Avusturya eşitsizlikler ülkesi mi?

Çalışma Bakanı Martin Kocher gibi süper zenginler ve onların temsilcileri, milyoner vergisi için tek bir neden görmüyorlar. Avusturya bir eşitsizlik ülkesidir. Nüfusun en zengin yüzde 1’i, en alttaki yüzde 90’dan daha fazla servete sahip. 1960’ların sonunda tüm vergilerin neredeyse yüzde 4’ü zenginler tarafından ödenirken, şimdi sadece yüzde 1,3’lük bir değer ödüyorlar…

Avusturya eşitsizlikler ülkesi mi?

Avusturya bir eşitsizlik ülkesidir! 

Nüfusun en zengin yüzde 1’i, en alttaki yüzde 90’dan daha fazla servete sahip. Servet vergileri, toplam vergi gelirine neredeyse hiçbir katkı sağlamıyor – ve giderek azalıyor. 1960’ların sonunda tüm vergilerin neredeyse yüzde 4’ü zenginler tarafından ödenirken, şimdi sadece yüzde 1,3’lük bir değer ödüyorlar. Çalışanlar ise tüm vergilerin yüzde 80’ini ödüyor.

Bir milyoner vergisi hazineye, yılda dört ila beş milyar Euro getirir. Bu, refah devletine, iklim kriziyle mücadeleye veya işsizlikle mücadeleye yatırımları mümkün kılacaktır.

Milyoner vergisi servet eşitsizliğini azaltır ve böylece zengin ile fakir arasındaki uçurumun daha da açılmamasını sağlar. Gelir dağılımının aksine servet dağılımında “orta sınıf” yoktur. Çoğunluğun az ya da çok azı varken, birkaçının çok şeyi var. 

Zenginlik, esas olarak vergiden muaf miraslar elde ettiğiniz için yaratılır. Zengin bir aile, eğitim, sağlık, sosyal güvenlik ve ağlar için daha iyi fırsatlar sunar ve bu da nihayetinde daha yüksek gelire yol açar. Bu, zengin ve fakir arasındaki eşitsizliği daha da pekiştiriyor. Refah devleti, zenginlerden alınan bir vergiyle daha iyi genişletilebilir – bu, herkes için adil eğitim fırsatları ve sosyal güvenlik sağlar.

Zengin insanlar genellikle servetlerini güç ve siyaset üzerinde etki için kullanırlar (son yıllarda tekrar tekrar görmek zorunda kaldığımız gibi). Bu şekilde zenginler kendileri için uygun yasalar elde edebilir ve böylece demokrasiyi tehlikeye atabilir. Bir milyoner vergisi bu uygulamalara karşı koyabilir.

Araştırmalar, servet dağılımında ne kadar eşitlik sağlanırsa toplumların o kadar mutlu olduğunu gösteriyor. | © DerVirgül

Yayınlama: 17.04.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.