UEFA Merih Demiral’a 2 maç ceza verdi

UEFA Merih Demiral’a 2 maç ceza verdi

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) Disiplin Kurulu, Türkiye-Avusturya maçında attığı ikinci golden sonra “bozkurt işareti” yapması nedeniyle milli futbolcu Merih Demiral’a 2 maç ceza verdi. UEFA’ya tepki gösteren Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı (TFF) Mehmet Büyükekşi, “2 maçlık cezayı kabul edilemez, hukuk dışı ve siyasi bir karar olarak görüyoruz” dedi.

Mehmet Büyükekşi, 3 maçın altındaki cezalarda CAS’a itiraz ve başvuru yolunun kapalı olduğunu hatırlattı.

Büyükekşi, açıklamasında, “Verilen 2 maçlık ceza ile itiraz hakkımız da elimizden alınmıştır. Taraflı ve adaletsiz olan bu karar, tüm milletimizi derinden hayal kırıklığına uğratmıştır” dedi.

TFF Başkanı ayrıca UEFA’nın maçta görevli delegesinin raporunda cezai yaptırım ile ilgili bir ifade olmadığını, bazı Batılı siyasetçilerin açıklamalarının ardından UEFA’nın konu ile ilgili müfettiş atayarak soruşturma başlatmasının sürece ve kararın bağımsızlığına gölge düşürdüğünü belirtti.

Büyükekşi, “boızkurt işareti” için, “Hiçbir şekilde siyasi bir işaret değildir, Türklerin yüzyıllardır kullandığı, Türklüğü sembolize eden bir işarettir” ifadelerini kullandı.

UEFA’nın kararını “kabul edilemez” olarak nitelendiren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, X hesabından yaptığı açıklamada, “Futbolun heyecanı ve güzelliği siyasi kararlarla gölgelenmemelidir” dedi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “UEFA tarafından A Milli Futbol Takımı oyuncumuz Merih Demiral’a iki maç müsabakalardan men cezası verilmesini esefle karşılıyoruz” denildi.

Açıklamada ayrıca şu ifadeler yer aldı:

“Yurt içinde ve yurt dışındaki tüm vatandaşlarımızda derin bir hayal kırıklığı yaratan bu karar, bazı Avrupa ülkelerinde yabancılara karşı ön yargılı davranma eğiliminin giderek arttığı yönündeki değerlendirmeleri güçlendirmiştir.”

Bahçeli, UEFA kararından vazgeçmezse Türkiye’nin Hollanda maçına çıkmamasını istedi
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’de UEFA’ya, “2 maç men cezası, üstelik itiraz yolunun kapatılması tasvibi ve tahammülü imkansız skandal bir karardır” diyerek tepki gösterdi.

Bahçeli, “UEFA laçka kararından vazgeçmezse Hollanda’nın sahada tek başına bırakılması ve A Milli Futbol Takımımızın Türkiye’ye dönüşü milli haysiyetimize en uygun seçenek olacaktır” dedi.

Merih Demiral, Türkiye’nin Avrupa Futbol Şampiyonası’nda (EURO 2024) Cumartesi günü Hollanda ile oynayacağı çeyrek final maçında ve Türkiye’nin Hollanda’yı elemesi halinde yarı final maçında forma giyemeyecek.

UEFA, Merih Demiral hakkında “uygunsuz davranış” iddiasıyla soruşturma başlatmıştı.

Yapılan açıklamada, soruşturmanın UEFA Disiplin Yönetmeliği’nin 31(4) maddesi uyarınca açıldığı belirtilmişti.

Söz konusu madde futbol sahalarında “siyasi, ideolojik, dini veya ırksal propaganda içeren her türlü davranışı” yasaklıyor.

Merih Demiral ise vInstagram hesabında Avusturya karşısında attığı iki golü ve gol sevinçlerini gösteren bir video paylaşmıştı.

Demiral paylaşımda, “Günaydın Türkiye’m. Ne Mutlu Türküm Diyene” demiş ve videonun ön izleme görselinde bozkurt işareti yaptığı fotoğrafa yer vermişti.

Türkiye-Avusturya’yı Merih Demiral’ın golleriyle 2-1 mağlup ederek EURO 2024’te çeyrek finale yükselmişti.

Erdoğan, Berlin’de oynanacak Türkiye-Hollanda maçını izleyecek
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da Türkiye-Hollanda maçını izlemek üzere Berlin’e gidecek.

UEFA’nın kararının açıklanması öncesi Kazakistan ziyareti dönüşü uçakta gazetecilere konuşan Erdoğan, “Kimse Almanların formalarında kartal var diyor mu? Kimse kalkıp da Fransızların formasında horoz var, niye horozlanıyorsun diyor mu?” dedi.

“Orada Merih heyecanını bu görüntüyle verdi” diye konuşan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunun üzerine de malum Dışişleri Bakanlığımız bunların yetkililerini çağırdılar, gerekli adımlar da buna göre atılıyor. İnşallah bütün mesele Cumartesi günü. Biz, sahadan galibiyetle ayrılarak bir üst tura çıkalım. Fevkalade bir durum olmazsa, maça gitme kararımızı verdik.”

Türkiye, UEFA’nın soruşturma kararına ve Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser’ın “Türk aşırı sağcıların işaretlerinin bizim stadyumlarımızda yeri yok” şeklindeki açıklamasına tepki göstermiş, Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz’u Dışişleri Bakanlığı’na çağırmıştı.

Almanya da Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen’i Dışişleri Bakanlığı’na çağırmış, bu gelişmeler sonrası Erdoğan’ın Berlin’e gideceği duyurulmuştu.

Siyasilerden karara tepkiler
UEFA’nın ceza kararına Ankara’dan ve siyasi partilerden çok sayıda tepki geldi.

Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç, sosyal medya hesabından karara tepki gösterdi.

Kararın futbol tarihinde unutulmayacak “kara leke” olarak yerini alacağını kaydetti. Kılıç, “siyasi bir yaklaşımın yansıması olan bu kararla” milli sevince “gölge düşürülmek istendiğini” belirtti. Ancak, “kararın milli heyecana gölge düşüremeyeceğini” ifade etti.

Kararı eleştiren AKP Sözcüsü Ömer Çelik, “UEFA kararı açıklanmadan önce belirli mahfillerde kararın yayınlanması, bu kararın belirli baskı gruplarının etkisi ile alındığı göstermektedir” dedi.

Çelik, kararın futbolun üzerine “siyasi baskı gölgesi düşürdüğünü” savundu.

İYİ Parti’nin eski genel başkanı Meral Akşener de X hesabından kararı eleştirdi. Akşener, “Avrupa’nın kendi içerisindeki aşırı sağ korkusunu, spor müsabakası yoluyla, bizim üzerimizden bir mücadeleye devşirme acizliğini çok iyi anlıyorum” dedi.

Akşener, “Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden tüm yetkilileri, Türk milletine yapılan bu ikircikli tutumun ve saygısızlığın karşısında gereğini yapmaya davet ediyorum” çağrısında bulundu.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de karara tepki göstererek, UEFA’nın “hakkaniyetle bağdaşmayan siyasi bir karar” verdiğini savundu:

Özel, X hesabından yaptığı açıklamada, “İtirazımızla bu kararın düzeleceğini umuyoruz.

“Karar ne olursa olsun Milli Takımımız bu tutuma en güzel yanıtı yarınki müsabakada verecektir” ifadelerini kullandı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş ise “bozkurt sembolü”nün bir siyasi partiye ya da ırkçılığa hizmet etmediğini savundu:

“Bozkurt sembolü, Türk kültüründe binlerce yıldır var olan milli bir semboldür. Gagavuzya’dan Anadolu’ya, İran’dan Orta Asya’ya kadar geniş bir coğrafyada Türklerin kimliğini temsil eder. Bu sembol, siyasi bir partiye ya da ırkçılığa atfedilmemelidir.

“UEFA’nın verdiği bu karar kabul edilemezdir. Diğer katılımcı ülkelerin milli sembollerine herhangi bir ceza verilmezken asıl bu kararın kendisi ayrımcılığa sebep olmaktadır.”|BBC

Yayınlama: 05.07.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.