Nüfusu 8,917 milyon Avusturya’da yaklaşık 1,32 milyon kişi aşılanmadı
Avusturya İstatistik Kurumu tarafından yapılan bir değerlendirmeye göre, Avusturya’da yaklaşık 1,32 milyon kişi ne Korona aşısı oldu ne de iyileşti. Ülkede yaşayanların yüzde 52,3’ü korona virüsüne yakalanmadan mart ayı sonunda geçerli bir aşı sertifikasına sahip olduğu belirtildi. Türkiye’de doğanların aşı olma oranı yüzde 70,5.
Avusturya İstatistik Kurumu raporuna göre, ülkede aşı oranı yüzde 69,5. Buna karşılık, yüzde 15,7’si aşılanmamış ve yüzde 14,7’si ya da yaklaşık 1,32 milyon insan ne aşılanmış ne de İyileşmiş.
Geçerli bir aşı veya iyileşme belgesine sahip olanların oranı, şubat ayının sonundan bu yana yaklaşık yüzde üç puan arttı. İstatistik Avusturya’ya göre, bunun ana nedeni, Mart ayında enfekte olanların çoğunlukla aşılanmamış kişiler olması ve bu da Omicron dalgası sırasında iyileşme sertifikalarında artışa yol açmasıydı. Buna karşılık, güncel aşı sertifikasına sahip kişilerin oranı, eklenenden daha fazla aşı sertifikasının süresinin dolması nedeniyle şubat ayının sonundan Mart ayının sonuna kadar yüzde 0,6 puan düştü.
İstatistik Kurumu, “Bunun nedenlerinden biri, insanların bir Covid 19 hastalığından sonra bir sonraki aşı için daha uzun süre beklemek zorunda kalmasıdır. Bu nedenle, enfeksiyon sayısının yüksek olması nedeniyle aşı oranlarına bakmak bile eksik bir tablo sunacaktır.” Açıklamasını yaptı.
Türkiye’de doğanların aşı olma oranı yüzde 70,5.
Avusturya’da doğanlar için yüzde 70,4 olan aşılama oranlarına tek tek menşe ülkelere göre bakıldığında, dikkat çekici sonuçlar ortaya çıkıyor.
Çin ve İran’da doğan erkekler ve kadınlar, sırasıyla yüzde 79,4 ve yüzde 79,2 aşılama oranı ile önemli ölçüde daha fazla aşılanmıştır.
Çek Cumhuriyeti’nde doğanlar (yüzde 75,4), Almanya’da doğanlar (yüzde 74,5), İtalya’da doğanlar (yüzde 73,1) ve Türkiye’de doğanlar (yüzde 70,5) de ortalamanın üzerinde.
Yüzde 69’luk aşılama oranıyla Afganlar arasında aşı olma isteği de yüksek, çoğu menşe ülkelerinden Avusturya’ya sığınmış ve iltica statüsünden yararlanmış. Aynısı geçerli olan Suriyeliler için aşı oranı yüzde 58,9’dur.
Öte yandan, Romanya’da doğanlar en düşük aşılama oranına sahip, bu sadece yüzde 50,5. Rusya’dan gelenler (yüzde 51,8) Kovid-19’a karşı aşı olmaya pek istekli değil. Yüzde 60’ın altında da Bulgarlar (yüzde 54,2), Slovakya’dan (yüzde 57,6), Polonya’dan (58,0), Macaristan’dan (58,2) ve Sırbistan’dan (59,1) oluşuyor.
Corona’dan kurtulan çocuklar
Kovid-19’a yetişkinlerden çok daha geç aşılanan çocuklar arasında iyileşenlerin oranı nispeten yüksek. Böylece, omikron varyantı çocukların önemli bir bölümünü “yakaladı”. Mart ayının sonunda, beş ila dokuz yaş arasındaki çocukların yüzde 21’i zaten aşılanmıştı, ancak bu yaş grubunun yüzde 40’ının yalnızca iyileşme sertifikası bulunmakta. On ila 14 yaşları arasında ancak iyileşen çocukların oranı da aynı derecede yüksek, ancak burada başka bir yüzde 41’in zaten geçerli bir aşı sertifikası var. Tüm yaş gruplarında 15 yaş ve üstü ergenler ve yetişkinler arasında, yüzde 89 ile 92 arasında güncel bir aşı ve/veya iyileşme sertifikası var. Bu oran 75 ile 84 yaş arasındaki kişilerde en yüksek ve yaklaşık yüzde 89’u aşılanmış veya aşılanmış ve iyileşmişti. Sadece yaklaşık yüzde üçü iyileşti.
Eğitim seviyesi
Geçerli bir aşı ve/veya iyileşme belgesine sahip kişilerin oranları, tamamladıkları en yüksek eğitim düzeyine göre önemli ölçüde farklılık göstermektedir.
Bu oran, zorunlu eğitime sahip 25-64 yaşındakiler için yüzde 86 ve üniversite mezunu olanlar için yüzde 93’tür, daha yüksek derecelere sahip olanların aşı sertifikasına sahip olma olasılığı daha yüksektir ve daha düşük derecelere sahip olanlar daha fazla olma eğilimindedir.
Çalışan insanlar Korona’ya karşı daha sık aşılandı
Aynı yaş grubu istihdam durumlarına göre farklılaştırılırsa, istihdam edilenlerin yaklaşık yüzde 92’sinin, çalışmayanların ise yaklaşık yüzde 84’ünün güncel aşı ve/veya iyileşme belgesine sahip olduğu görülmektedir. Çalışan insanlar, çalışmayanlara göre (neredeyse yüzde 72’si aşılanmış, neredeyse yüzde 13’ü münhasıran iyileşmiş) hem daha sık aşılanmış (neredeyse yüzde 77) hem de tamamen iyileşmiştir (neredeyse yüzde 16).
Her yaştan istihdam edilen insan grubu içinde, sektörler arasında açık farklar vardır. Kamu idaresi, geçerli bir aşı ve/veya iyileşme belgesine sahip olanların en yüksek genel oranına sahiptir (yüzde 96). Sektörlerde enfeksiyon riski açısından da farklılıklar vardır. Bilgi ve iletişimde, tüm çalışanların yaklaşık üçte biri son altı ay içinde bir korona enfeksiyonundan etkilendi. Sağlıkta ve sosyal bakımda bu oran yüzde 43’tü. | © DerVirgül