Avusturya’da gençlerin kullanmaya başladığı ve kolay bulunan uyuşturucuya dikkat!
Genellikle gülme gazı olarak adlandırılan nitröz oksitin yanlış tüketimi, uzun vadede sinir ve beyin hasarına, kan oluşum bozukluklarına, kan pıhtılarına ve kalp krizlerine yol açabilir.
Avusturya Pediatri ve Ergen Tıbbı Derneği (ÖGKJ) de solunması halinde oksijen eksikliği, soğuk yaralanmaları ve akciğer hasarı gibi kısa vadeli risklerin ortaya çıktığı konusunda uyarıyor. Özellikle gençler uyuşturucuyu sarhoş etmek için gazı kullanıyor.
Solunum Avrupa’da giderek daha popüler hale geldi
Son yıllarda çoğunlukla reçetesiz satılan bu psikoaktif maddenin solunması Avrupa’da giderek daha popüler hale geldi. Fransa, Danimarka ve Hollanda’da zehir kontrol merkezleri artan sayıda zehirlenme vakası bildirdi. “İlk birkaç dakika içerisinde nitro oksit, kısa süreli mutluluk, rahatlama, sakinlik ve uzaklaşma hissine neden olur. Nitro oksidin popülaritesi, kolay bulunabilirliği, düşük fiyatı, kısa süreli etkileri ve zararsız olduğu varsayımıyla açıklanmaktadır.
Werner Schlegel ile birlikte ÖGKJ gençlik ve spor hekimliği çalışma grubuna başkanlık eden Holger Förster, bu konuda eğitimin çok önemli olduğunu söylüyor.
Normalde küçük nitro oksit kartuşları krem şanti yapmak veya balonları şişirmek için kullanılır. Avusturya’nın bazı yerlerinde 24 saat açık otomat mağazaları farklı tatlara sahip daha büyük kartuşlar sunuyor.
Az miktarda tüketmenin yan etkileri
“Küçük miktarlarda tüketmenin yaygın yan etkileri arasında baş dönmesi, baş dönmesi, yönelim bozukluğu, baş ağrıları ve genel karıncalanma hissi yer alır.
Geçici koordinasyon ve denge kaybının yanı sıra mide bulantısı ve bayılma da meydana gelebilir. Geçici oksijen eksikliği nöbetlere neden olabilir.
Uzman Förster, Bazı durumlarda, nitröz oksit kullanıcıları kusar -Tüketiciler Bilinç azalırsa kusmuğun akciğerlere kaçma riski vardır” diye tanımladı.
Gazı doğrudan kartuşlardan kullanan herkeste ciddi soğuk yanıkları ve akciğer yaralanmaları riski son derece yüksektir. Gaz bu kaplardan salındığında donar (eksi 40 ila eksi 55 santigrat derece). Saniyeler içinde burnu, dudakları, ağzı, boğazı, ses tellerini ve akciğerleri “yakabilir”.
Bazı durumlarda şişlik solunum yollarını yaşamı tehdit edecek şekilde tıkayabilir. Gaz aynı zamanda yüksek basınç altındadır ve doğrudan solunması halinde akciğer dokusunu parçalayabilir.
Düzenli ve yoğun kullanıldığında nitröz oksit nörotoksin görevi görür. Förster’e göre vücutta B12 vitamininin geri dönüşümsüz inaktivasyonu önemli bir rol oynuyor: “Bu vitamin sinirler için önemlidir. Sinir hasarı, örneğin duyularda, kas güçsüzlüğünde, denge kaybında fark edilebilir. Felç belirtileri gaz kurşunlarının solunması ayrıca, tekrar tekrar kullanılması beyin hasarı, kan oluşum bozuklukları (anemi) veya kan pıhtılaşması (tromboz) ve kalp krizi gibi birçok ölümcül hastalığa neden olabilir bilgisi verildi. | ©DerVirgül