Kurban kavurması nasıl yumuşak olur?

Kurban kavurması nasıl yumuşak olur?

Kurban Bayramı denildiğinde akıllarda, sohbetlerde, planlarda ve tüm telaşlarda kurban eti kavurması yer alır. Yumuşacık pişmesi planlanan kavurmalar, yanlış pişirme tekniği ile sert bir ete dönüşebilir. Bu durum da kilolarca etin ziyan olmasına neden olur. Peki, kurban kavurması nasıl yumuşak olur?

Ülkenin en çok beğeni kazanan lezzet arşivi Nefis Yemek Tarifleri olarak kurban etinden yumuşak kavurma yapmanın sırlarını açığa çıkarıyoruz!

Kurban Kavurması Nasıl Yumuşak Olur?

Etin sırt bölümünü kullanmalısınız.
Eti dinlendirmelisiniz.
İç yağları kullanmalısınız.
İçi sulu etler için mühürleme şarttır.
Baharat ilave edebilirsiniz.

Etin Sırt Bölümünü Kullanmalısınız

Bilirsiniz ki büyükbaş veya küçükbaş hayvanların her bölgesinden farklı yemekler elde edilir. Kavurma için uygun olan kurban etinin en lezzetli yeri sırt kısmıdır. Kurbanın en lezzetli eti kontrfile, antrikot, T-Bone, pirzola olarak sıralanabilir.

Unutulmaz tatta bir kavurma yemek için de koyun ve kuzu etinin but ve kol kısmından, dana etinin ise sırt ve kol-kürek kısmından et almalısınız. Etleri ise kuşbaşı büyüklüğünde doğramanız daha iyi olacaktır.

Eti Dinlendirmelisiniz

Kurban etinden kavurma yapacaksanız, etin bir gün süre ile dinlenmesi gereklidir. Tabii kurban telaşından etleri dinlendirmek ne mümkün? Siz yine de etinizi en az 3 saat dinlendirmeye bırakın. Daha lezzetli kavurmalar için etin dinlenmesi önemlidir.

Kesimden sonra en az 3 saat dinlenen etin tadı daha lezzetli gelir. Kolayca kavrulur ve yerken damağı yormaz. Eğer kurban eti sabahtan kesildiyse, akşama kadar serin bir yerde dinlendirip akşam yemeğinde lezzetli kavurma hazırlayabilirsiniz. Kurban etinden yumuşak kavurma nasıl yapılır diye merak ediyorsanız etin dinlendirilmesi lokum kıvamı için destekleyici bir unsurdur.

İç Yağları Kullanmalısınız

Lezzetli kavurmalarda kullanacağınız yağ tercihi, etin iç yağından olmalıdır. Yağı tava veya tencerede bir süre erittikten sonra, ete vereceği lezzeti tahmin edemezsiniz. İç yağ, ölçülü tüketildiğinde sağlıklı bir et olacaktır. Yemeklerinize lezzet verirken etin de yumuşacık kıvama gelmesine yardım eder. Kurban eti yumuşatma ile ilgili püf noktalarından biri iç yağın kullanılmasıdır.

İçi Sulu Etler İçin Mühürleme Şarttır

İç yağı erittikten sonra, kavurma için hazırladığınız etleri yüksek ateşte mühürlemenizi öneririz. Mühürleme işleminden geçen etler, daha yumuşak ve lezzetli bir tat alacaktır. Kavurma etini mühürlemek için tencerenizi ya da tavanızı iyice ısıtmayı unutmayın. Kurban eti pişirme tarifleri içinde bir tüyo da doğru zamanda tereyağı kullanılmasıdır. Mühürleme işleminden sonra bir parça tereyağı atarsanız etlerin daha yumuşak olmasını sağlarsınız.

Baharat İlave Edebilirsiniz

Uzun süre kavurma işleminden geçen etlere baharat eklemek istiyorsanız, ocaktan almadan baharatları eklemelisiniz. Eğer kuru baharat kullanacaksanız servisten birkaç dakika önce ilave etmek yeterli olabilir. Taze baharatlar eklenecek ise yine servisten 10 dakika önce etle beraber kavrulması uygundur. Tuz ise en son atılacak baharattır. Tuz, etin asit oranını etkileyeceği için pişme süresini uzatır.

Kurban Kavurması Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Sert Et Kavurma Nasıl Yumuşatılır?

Kavurmayı pişirdiniz; ancak et beklediğinizden sert oldu ne yapmalısınız?

Eti tekrar tavaya alıp azar azar sıcak su ekleyerek suyunu çekene kadar pişirebilirsiniz. Bu işlem suda tekrar haşlama değil; kontrollü su ilavesidir. Su, eti yumuşatacaktır. Bu aşamada lezzetlendirmek için biberiye, kekik, karabiber gibi baharatlar ekleyebilirsiniz.

Kurban Etini Yumuşatmak İçin Ne Yapmalı?

Asitli Malzemelerle Marinasyon: Asidik marinatlar etin içindeki proteinlerin bağ dokusunu parçalayarak etin daha yumuşak olmasını sağlar. Sirke, limon suyu, yoğurt gibi malzemelerle eti birkaç saat harmanlayıp bekleterek etin yumuşamasını sağlayabilirsiniz.
Et Dövücü Kullanmak: Eti ince dilimler halinde kesip et dövücü ile hafifçe dövebilirsiniz; bu, etin liflerini parçalayacak ve etin yumuşak olmasını sağlayacaktır.
Düşük Isıda Uzun Süre Pişirmek: Eti düşük ısıda uzun süre pişirdiğinizde sert liflerin yumuşamasını sağlarsınız. Güveçte ya da fırında pişecek etler için ideal yöntemdir.
Kavurma Yaparken Su Konur mu?
Kavurma yaparken eğer et kendi suyunu çekmişse su ilave edilebilir. Eti ilk etapta kendi suyunu çekene kadar kavurup, et suyunu çektikten sonra 1 su bardağı kadar su ilave edebilirsiniz. Aksi durumda et kuru ve yavan olabilir. Su ilave etmek eti nemlendirecek ve yumuşatacaktır.

Sinirli Et Nasıl Yumuşatılır?

Sinirleri Ayıklama: Etin sinirlerini ayıklayabilirsiniz.
Et Dövücü ile Dövme: Sinirli eti yumuşatmanın en kolay yollarından biri et dövücü ile eti ince dilimleyip hafifçe dövmektir.
Tuzda Bekletme: Eti tuzda 2 saat kadar bekletmek, etin nemini içine hapsedeceğinden eti daha yumuşak hale getirecektir. Öte yandan, tuz etin protein dokusunda parçalanmaya sebep olur ve bu sıkı doku yumuşamış olur.
Kesik Atma: Etin dokusuna dik gelecek şekilde ince ve çok derin olmayan çizikler atarak sinir ve kasların parçalanmasını sağlayabilirsiniz; bu işlem eti yumuşatacaktır.
Düdüklüde Demlenerek Pişirme: Uzun uzun demlenerek pişen etler lif lif hemen ayrılır. Düdüklü tencerede çok az su ve yağ ile etleri 4-8 saat kadar pişirebilirsiniz. Güveçte veya ağzı hamurla kapatılmış toprak kaplarda da pişirebilirsiniz. Anadolu’da yaygın bir pişirme yöntemidir. Keşkek, güveç gibi et yemeklerinin geleneksel pişirme yöntemidir.

Kavurma Yaparken Sıcak Su mu Soğuk Su mu?

Kavurma yaparken, et kendi suyunu çektikten sonra sıcak su ilave edebilirsiniz. Eğer et tam pişmemişse etin çokluğuna göre 1 çay bardağı veya 1 su bardağı sıcak su yeterli olacaktır.

Kavurma Yaparken Yağ Konur mu?

Kavurma için yağlı etler lezzeti artırır; fakat kavurma yaparken ete yağ ilave edebilirsiniz. Kendi iç yapı bu aşamada en doğru seçim olacaktır. Ayrı bir kapta iç yağı kavurup ilave edebilirsiniz. Et, kendi suyunu çekince yağ ilave edebilirsiniz. İç yağ yok ise zeytinyağı, tereyağı veya sıvıyağ kullanabilirsiniz.

Yayınlama: 15.06.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.