Avusturya Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 32’inci sıraya geriledi

Avusturya Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 32’inci sıraya geriledi

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler [RSF] örgütünün hazırladığı 2024 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Avusturya, 180 ülke içerisinde 32’inci sırada yer alarak, sıralamada bir önceki yıla göre gerileme kaydetti.

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde yayımlanan RSF’nin raporunda, geçen yıl 29’uncu sırada yer alan Avusturya, bu yıl üç basamak gerileyerek 32’inci sıraya yer aldı.

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler [RSF] örgütüne göre, Avusturya’da basın özgürlüğü, çeşitli siyasi baskılar veya bilgiye erişim kısıtlamaları nedeniyle baltalanmıştır. Halka açık olaylarda şiddet, gazetecilerin özgürce haber vermesini engelledi.

Endekste ilk üç sırada sırasıyla Norveç, Danimarka, İsveç yer alıyor.

Endeksin son sıralarında ise Çin (172’inci), Vietnam (174’üncü), İran (176’ıncı), Kuzey Kore (177’inci), Afganistan (178’inci), Suriye (179’uncu) ve Eritre (180’inci) bulunuyor.

Türkiye Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 158’inci sıraya yükseldi

2024 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye, 180 ülke içerisinde 158’inci sırada yer alarak, sıralamada bir önceki yıla göre gelişme gösterdi. Fakat RSF’ye göre bu basın özgürlüğünün iyiye gittiğinin bir işareti değil, çünkü Türkiye durumun “çok vahim” olduğu ülkeler kategorisinde yer almaya devam etti.

RSF Endeksi’nde ülkelerin puanını, “politik”, “güvenlik”, “ekonomik”, “sosyo-kültürel” ve “yasal” olmak üzere beş gösterge belirliyor.

“Politik” gösterge, devletin ve diğer politik aktörlerin siyasi baskıları karşısında medyanın bağımsızlığına yönelik desteğin derecesini belirliyor. |©DerVirgül

Yayınlama: 03.05.2024
Düzenleme: 03.05.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.