Türkiye kökenli 15 yaşındaki çocuk, Avusturya’da tutuklanan IŞİD’li üç kişiden biri

Türkiye kökenli 15 yaşındaki çocuk, Avusturya’da tutuklanan IŞİD’li üç kişiden biri

Avusturya’nın Neunkirchen bölgesindeki [NÖ] Ternitz kasabasında tutuklanan terör zanlısı Beran A.’nın [19] itirafta bulunduğu açıklandı.

Kamu Güvenliği Genel Müdürü Franz Ruf ve Devlet Güvenlik ve İstihbarat Müdürlüğü [DSN] Direktörü Omar Haijawi-Pirchner perşembe günü yaptığı açıklamada, şüphelinin Perşembe veya Cuma günü Viyana’da Taylor Swift konserine saldırı düzenlemek istediğini söyledi.

Konser sırasında stadyum dışındaki insanlara terör saldırısı planlayan 19 yaşındaki Avusturya vatandaşı Beran A. tutuklanırken, iki kişinin daha şüpheli olduğunu açıkladı. Her ikisinin de çarşamba günü Viyana’da gözaltına alındı.

Terör saldırısı şüphelisi 3 isimden 19 yaşında olanı Kuzey Makedonya kökenli bir Avusturya vatandaşı, çarşamba günü Ternitz kasabasında yaklaşık sekiz saat süren operasyon sonrası gözaltına alındı.

Kamu güvenliği şefi Franz Ruf Perşembe günü gazetecilere yaptığı açıklamada, internette komployu itiraf eden bir video yayınlayan gencin 25 Temmuz’da işinden ayrıldığını ve insanlara “büyük planları olduğunu” söylediğini belirtti. Zanlının IŞİD’e bağlılık yemini ettiğini ancak El Kaide’ye de sempati duyduğunu açıklamasına ekledi.

Zanlının evinde yapılan aramada bomba yapımında kullanılan çeşitli maddeler ve aletlerin yanı sıra İslam Devleti propagandası, 21.000 Euro sahte para, bıçaklar ve kurusıkı mühimmat ele geçirildi.

Beran A. kimyasalları yine Ternitz’de bulunan bir metal işleme şirketi olan eski işyerinden çaldığı basında yer alırken, yetkililer zanlının kimyasalları nereden aldığı konusunda yorum yapmazken, bu konunun soruşturmanın odak noktalarından biri olduğunu belirttiler.

| Beran A.

İki şüpheli Türkiye kökenli

Beran A. ile bağlantıları olduğu şüphesiyle Viyana’da aynı gün gözaltına alınan iki kişinin sorgusunun da sürdüğünü açıklayan yetkililer, yeni iki şüpheliden birinin Çarşamba günü öğleden sonra Viyana’da tutuklanan 17 yaşındaki Türk-Hırvat kökenli  Avusturya vatandaşı Luca K. olduğu açıklandı.

17 yaşındaki şüpheli Luca K., Taylor Swift’in Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri stadyum gösterilerini yapacağı Ernst Happel Stadyumu bölgesinde dikkat çekici hareketlerde bulunduğu ve birkaç gün önce stadyumda hizmet veren bir şirkette işe alındığı bildirildi.

Kamu güvenliği şefi Franz Ruf, radikalleştiği anlaşılan ve yetkililer tarafından zaten tanınan çocuğun kısa süre önce kız arkadaşından ayrıldığını söyledi. Yetkililer, çocuğun henüz polise ifade vermediğini, bu nedenle olaydaki rolünün tam olarak bilinmediğini, ancak ana şüpheli Beran A. ile yoğun bir teması olduğunu söyledi.
Üçüncü şüphelinin ise 15 yaşında Türk kökenli bir Avusturya vatandaşı olduğu bildirildi. Yetkililer, sorgulama sırasında gencin, ana şüpheli Beran A.’nın son aylarda önemli ölçüde değiştiğini ve düzenli olarak patlayıcıları ateşleyecek cihazlar hakkında bilgi aldığını söylediğini aktardı.

Öte yandan Viyana’da tutuklanan 17 yaşındaki şüphelinin, Viyana’da meydana gelen sokak çatışmalarına da karıştığı yönünde basında haberler çıktı. Suriyeli, Afgan ve Çeçen üçgeninde devam eden kitlesel kavgalara karışanlar arasında da bu konu hakkında soruşturulan şüphelilerin olduğu ileri sürülmekte. |© DerVirgül

Yayınlama: 08.08.2024
Düzenleme: 08.08.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.