Avusturya Hükümeti, devlet geleneğine uyarak istifasını sundu

Avusturya Hükümeti, devlet geleneğine uyarak istifasını sundu

Ulusal Konsey seçimlerinin ardından her zaman olduğu gibi Federal Cumhurbaşkanı Van der Bellen çarşamba günü istifa eden ÖVP-Yeşiller koalisyon hükümetini görevden aldı. Aynı zamanda hükümete, yeni kabine oluşana kadar yönetimi sürdürmesi talimatını verdi.

Perşembe gününden itibaren Federal Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen parlamentodaki beş partinin liderleriyle görüşmelerde bulunacak. Çarşamba günkü törende “Bunu gerekli sakinlikle ve gerekli derinlikle yapacağım” diye vurguladı.

Federal Cumhurbaşkanı Van der Bellen sürdürülebilir bir çoğunluk bulmak istiyor

Van der Bellen, seçim zaferinin ardından FPÖ parti lideri Herbert Kickl’e hükümet kurma talimatı verip vermeyeceğini gündeme getirmedi. “İlk adım olarak” parlamentodaki tüm partilerin temsilcileriyle görüşeceğini duyurdu. Van der Bellen, “Artık mesele birbiriyle konuşmak ve sürdürülebilir bir çoğunluk bulmak.” dedi.

Van der Bellen, seçim akşamında olduğu gibi, hükümeti kurarken liberal demokrasinin temel direklerine [hukukun üstünlüğü, kuvvetler ayrılığı, insan ve azınlık hakları, bağımsız medya ve AB üyeliği] saygı gösterilmesinin kendisi için önemli olduğunu vurguladı.

Van der Bellen, pandemi, terörizm, savaş, enflasyon, sıcak yaz ve son dönemde yaşanan sellere değinerek, görevden ayrılan federal hükümete “çok olaylı yıllardaki” kararlılığından dolayı teşekkür etti: “Kesinlikle daha kolay görevler vardı, kesinlikle daha kolay yasama dönemleri vardı. ” Bunu başarmak için her zaman birbirimize yaklaşıp çözüm bulmak gerekiyor. Federal Başkan ayrıca bir sonraki federal hükümete “birbirlerine saygılı davranmaları” çağrısında bulundu çünkü: “Kelimeler gerçekliği yaratır. Onları dikkatli seçmeliyiz.”

Artık seçim kampanyası ve buna bağlı anlaşmazlıklar sona erdi. Artık mesele uzlaşmalar bulmak ve acil sorulara ortak yanıtlar bulmaktır. Federal Cumhurbaşkanı, enflasyon, emeklilik, iş yerinin çekiciliği, iklim kriziyle mücadele, kadın-erkek fırsat eşitliği, sağlık ve bakım, göç ve entegrasyon konularının “yapıcı ve çözüm odaklı” ele alınmasına açıkça değindi.

Devlet başkanı genellikle en güçlü partiye hükümet kurma yetkisini verir. Bu yetki anayasada belirtilmemiştir, ancak yaşanmış bir uygulamadır. Van der Bellen geçmişte, seçimleri kazanması halinde Kickl’a hükümet kurma yetkisini otomatik olarak vermeyeceğini açıklamıştı.

Her zamanki gibi hükümet istifa teklif etti

Görevden alma süreci seçim sonrasındaki siyasi geleneklere karşılık geliyor. Başlangıçta hükümet, çarşamba günü öğle yemeğinde yapılan kısa bir Bakanlar Kurulu toplantısında istifaya karar verdi. Şansölye Karl Nehammer (ÖVP) liderliğindeki bakanlık ekibi daha sonra birlik halinde Ballhausplatz boyunca Federal Başkanın yanına yürüdü ve ona istifasını teklif etti. Van der Bellen bunu dikkate aldı, ancak hemen kabineye resmi işleri geçici olarak yürütmeye devam edeceğine dair bir kez daha görev verdi. Yalnızca Sanat ve Kültür Bakanı Andrea Mayer (Yeşiller) kendi isteği üzerine görevinden istifa etti.| ©DerVirgül

Yayınlama: 02.10.2024
Düzenleme: 02.10.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.