Dişileri Bakanı Schallenberg’ten özgür gazetecilik vurgusu

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü vesilesiyle bir açıklama yapan Avusturya Dişileri Bakanı Alexander Schallenberg, özgür gazeteciliğin önemini ve gazetecilerin çalışmalarında maruz kaldıkları tehlikelere dikkat çekti.

Dişileri Bakanı Schallenberg’ten özgür gazetecilik vurgusu

Schallenberg Salı günü yaptığı açıklamada, Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde “bağımsız ve eleştirel gazeteciliği özgür, demokratik bir toplumun temel taşı olarak kabul ediyoruz” dedi. Viyana’da üst düzey bir medya konferansı düzenleyeceğini duyurdu.

Gazeteciler bazen tehlikelere maruz kalıyor

Schallenberg, “En olumsuz koşullara rağmen, bağımsız habercilik hizmetinde her gün özgürlüklerini veya hayatlarını riske atan birçok gazeteciye minnettarım,” dedi. Uluslararası Basın Enstitüsü’ne (IPI) göre, 2022’de çok sayıda bildirilmeyen vakayla birlikte 28 gazeteci öldürüldü. İşlerinden dolayı saldırıya uğrayan veya tehdit edilenlerin sayısı kat kat fazladır. Faillerin bulunma oranı endişe verici derecede düşük – bilinen tüm vakaların yaklaşık yüzde 90’ı çözülmemiş durumda.

Dışişleri Bakanı, Avusturya’nın çok taraflı kuruluşlarda gazetecileri barış ve ihtilaf zamanlarında korumak için daha güçlü standartlar taahhüdünde bulunduğunu ve ayrıca doğrudan etkilenenlere fayda sağlayan belirli projeleri desteklediğini açıkladı. Schallenberg, Mart ayında federal hükümetin UNESCO’ya Ukrayna’daki yaklaşık 1000 bağımsız gazetecinin çalışmalarını desteklemek için Avusturya Kalkınma Ajansı’nın (ADA) fonlarından 100.000 ABD doları (90.600 avronun üzerinde) sağladığına dikkat çekti.

Savaş Gazeteciliği | Ukrayna Savaşına Değerli Katkı

“Ukrayna’daki bağımsız araştırmalarıyla gazeteciler, Rus savaş suçlarının belgelenmesine ve Rusya’dan gelen asılsız raporların çürütülmesine değerli bir katkıda bulunuyorlar. Bunu yaparken, vahşet faillerinin cezasız kalmamasını sağlamaya yardımcı oluyorlar” diyen Schallenberg, gazetecilerin korunmasının uzun yıllardır Avusturya dış politikasının bir önceliği olduğunu vurguladı.

Viyana’da medya konferansı planlanıyor

Birleşmiş Milletler Gazeteci Güvenliği Eylem Planı’nın 10. yıldönümü münasebetiyle Kasım ayında Viyana’da düzenlenecek üst düzey bir medya konferansının hazırlıkları sürüyor. Gazetecilere karşı işlenen suçların önlenmesi, korunması ve kovuşturulması tartışılacak ve BM Eylem Planı’nın uygulanmasında son on yılda elde edilen başarılar ve zorluklar arasında bir denge kurulacak.

Schallenberg’e göre, AGİT genel merkezi olarak Avusturya, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nda (AGİT) medya özgürlüğü temsilcisi Teresa Ribeiro’nun çalışmalarını da destekliyor. Avusturya ayrıca, çalışmaları nedeniyle yargılanan gazetecilere uzman ceza savunma avukatlarına erişim sağlayan Küresel Medya Savunma Fonu’na da katılıyor. Fon ayrıca, gazetecilere karşı işlenen suçları çözme çabalarında savcı ve hakimleri de destekliyor.| © DerVirgül

Yayınlama: 03.05.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.