Viyana’da binlerce emekçi alanlardaydı

Pandemi nedeniyle alanlarda geniş çaplı 1 Mayıs kutlamaları yapılamayan Avusturya’da, bu yıl binlerce emekçi sokaklarda hak ettikleri yaşamı istedi. Viyana’daki 1 Mayıs’a, ülkede 40 yıldır görülmeyen yüksek enflasyon damgasını vurdu. SPÖ’ye göre, Rathausplatz’daki 1 Mayıs kutlamalarına yaklaşık 100.000 kişi katıldı. Ayrıca, CHP Avusturya Federasyonun bildirisi miting alanında Almanca olarak kürsüden okundu…

Viyana’da binlerce emekçi alanlardaydı

Başkent Viyana’da Sosyal Demokrat Parti [SPÖ] öncülüğünde yapılan 1 Mayıs kutlamaları sabahın erken saatlerinde, SPÖ ilçe örgütlerinin kentin dört bir yanından yürüyerek, miting alanı olan Viyana Belediye Sarayı Rathausplatz’a gelmeleriyle başladı. 

Avusturya Sendikalar Birliği [ÖGB], İşçi Odaları Birliği [AK], çeşitli meslek odaları, mahalli dernekler gibi sivil toplum kuruluşları da kutlamada yerleri aldı. 

Öte yandan, CHP Avusturya Federasyonu, Muhabbet Derneği, Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu [AABF] gibi birçok Türkiye kökenli kurumlarda miting alanına, kurumlarının bağlı olduğu ilçenin SPÖ örgütü ile yürüdüler.

Davul zurna ve sazların çalındığı kortejde renkli görüntüler oluştu. 

Öte yandan, CHP Avusturya Federasyonun bildirisi miting alanında Almanca olarak kürsüden okundu. 

Okunan bildiride, “Avusturya genelinde örgütlenen Türk Sosyal Demokratlar Federasyonu… Cumhuriyet Halk Partisi CHP, kardeş parti SPÖ’yü selamlıyor!” Türkiye’de 20 yıldır iktidarda olan AK Parti’ye eleştiriler yönelterek, “Otoriter-faşist keyfi yönetimi, anti-demokratik, parlamento karşıtı ve yozlaşmış “tek adam rejimi” ülkeyi hiperenflasyona ve yoksullaşmaya, aynı zamanda uluslararası izolasyona sürükledi. ” dendi. 

Ayrıca, Salzburg ve Linz kentlerindeki 1 Mayıs kutlamalarında da CHP Avusturya Federasyonun bildirisinin okunduğu bilgisi geldi. 

Viyana Belediye Başkanı ve eyalet lideri Michael Ludwig [SPÖ] uzun bir açılış konuşması yaparak, partisini ülkeyi yönetmeye aday olduğunu ve SPÖ genel başkanı Pamela Rendi-Wagner’den övgü ile bahsetti. 

Ludwig, Viyana eyalet yönetimini, Avusturya geneline rol model olması gerektiğini savunarak, sosyal demokrasi yönetiminin, sosyal adaleti getireceği tespitinde bulundu. 

Viyana Belediye Başkanı konuşmasında, “Federal parti liderimiz sadece hareketimizin değil, Avusturya Cumhuriyeti’nin de başında olursa ülkemizde pek çok şeyin düzeleceğine eminim” dedi.

SPÖ Parti lideri Pamela Rendi-Wagner konuşmasında ÖVP-Yeşiller koalisyon hükümetini hedef alarak, “yapamıyorsanız, biz yaparız” dedi. 

Rendi-Wagner, federal hükümetin pandemi yönetimi ve enflasyon açısından eylem ve plan eksikliğine dikkat çekerek, Başbakan Karl Nehammer [ÖVP] ve kabilesini, eski başbakan Sebastian Kurz’un hükümet başkanı olarak geride bıraktığı karmaşanın kitlesel yöneticileri olarak sınıflandırdı.

Bir kez daha gıdada KDV’nin kaldırılması, elektrik, gaz ve yakıt vergilerinin düşürülmesi, ücret vergisinde indirim ve işsizlik ödeneği ve emekli maaşlarında artış çağrısında bulundu.

Ayrıca milyonlar değerindeki varlıklar ve milyarlarca değerindeki şirketler için vergi talep etti.

SPÖ lideri, “Ülkemize başka bir yön vermenin zamanı geldi” diyerek, çünkü Viyana’da ülkeyi kimin yönettiğinin bir fark yarattığını görebilirsiniz diye devam etti. 

SPÖ’nün liderlik iddiası hakkında Rendi-Wagner, “Bunu yapamıyorsanız, en azından bırakın biz Sosyal Demokratlar yapalım” dedi.

Muhalefetteki beş yıl, Avusturya için beş kayıp yıldı ve “bu çok acı veriyor” dedi. | © DerVirgül

Yayınlama: 01.05.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.