“Yabancılar dışarı” dediler
Almanya’nın dört bir köşesinden yola çıkan punklar, turistik Sylt Adası’na giderek protesto kampı kurdu.
Kuzey Denizi’ndeki ada, normalde zenginlerin tercih ettiği bir yer.
Ancak üç yıldır bölgeye gelen genç solcular; radikal sağ, ekonomik mahrumiyet ve iklim krizini protesto ediyor.
Bölge yönetiminden Hans-Martin Slopianka, çadırlarda uyuyup kimyasal tuvaletler kullandıkları ve çöplerini uygun bir yere attıkları sürece onlara 6 Eylül’e kadar izin verdiklerini ifade ediyor.
Slopianka, eylemcilerin kendi içlerinden seçtikleri güvenlik görevlilerinin de bu kuralları uygulamakla yükümlü olduğunu vurguluyor.
Sylt Belediyesi Sözcüsü Florian Korte de “Bu protesto kamplarının barışçıl süreceğini varsayıyoruz” diyor.
Aktion Sylt’ten Marvin Bederke, yetkililerle yaptıkları anlaşma uyarınca en fazla 300 kişiyi ağırlayabileceklerinin altını çiziyor.
Örgüt, eylemlerinin “vergi kaçıran Nazi torunlarına karşı” olduğunu söylüyor.
Yaz boyunca bir yandan eylemler düzenlenirken diğer yandan da konser, panel ve sempozyum gibi kültürel etkinlikler gerçekleştirilecek.
Almanya’nın 2022’de ayda 9 euro’ya ülke çapında sınırsız tren yolculuğunu başlatmasıyla birlikte bu kamp da start aldı. Karbon emisyonunu azaltmayı hedefleyen hamle, aktivistlerin ulaşımını da kolaylaştırdı.
Sylt Adası’nda, sosyal medyada 24 Mayıs’ta yayımlanan 14 saniyelik bir görüntüyle yakın zaman önce gündem olmuştu.
Adada yapılan kutlamada çoğu gençlerden oluşan bir grubun, Gigi D’Agostino’nun “L’amour Toujours” şarkısı eşliğinde dans ederek “Almanya Almanlarındır, yabancılar dışarı” sözlerini söylediği görülmüştü.
Kayıtlarda, bir kişinin de parmaklarını üst dudağına koyarak Nazi liderinin bıyığına gönderme yapıp Hitler selamı vermesi dikkat çekmişti.
Irkçı görüntülerin ortaya çıkmasının ardından bazı siyasetçiler ve çok sayıda kişi sosyal medyadan tepki göstermişti.
Halkı kışkırtma ve anayasaya aykırı semboller kullanmaktan dolayı soruşturma başlatıldığı duyurulmuştu.|Independent Türkçe,
Punk kültürü
Punk kültürü, 1970’lerin ortasında ifade özgürlüğü hareketi ve isyanı olarak ortaya çıkmıştır. Kültür, minimalist sistem karşıtı müzik Punk Rocka dayalıdır.
Punk, kendi giyim tarzı, felsefesi, edebiyatı (fanzinler), dansları (punk showları) ve görselliği ile sağlam bir alt kültür oluşturmuştur. Oluşturduğu kültür popüler kültüre kaynaklık etmekle beraber kendi içinde alt kültürler de oluşturmuştur.