklar da bu krizden muzdarip: Etkilenen konutlarda yaşayan anaokulu çok sayıda çocuk şiddetli mide ağrısı ve ishalden şikayetçi. Wiener Wohnen’deki sorumlular bu endişe verici sinyalleri görmezden geliyor ve vatandaşlarımızın sağlığını dikkatsizce riske atıyor” denilerek, “Wiener Wohnen’i kiracıların sağlığını ve güvenliğini korumak için acil önlemler almaya çağırıyoruz. Bu konuda herhangi bir gecikme kabul edilemez ve ciddi sonuçlar doğurabilir” dendi.
Lejyoner Hastalığı Nedir?
Lejyoner hastalığı, Legionella pneumophila isimli bakterinin neden olduğu nadir fakat ciddi bir akciğer enfeksiyon hastalığıdır. Klima, jakuzili havuz, havalandırma sistemleri gibi sistemlerden solunum yoluyla bulaşır.
Lejyoner Hastalığı Nedenleri Nelerdir?
Etken bakteri olan Legionella genellikle göller, nehirler ve akarsular dahil tatlı su ortamlarında bulunur. Legionella ayrıca toprakta da yaşayabilir, fakat çoğu insan topraktan bakteri kapmaz. Lejyoner hastalığını ev tesisat sistemleri yoluyla kapmak mümkün olsa da çoğu salgın otel gibi toplu yaşama dahil büyük binalarda meydana gelir. Çünkü karmaşık dağıtım sistemleri bakterilerin daha kolay çoğalıp yayılmasına izin verir.
Ilık suda kolaylıkla çoğalabilen bakteri, genellikle bir binanın kirlenmiş su dağıtım sistemi yoluyla yayılır. Fakat hastalık havada asılı duran su damlacıklarının solunması yoluyla insanlara bulaşır. Bakteri o kadar küçüktür ki, su buharı gibi küçük su damlacıklarının içine yerleşerek havaya karışabilir. Kontamine suların bulunduğu sauna, hamam veya kaplıca havuzu gibi sıcak sulardan çıkan buhar damlacıklarının solunması ile bakteri akciğerlere ulaşır. | ©DerVirgül