Avusturya’daki sel felaketinin ardından yeniden yapılanma yıllar alacak

Avusturya’daki sel felaketinin ardından yeniden yapılanma yıllar alacak

Aşağı Avusturya eyaletinde yaşanan sel felaketinin ardından Vali Johanna Mikl-Leitner (ÖVP), yıkıma uğrayan bölgelerin yeniden inşasının “günler, haftalar ya da aylar değil, yıllar alacağını” düşünüyor. Perşembe günü yaptığı açıklamada bunun için “ulusal dayanışmanın” gerekli olduğunu ifade etti.

Devlet şimdi Aşağı Avusturya’daki gönüllüler için sigorta teminatı sunuyor. Mikl-Leitner, derneklerin dışında gönüllü çalışmalar yürüten kişilerin “bugünden itibaren otomatik olarak ücretsiz sigortalanacağını” duyurdu. Eyalet basın servisi tarafından yapılan açıklamada, bir ihale sonucunda Niederösterreichische Versicherung’a yaptırılan eyalet çapındaki sigorta ürününün sorumluluk, yasal masraflar ve kaza sigortasından oluştuğu bildirildi.

Aşağı Avusturya’da benzeri görülmemiş sel felaketi

Aşağı Avusturya Vali Yardımcısı Stephan Pernkopf (ÖVP) Perşembe günü yaptığı açıklamada “Daha önce tüm eyaleti sular altında bırakan bu büyüklükte bir sel olayı yaşanmamıştı” dedi. Pernkopf, 2002 yılından bu yana uygulanan 800 koruma projesinin değerini kanıtladığını ve pek çok durumda büyük hasarları ve büyük acıları önlediğini ifade etti. Açık olan bir şey var: “Hiçbir zaman yüzde yüz koruma olamaz ve olmayacaktır.”

Pernkopf, Triestingtal’daki Fahrafeld’de yeni su tutma havzaları sayesinde büyük miktarlarda su tutulduğunu, aşağı Kamptal’ın tutulduğunu, Hofstetten-Grünau’nun (St. Pölten bölgesi) değerini kanıtladığını, “ancak birçok küçük havzanın ve dere genişletmelerinin de yardımcı olduğunu” söyledi. Buna ek olarak, 2002 yılında hala metrelerce yükseklikte sular altında kalan Tuna topluluklarındaki devasa koruyucu yapılar da var. 2040’a kadar bir milyar Euro daha yatırım yapılacak.

Eyalet başkan yardımcısı, sel savunma yapılarının da “yıllar ve on yıllar öncesine kıyasla bugün çok farklı” inşa edildiğini belirtti. Duvarlar, hareketli elemanlar ve tutma alanlarının bir karışımından bahsetti. Fonların üçte biri su tutma önlemlerine aktarılıyor. Barajlar, baraj ihlallerini önlemek için taşma geçitleriyle birlikte planlanmakta ve inşa edilmektedir. Buna ek olarak, ülkedeki tahmin sistemleri de büyük ölçüde genişletildi.

300 ev boşaltıldı, bölgelere erişilemiyor

Eyalet komuta merkezinin operasyon şefi olarak Pernkopf, Perşembe günü operasyonların odak noktasının Tullnerfeld ve Pielach vadileri olmaya devam ettiğini açıkladı. Çok sayıda toprak kayması ve çamur kayması kritik önem taşıyordu. Yaklaşık 40 belediyede yamaçların güvenliğinin açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Pernkopf, “Bu amaçla jeoloji uzmanlarının sayısı büyük ölçüde arttırıldı” dedi.

Eyalet milletvekiline göre, yaklaşık 1.400’e ulaşan en yüksek rakamla birlikte yaklaşık 300 mülk tahliye edilmiş durumda. On köye ya da bölgeye hala erişilemiyor. Leitha nehri üzerindeki barajların da emniyete alınması gerekiyor. |© DerVirgül

Yayınlama: 19.09.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.