Çalışanların mola [Pause] hakları | Neye izin verilir neye verilmez?
Konsantre ve verimli çalışabilmek için düzenli molalar çok önemli. Avusturya’da çalışanların işyerinde dinlenmek ve dinlenmekle ilgili en önemli 12 sorunun yanıtını burada bulabilirsiniz…
1. Öğle yemeği molası hakkım var mı?
Evet – tam olarak öğle saatlerinde olmasa da. Altı saatten fazla çalışıyorsanız, yarım saat (ücretsiz) dinlenme hakkınız var. Bu yarım saatlik mola, bağlı bulunduğunuz sendikanın onayı ile, örneğin her biri 15 dakikalık iki mola ya da her biri on dakikalık üç molaya bölünebilir.
2. Mola vermem gerekiyor mu yoksa bunun yerine eve daha erken gidebilir miyim?
Kanun koyucu, çalışmaya en geç altı saat sonra ara verilmesini şart koşar. Bu nedenle dinlenme molasından vazgeçilemez. Ancak burada da, örneğin toplu sözleşmelerde, kalan molanın ödenmesi gerektiğine dair düzenlemeler de var.
3. Molalar için para alıyor muyum?
Çalışma Saatleri Kanunundaki düzenleme, dinlenme molalarının çalışma süresinden sayılmadığını ve bu nedenle ücret ödenmesi gerekmediğini belirtmektedir. Bununla birlikte, bu gerçek boş zaman olmalıdır – örneğin, çalışan molayı özel işler için kullanabilir ve iş emirleri için uygun olması gerekmez. Sözleşme ile örneğin toplu iş sözleşmelerinde mola da çalışma süresinden sayılabilir.
4. İşverenim öğle tatilimi nasıl geçirmem gerektiğini söyleyebilir mi?
Hayır. Molanızı nerede ve nasıl geçirmek istediğinize karar vermekte tamamen özgürsünüz. Dışarıda yemek yemek, egzersiz yapmak veya alışverişe çıkmak tamamen size kalmış – siz karar verin. İsterseniz mola sırasında işyerinizden veya şirket binasından ayrılabilirsiniz – patronunuz da bunu yapmanızı yasaklayamaz.
5. Sigara içenler arada mola verebilir mi?
Sigara molaları için yasal bir hak yoktur. İşvereninizle ne zaman ve nerede sigara içmenize izin verildiğini netleştirmeniz en iyisidir. İş görüşmesinde kişinin sigara içip içmemesi bir karar kriteri olmamalıdır.
6. Ne zaman ara vereceğime karar verebilir miyim?
Bu, şirketteki ilgili anlaşmaya bağlıdır. Sendikanıza veya iş departmanınıza sormanız en iyisidir!
7. Mola sırasında işyerimden ayrılabilir miyim?
Evet. Molalar çalışma zamanı değildir! İş yerinizden ayrılmanıza izin verilir ve çağrı için hazır bulunmanız gerekmez.
8. Yarı zamanlı çalışanların da mola hakkı var mı?
Evet, yarı zamanlı çalışanlar bile altı saatten fazla çalıştıkları günlerde 30 dakikalık mola hakkına sahiptir.
9. Hafta sonları da çalışmak zorundayım. Hangi molalara hakkım var?
Tabii iş altı saatten uzun sürerse hafta sonu da 30 dakika ara verilmelidir. İki iş günü arasında, en az on bir saatlik kesintisiz günlük dinlenme süresine hakkınız vardır. Bir çalışan olarak, bir hafta içinde 36 saatlik kesintisiz haftalık dinlenme (hafta sonu tatili) hakkınız da vardır.
10. Ev ofisteki mola kuralları nelerdir?
Elbette ev ofisinizde mola verme hakkınız da var. Bunu yaptığınızda, temelde size kalmış. Kesin olan bir şey var: Hizmetin sonunda, işverenle kararlaştırılan çalışma saatlerini bulmanız gerekiyor.
İpucu: Çalışma saatlerinizi olabildiğince doğru bir şekilde kaydedin ve dinlenme ve molalara uyduğunuzdan emin olun!
11. Gençlerin daha uzun molaları var mı?
Hayır, ancak çalışma günü 4,5 saatten fazla sürerse, 18 yaşından küçüklerin zaten yarım saatlik mola hakkı vardır.
12. Ne sıklıkta ve ne kadar süre tuvalet molası verebilirsiniz?
Kısa tuvalet molaları çalışma süresinden sayılır ve dinlenme molasından sayılmaz. | © DerVirgül