Avusturya’daki on şirketten altısı internet dolandırıcılığı kurbanı

Avusturya’da on perakende şirketinden altısı internet dolandırıcıların kurbanı oluyor. Bu ülkedeki tüm şirketlerin yaklaşık yüzde 62’sini oluşturuyor. Şirketlerin dörtte biri birkaç kez dolandırıldığı kaydedildi.

Avusturya’daki on şirketten altısı internet dolandırıcılığı kurbanı

Ticaret Odaları ile İçişleri Bakanlığı ve Federal Kriminal Polis Ofisi ile birlikte yürütülen ortak çalışmanın sonuçları cumartesi günü kamuoyuyla paylaşıldı. 

Çok sayıda yerli şirket internet dolandırıcıların kurbanı oluyor

E-ticaret, özellikle korona pandemisi nedeniyle patlama yaşıyor. Ancak, bu aynı zamanda suçlular için daha fazla olasılık yaratıyor. Öyle ki şirketlerin dörtte biri birkaç kez dolandırıldığı kaydedildi. 

“2021’de siber suçlar, 2020’ye kıyasla yüzde 28,6 arttı. Bunun bir nedeni, bir arada yaşamamızın çok çeşitli alanlarını etkileyen Covid 19 pandemisi olarak gösterildi. 

İçişleri Bakanı Gerhard Karner (ÖVP) yaptığı açıklamada, “Suçun geleneksel biçimlerden yeni fenomenlere dönüşmesi dikkat çekicidir” dedi.

Online dolandırıcılıktan kaynaklanan zararlar milyonlara ulaşıyor

Ticaret Odaları Genel Müdürü Rainer Will, “Hasar artıyor ve bazen milyonları buluyor” dedi.

Tüketici tarafında da durum benzer: Her iki kişiden biri e-ticaretin tehlikelerini yüksek olarak değerlendiriyor. Online alışveriş yapanlar için güvenlik artık en önemli satın alma kriterlerinden biri. 

E-ticaret patlaması suçluların dikkatinden kaçmadı

“E-ticaret patlaması suçluların da dikkatinden kaçmadı. Entrikaları için çevrimiçi mağaza sipariş sürecindeki olası zayıflıkları kullanıyorlar.

Hesap satın alırken gerçek kimliklerin kötüye kullanılması, 2021’de rapor edilen suçların çoğunluğunu temsil ettiği raporda yer aldı. 

İşletmeler birden fazla çevrimiçi dolandırıcılık türüyle karşı karşıya

Araştırmaya göre, çevrimiçi perakendecilerin karşılaştığı dolandırıcılık türleri çok çeşitli.

Şu anda en yaygın dolandırıcılık biçimleri arasında iade dolandırıcılığı (yüzde 48), ödemesi yapılamayan siparişler (yüzde 50), sahte ad veya adres verileri sağlama (yüzde 55) ve özellikle malların teslim alındığını reddetme (yüzde 63) yer alıyor. 

Dolandırıcılık durumunda şirketlere verilen zararın boyutu arttı

İkinci kez gerçekleştirilen güvenlik çalışmasından da anlaşılacağı üzere hasarın boyutu da arttı. 2019’da çevrimiçi ticarette dolandırıcılığın neden olduğu zararın çoğunluğu (yüzde 55) 500 Euro’dan azdı.

2020’de hasarın boyutu önemli ölçüde arttı: Hasar miktarlarının yalnızca beşte biri 500 euronun altındayken, vakaların yüzde 30’unda perakende şirketleri 5.000 ila 10.000 euro arasında kaybetti. Bir milyon euorya kadar zararı olan davaların oranı da yüzde 2’den yüzde 13’e yükseldi.

Avusturya şirketlerinde çevrimiçi güvenlik için birikmiş talep

Will’e göre, çevrimiçi güvenlik söz konusu olduğunda yapılacak çok şey var: “Avusturya güvenlik araştırması 2021, yerel çevrimiçi perakendecilerin üçte birinin henüz bir dolandırıcılık önleme çözümü kullanmadığını gösterdi. Acilen harekete geçilmesi gerekiyor. Güvenlik maliyetlerini sağlamak, hiçbir şey yapmamaktan önemli ölçüde daha azdır.

Tüm yerli tüketicilerin üçte biri siber suçlarla ilgili olumsuz deneyimler yaşadıktan sonra, perakendeciler yeni müşteriler kazanmak ve düzenli müşterileri kaybetmemek için dijital alanda mümkün olan en yüksek güvenliği sağlamalıdır.”

Siber suç da Avusturya tüketicilerine yabancı değil

Araştırmanın bir parçası olarak Mindtake Research ile işbirliği içinde 500 katılımcı arasında yürütülen bir ankete göre, siber suçlar da yerli tüketicilere yabancı değil.

Üçte biri zaten İnternet suçlularının kurbanı oldu.

Bilgisayarlara virüsler ve Truva atları (yüzde 33), veri hırsızlığı, bilgisayar korsanı saldırıları ve kimlik avı (yüzde 15), çevrimiçi ödemelerle dolandırıcılık (yüzde 14) ve kimlik hırsızlığı ve dijital gasp (her biri yüzde altı ile ex aequo) gibi kötü amaçlı yazılım bulaşmasıydı. 

Ayrıca, ankete katılanların neredeyse beşte biri (yüzde 19) en az bir kez sahte bir web mağazasının kurbanı olduklarını belirtti. | © DerVirgül

Yayınlama: 16.04.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.