Viyana’da başörtüsünü çıkaran İslam dini öğretmeni davası bitti | IGGÖ 15 bin Euro ödeyecek

Viyana’da başörtüsünü çıkaran İslam dini öğretmeni davası bitti | IGGÖ 15 bin Euro ödeyecek

Eğitiminin tamamını Avusturya’da tamamlayan ve Viyana’da İslam dini öğretmeni olarak görev yapan Türkiye kökenli Z.Ç. bir süre sonra başörtüsü takmamaya başlamış, ilerleyen günlerde derslere de başörtüsü takmadan girmeye başlamıştır.

Ancak Z.Ç. göre, bu durum Avusturya İslam Cemaati IGGÖ tarafından hoş karşılanmamış ve kendisinin öğretmenlik yapması engellenmiştir.

Çalışma ve Sosyal Mahkeme, Avusturya İslam Cemaati IGGÖ’nün Z.Ç.’ye başörtüsünü çıkardığı için ayrımcılık yaptığına hükmetti.

Avusturya İslam Cemaati [IGGÖ] bir İslam hocasına başörtüsünü çıkardığı için ayrımcılık yaptığı, kadının başörtüsü takmadığı için devlet öğretmeni olarak sözleşme almadığı yönündeki iddialara, mahkeme dine dayalı doğrudan ayrımcılık olduğuna hükmetti.

Mahkemeye göre IGGÖ, başörtülü olmayan İslam hocasına ayrımcılık yaptı

2006 yılından bu yana IGGÖ’de çalışan davacı, çocukluğundan beri başörtüsü takıyordu. Ancak mahkeme belgelerine göre 2016’dan itibaren, önce özel olarak, son olarak sınıfta olmak takmamaya başladı. Bu durumda onun öğretmenlik yapmasını engellediği ileri sürüldü. Yasal olarak bağlayıcı olmayan karara göre bu, davacının Viyana eyalet öğretmeni olarak kabul edilme başvurusunun daha fazla işleme alınmadığı ve Viyana Eğitim Müdürlüğü’ne iletilmediği anlamına geliyordu.

“Bunun nedeni, uzman müfettişlerin kanaatine göre, davacının İslami öğretilere göre bir kadının başını örtmesi için gerekli olan başörtüsünü takmaması, sürekli takmaması veya yeterince takmamasıdır.” mahkeme “din temelinde doğrudan bir ayrımcılık” gördü. IGGÖ’nün artık davacıya uğradığı kişisel zarar nedeniyle 15.000 Euro tazminat ödemesi gerekiyor.

Viyanalı FPÖ liderinden IGGÖ’nün kapatılması çağrısı

Viyana Belediye Başkan Yardımcısı ve Belediye Eğitim Meclis Üyesi Christoph Wiederkehr (NEOS), Cumartesi günü “X” programında yazdığı gibi “Müslüman din öğretmenlerinin haklarına yönelik önemli bir karar” dedi. “Avusturya’da hiç kimse başörtüsü takmaya zorlanmamalı.”

Viyana’nın FPÖ lideri Dominik Nepp, mahkeme kararı sonucunda yaptığı yayında IGGÖ’nün kapatılması çağrısında bulundu. Nepp, “IGGÖ’nün İslamcı eğilimleri artık inkar edilemez” diyor. “Onların temsilcilerinin defalarca radikal İslam görüşlerinin propagandasını yapması ve dinlerini yürürlükteki kanunların üstünde tutmasıyla dikkat çekmektedir. Bu yaklaşıma artık tahammül edilemez. Bu nedenle Müslümanların resmi temsilcisi statüsünün bir an önce iptal edilmesi gerekmektedir.” Diye konuştu. |© DerVirgül

Yayınlama: 15.06.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.