Türkiye’ye gidecek olanların dikkatine | Hırvatistan otoyol geçiş ücretini artırıyor

Türkiye’ye gidecek olanların dikkatine | Hırvatistan otoyol geçiş ücretini artırıyor

Tatil sezonunun başlamasıyla birlikte Hırvatistan otoyol geçiş ücretini artırıyor.

Hırvatistan 2017 yılında yaz aylarında otoyol geçiş ücretlerine ek bir ücret getirmişti. Koronavirüs döneminde ek ücret askıya alınmıştı.

Ancak şimdi geri döndü: 1 Temmuz ve 30 Eylül tarihleri arasında tüm otoyollarda normalden yüzde on daha fazla ödeme yapmanız gerekiyor. Geçiş ücreti kat edilen mesafeye bağlı olduğundan, bundan sonra ne kadar daha fazla ödemeniz gerektiği güzergahın uzunluğuna bağlıdır.

Otobüsler ve kamyonlar ek ücretten muaf

ÖAMTC’nin çeşitli örnekler üzerinden hesapladığı üzere, Zagreb-Rijeka güzergahındaki normal bir otomobilin fiyatı 9,20 Euro’dan 10,10 Euro’ya yükselecek. Zagreb-Zadar güzergahındaki ücretler 16 Euro’dan 17.60 Euro’ya yükselecek. Zagreb’den Split’e yolculuk ise 24 Euro yerine 26,40 Euro’ya mal olacak.

Karavanlar arabaların neredeyse üç katı ücret ödüyor

Ancak, 1,90 metreyi aşan araçlar ve 3,5 tonun altındaki karavanlar için daha yüksek maliyetler ortaya çıkmaktadır. Bunlar, neredeyse iki kat daha pahalı olan kategoriye girmektedir. Zagreb’den Rijeka’ya giden rota için bu, 10,10 Euro yerine 18,50 Euro anlamına geliyor.

Bir de römorklu araçlar, karavanlar ve 3,5 tonun üzerindeki kamyonetler için kategori III var ki bu da basit bir otomobilin yaklaşık iki buçuk katı. Rijeka-Zagreb örneğinde 10,10 Euro yerine 24,80 Euro. Dördüncü ve en pahalı kategori sadece kamyonlar için geçerlidir. Motorlu iki tekerlekli araçların maliyetleri otomobillere göre biraz daha ucuzdur.

Otoyol trafiği yaz aylarında üç katına çıkıyor

Bunun arka planında Hırvatistan yollarının tatil sezonunda yılın geri kalanına kıyasla üç kata kadar daha yoğun olması yatıyor. Sorumlu makamlara göre ek ücret, yol bakım masraflarına bir katkı olarak hizmet ediyor. | ©DerVirgül

Yayınlama: 02.07.2024
Düzenleme: 02.07.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.