Avusturya seçimlerine katılacak olan “Liste Gaza” ne istiyor?

Avusturya seçimlerine katılacak olan “Liste Gaza” ne istiyor?

Avusturya vatandaşları pazar günü 183 sandalyeli Ulusal Konsey’e [Meclis] milletvekili seçecek.

Avusturya genelinde oy pusulasında en az dokuz parti var. Parlamentodaki beş partinin [ÖVP, SPÖ, FPÖ, GRUNE ve NEOS] yanı sıra, Bira Partisi [BIER], KPÖ, “Keine von den” [KENE] ve Madeleine Petrovic listesidir [LMP] yeralacak.

Ayrıca Burgenland eyaleti seçmenleri, “Liste Gaza” ve “Die Gelben” [BGE] listeleri de arasından seçim yapma şansı var.

Aşağı Avusturya, Yukarı Avusturya, Steiermark, Tirol, Vorarlberg ve Viyana federal eyaletlerinde seçmenler ülke çapındaki dokuz adayın yanı sıra GAZZE ve MFG listelerine de oy verebilecek.

Salzburg eyaletinde ise sadece MFG oy pusulasına yer almaya hak kazandı.

Pazar günü yapılacak olan genel seçimlerine yedi eyalette katılmaya topladığı imzalarla hak kazanan “Liste Gaza” yani Liste GAZZE, Filistin topraklarında akan kandan sorumlu görülen İsrail’e karşı bir tepki olarak doğmuş olsa da esas olarak, Avusturya’nın İsrail’in katliamlarına rağmen İsrail’i desteklemesinin tepkisel bir sonucudur.

“Liste Gaza” adaylarından kendilerini tanımlayan ve tanıtan bilgileri istememiz üzerine, Der Virgül editörüne ulaştırdıkları açıklamayı sizlerle paylaşıyoruz.

Açıklama şöyle:

Avusturya’daki Filistin ile dayanışma insiyatifi, 7 Ekim 2023 tarihinden itibaren aylarca sürdürdüğü miting, yürüyüş ve yapılan protestolar ile oluşan sinerji yaklaşan Meclis seçimleri (29 Eylül 2024 tarihinde) ile siyasi bir platform olarak devam edilmesini kararlaştırmış ve bununla birlikte „Liste Gaza: Soykırıma Karşı Ses Ver!” adlı siyasi hareket olarak, Haziran 2024 tarihinde kurulmuştur. Hareketin ana sloganı; tarafsızlık, barış ve adalet için Liste Gaza.

Amaç

Liste Gaza bir protest hareket olarak başladı ve Avusturya hükümetinin İsrail yanlısı politikasının -Anayasaya göre; Avusturya tarafsız olmak zorunda- yanlışlığını vurgulamakla birlikte, hükümetin ve meclisdeki bütün partilerin („düzen partilerinin”) soykırımı desteklediklerini açıklamıştır.

Buna karşın Liste Gaza, koşulsuz olarak ateşkes çağrısını yapmakta ve Avusturya hükümetini adil bir barışı savunması ve Filistin devletini tanımasını istenmektedir. Liste Gaza yine seçim programında temel hakların ihlali (toplantı, yürüyüş ve düşündüğünü konuşma) özellikle Müslüman karşıtlığı ve her türlü ırkçılık ve demokratik olmayan süreçlere karşı çıkmaktadır.

Liste Gaza Seçim Pusulasında

Avusturya’da bir siyasi parti veya hareketin Ulusal Meclis seçimlerine katılabilmek için bir önceki seçimde % 4 lük seçim barajını aşmak veya seçime girecek olan partinin yeterli sayıda destek beyanına ulaşması gerekmekte (vatandaşların seçim kuruluna gidip destek beyanı vermesi gerekir).

Liste Gaza, Avusturya çapında bunu başardı ve istenilen destek beyanlarını büyük oranda toplayıp Avusturya’daki 9 eyaletin 7’sinde oy pusulasında yer alan siyasi partiden biri oldu. Böylelikle 5.500.000 adet basılan oy pusulasında parti olarak Liste Gaza ve açılımı olarak ismimizin altında Soykırıma Karşı Ses Ver! sloganımız yer almıştır.

Liste Gaza Aday Profilleri

Liste Gaza adlı siyasi oluşumumuz birçok farklı ideolojik pozisyon ve duruşa sahip Avusturya’daki geniş bir koalisyon tarafından desteklemektedir.

Liste Gaza adayları Avusturya’da tanınan birçok barış yanlısı kişilerden oluşmakta. Liste Gaza’nın Federal Listedeki adaylarının ilk beşini kadınlar oluştururmaktadır.

Liste Gaza aday listesinde; Avusturya’nın tanınan avukatlarından Dr. Astrid Wagner, Avusturya Yeşiller partisi kurucusu ve Katolik Teolog Franz Sölkner, Graz Üniversitesi Felsefe fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Wolfgang Gombocz, Filistin kökenli Ses Sanatçısı Isra Doghman, Anti Emperyalist kurumundan Wilhelm Langthaler, Yahudi kökenli bir aktivist olan Dalia Sarig, Kongolo rap sanatçısı Patrick Bongola, Öğretim görevlisi Gülmihri Aytaç, Sosyolog Irına Vana, Boşnak Kökenli Hukukçu Asim Bojadzi, Gazze kökenli Dr. Shadi Abu Daher, Gazeteci Leo Gabriel, Sinema Sanatçısı Amira El Sayed, Rahma Austria hayır kurumundan Ömer Batur ve Ailesi Nasyonal Sosyalizm Kurbanlarından olan Gunnar Bernhard gibi Avusturya’da bilinen birçok kişi Liste Gaza’dan aday oldu. Ayrıca Listede 14 Türkiye kökenli aday yer aldı.

Nasıl bir desteğe ihtiyacımız Var?

Avusturya’da var olan % 4 lük seçim barajı nedeniyle Liste Gaza toplamda 220.000 civarında oy alırsa yaklaşık 10 Milletvekili ile Avusturya Millet Meclisinde temsil edip parlamentoda grup kurma hakkına sahip olabilecekler. Yeteri kadar oy almak ve Gaza’nın sesini yükseltmek için özellikle Avusturya’da yaşayan Müslüman ve Göçmen kökenli toplum ile vicdanlı Avusturyalı insanlardan oy alması gerekmekte. Avusturya toplumunun % 10’nu oluşturanların Müslümanlar olduğu düşünüldüğünden %4’lük seçim barajını aşmamız mümkün gözükmekle birlikte Liste Gaza’nın özellikle tanıtımına ihtiyacımız vardır.| ©DerVirgül

İrtibat
Liste Gaza Yönetim Kurulu Üyesi
Tarkan Tek
Telefon: 00436765317450

Liste Gaza Sosyal Medya Hesapları
Sitemiz: https://gaza.vote
Türkçe Site: https://gaza.vote/tr
Instagram: https://www.instagram.com/liste.gaza/
X: https://x.com/listegaza

Yayınlama: 27.09.2024
Düzenleme: 27.09.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.