FPÖ’ye giden Türk oyları…

FPÖ’ye giden Türk oyları…

Avusturya 2024 yılı tamamlandığında tam olarak 15 seçim sandığı da kapatılmış olacak. Yani 2024 yılı ülkede seçim yılı olarak tarihe geçecek.

AK, AB seçimleri ve çeşitli eyalet seçimlerinin yanı sıra en belirleyici olarak, 29 Eylül’de yeni Ulusal Konsey üyeleri seçilecek.

Yani Avusturya yasama seçimleri yapılacak.

Bakanlar Kurulu, geçtiğimiz pazar günü yapılan AB seçimlerinin ardından, 2024 “süper seçim yılında” bir başka tarih daha belirledi. Vorarlberg eyalet seçimleri 13 Ekim’de ve Steiermark eyalet seçimleri muhtemelen Kasım ayında yapılacak.

Avusturya Parlamentosu, Ulusal Konsey [Nationalrat] ve Federal Konsey [Bundesrat] olmak üzere iki meclisten oluşmaktadır. Ulusal Konsey’in 183 üyesi doğrudan halk tarafından seçilmektedir.

Avusturya Genel Seçimlerinin yapılacağı 29 Eylül 2024 tarihindeki sandık çıktılarının tahminleri, 9 Haziran’da yapılan Avrupa Parlamentosu seçimleri sonucunda aşırı sağ parti Özgürlük Partisi’nin [FPÖ] lider parti olarak çıkması, endişeli gözleri 29 Eylül 2024 tarihinde yapılacak genel seçimlerine cevirdi.

Göçmenlerinden FPÖ’ye yüzde 4 oy geliyor

Avusturya Özgürlük Partisi [FPÖ] 2024 yılındaki bütün seçimlerde ırkçı ve ayrımcı bir seçim propagandası yapmış olsa da vaatleri göçmenlerden karşılık bularak, oy devşirmesine vesile olmuştur.

Avusturya vatandaşlığına gecen Türkler, geçmişten gelen alışkanlıkları ve dokunulmaz resmi güvencenin verdiği özgüvenle, seçimlerde FPÖ’nün mülteci karşıtı vaatleri üzerinden bu partiye oy vermekte.

Türkler SPÖ’den neden vaz geçti?

Özellikle 2017 yılından sonra ÖVP-FPÖ koalisyon hükümetinin söylemleri ve yasal yaptırımları göçmenlerin yaşantılarını daha zor bir hale sokarken, bu koalisyon hükümetinin siyasi söylemleri daha zor günlerin geleceğini işaret ediyordu. Özellikle Avusturya vatandaşlığının alınması ve yine oturum izni gibi göçmenleri derinden ilgilendiren konularda, göçmenleri çıkmaza sokacak yasaların çıkacağı gibi söylemler kamuoyunda dillendiriliyor ve psikolojik baskı uygulanıyordu.

Göçmenler gözlerini Sosyal Demokrat Parti [SPÖ] ve Yeşiller Partisine cevirmiş, güven duyduğu ve yıllarca oy verdiği bu partilerden, özellikle SPÖ’den medet umuyordu.

Ancak SPÖ, vatandaşlık konusunda ve seçme hakkı için kapısına gelen göçmenlere Viyana Belediye Başkanı Michael Ludwig; “Seçme hakkı vatandaşlık gerektirmektedir” diyerek, ÖVP ve FPÖ partilerinin dönemsel asimilasyonuna uğramış ve popülist siyasetin bir parçası olmuştur.

SPÖ ile FPÖ partileri arasında bir fark olmadığını pratik yaşamlarında tecrübe eden göçmenler, yıllardır kurtarıcı olarak gördüğü SPÖ’nün, aslında döneme göre diğerlerinden hiç farkı olmadığına inandı.

İşte o dönemde FPÖ, Türklerden oy almaya başladı. Bugün gelinen dönemde, FPÖ göçmenlerden yüzde 4 oy alırken, bu rakam, 29 Eylül’de yüzde 6 olarak beklenmektedir. Peki bu oranın ne kadarı Avusturya vatandaşı Türklere aittir? | ©DerVirgül

Yayınlama: 17.06.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.