Avusturya’ya göçün 60. yılı kutlandı

Avusturya’ya göçün 60. yılı kutlandı

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı [YTB] ve T.C. Viyana Büyükelçiliği, Türkiye ile Avusturya arasında 15 Mayıs 1964 tarihinde imzalanan işgücü anlaşmasının 60. Yılı münasebetiyle 28 Mayıs Salı günü Viyana’daki Lihtenştayn Sarayı’nda gala programı ve resepsiyon düzenledi.

| Programdan görüntüler

Programa, Avusturya Federal Kadın, Aile, Uyum ve Medya Bakanı Susanne Raab [ÖVP], Türkiye Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, YTB Başkanı Abdullah Eren, Avusturya Sosyal Demokrat Parti [SPÖ] Federal Meclis Milletvekili ve Avusturya-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Selma Yıldırım, T.C. Viyana Başkonsolosu Cafer Mert Özmert, T.C. Salzburg Başkonsolosu Günay Babadoğan Ertan, Avusturya İslam Cemaati [IGGÖ] Başkanı Ümit Vural, SÖZ Partisi Başkanı Hakan Gördü, Viyana-Favoriten İlçe Meclis Üyesi Muhammet Yüksek [SPÖ], sivil toplum kuruluş temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Biz her zaman ‘Güçlü diaspora, güçlü Türkiye’ diyoruz

Açılış konuşmasını yapan, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar [YTB] Başkanı Abdullah Eren, Avusturya’ya misafir işçi olarak ilk gelenlere özel yaşanmışlıklardan örnekler verdi. İlk yılların zorluklarına değinen Eren, yeni zorluklarında farkında olduklarının altını çizdi.

“Bizim bir tane kriterimiz var; vatanın bölünmez bütünlüğünde, bayrağımızla sorunu olmayan tüm vatandaşlarımız bizim için, siyasi görüşü, ideolojisi ne olursa olsun, hepsi bizim için aynı” diyen Eren, güçlü diaspora, güçlü Türkiye vurgusuyla kurumsal çalışmalarının devam edeceğini söyledi.

“Diplomasinin gidişatı sizleri de etkiliyor”

Ev sahibi olarak konuşma yapan Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, son yıllarda Avusturya-Türkiye ilişkilerinin olumlu gelişmesinden bahsederek, iyi ilişkilerin her gecen gün daha da iyiye gittiğini belirtti.

Diplomatik ilişkilerde yaşanan olumsuzlukların, 320 bin Türkiye kökenliyi derinden etkilediğini vurgulayan Ceyhun, iki ülke arasında gelişen işbirliğinin her gecen gün biraz daha ivme kazandığını vurguladı.

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın selamını getirdim”

Türkiye Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamını ileterek başladığı konuşmasında, kendisinin de bir misafir işçi torunu olduğunu söyleyerek, işçi göçünün biraz para biriktirerek geri dönülme umuduyla başladığını, ancak aradan gecen 60 yıl, burasının onların ikinci vatanı olduğunu bizlere göstermiştir dedi.

Yaşadıkları ülkeye her türlü değer kazandıran, geçmişin misafir işçileri, bugünün ise yerlileri olan vatandaşlarımız hem yaşadıkları ülkeyle hem de ana vatanla olan bağlarını hiç kopartmamıştır diye konuştu.

İki ülke arasındaki tarihi bağlara atıfta bulunan Göktaş, bu yılın hem Türkiye-Avusturya İşgücü Anlaşması’nın 60. yıldönümü, hem de iki ülke arasında imzalanan 1924 Dostluk Anlaşması’nın 100. yıldönümü olduğunu hatırlattı.

Avusturya’da maruz kalınan ırkçılığa da değinen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “vatandaşlarımızın ırkçılık ve ayrımcılığa maruz kalmaları durumunda, onların haklarını muhafaza etmek, en asli vazifemizdir” dedi.

“Entegrasyon asimilasyon değildir!”

Avusturya Federal Kadın, Aile, Uyum ve Medya Bakanı Susanne Raab [ÖVP], programa davet edildiği için mutluluk duyduğunu söyleyerek başladığı konuşmasında, Avusturya’da yerleşik hayat süren Türkiye kökenlilerin büyük çoğunluğunun kendilerini bu ülkenin bir parçası olarak gördüğünü kaydederek, “Bu Avusturya’da uyum ve toplum bilincinin güzel bir göstergesi” ifadesini kullandı.

Entegrasyon Bakanı Raab, hükümetinin savunduğu ve son günlerde tartışmalara neden olan “öncü kültür” söyleminin asimilasyon olarak yorumlanmasına karşın, “Başarılı bir entegrasyon, geçmişini inkar etmek ya da unutmak anlamına gelmemektedir” dedi.

İki ülke 1924 imzalanan Dostluk Anlaşması’nın 100. Yıldönümüne atıfta bulunarak, hükümetinin Türkiye ile olan iyi ilişkilerinin, diğer alanlarda da geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Konuşmaların ardından, geleneksel Türk kıyafetleri defilesi, müzik dinletisi, ödül töreni yapılırken, salonun alt katında “2. Abdülhamid’in Yıldız Saray Albümlerinde Viyana” ve “Avusturya’ya Göçün 60. Yılı” sergisi ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. | ©DerVirgül

Yayınlama: 29.05.2024
Düzenleme: 29.05.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.