Türk toplumunda kız isteme ve söz kesme…
Evliliğe ilk adım olan kız isteme ve söz kesme bizim toplumumuzda çok önem verilen örf adetlerimizdendir.
Evlilik kurumunun en önemli adımı olan kız istemeden önce ailelerin birbirleri ile tanışması ve daha sonra gün belirleyerek ister evde isterse bir mekanda bu tören merasimi iki ailenin birleşmesiyle icra edilmektedir.
Ailelerin birbiriyle tanışmasının ilk adımı olan kız istemede merasimde neler yapılacağı nasıl hareket edileceği nasıl konuşulacağı çok önemli yer tutmaktadır.
Söz kesme için gün belirlendikten sonra o gün akşamüzeri erkek tarafı elinde çikolata ve çiçekle kız evine gelirler. İki aile bir araya geldiği zaman belli bir müddet sonra kahveleri ikram edilir.
Erkek tarafı “Allah’ın emri Peygamberin kavli ile kızınızı oğlumuza istiyoruz.” Diyerek söze başlar. Kız tarafı da kız istenmesinin bir cevabı olarak kız babası“ Belli bir zaman sonra evden ayrılacaksın bu süreç içinde evlilik kurumu çok önemli bir kurumdur.
Bir evi idare etmek yönetmek en fazla kadına düşüyor. Kadına değer verilmeyen toplumumuzda yerini ve kıymetini en çok bildirecek olan sensin. Hiçbir zaman ezilmeni hor görülmeni istemem. İnsanlar vücut yapısı olarak eşit olmayabilirler ancak zihin yapısı olarak birbirlerinin eşidir.
Bu nazarda senin her zaman iyi olmanı isterim. Biz aile olarak seni en iyi şekilde yetiştirmek için elimizden gelen çabayı gösterdik. Milli manevi duyguları gelişmiş örf adet ve geleneklerine bağlı ahlaklı biri olarak yetişmen için elimizden gelen çabayı gösterdik.
Okutup bir meslek sahibi olman için elimizden gelen çabayı gösterdik. Sen bizi hiç üzmedin sen her zaman dürüst oldun saygılı oldun ve biz senden her zaman memnun kaldık. Allah seni bir ömür boyu mutlu etsin. İnşallah evleneceğin kişiyle bir ömür boyu mutlu olmanı temenni ederim. Gençler birbirini görmüş ve tanımışlar. Bir kez de olsun kızımıza soralım. Kızım erkek tarafı seni istemek için gelmişler senin rızan var mıdır? Kızda sen nasıl Münasip görürsen baba der. Bu minvalde kız babası” verdim“ der.
Evlenecek kişileri çağrılarak erkek babası yüzükleri alarak kıza ve erkeğe yüzük takılması işlemini yapar ve hayırlı olsun diyerek kurdeleyi keser. Tören karşılıklı hasbıhal ederek biter.