Avusturya’da Nazilerin katlettiği engelli insanlar anıldı

Avusturya’da Nazilerin katlettiği engelli insanlar anıldı

Adolf Hitler’e göre savaş zamanı “iyileşme olasılığı olmayan hastaların ortadan kaldırılması için en iyi zamandı”. Fiziksel ya da zihinsel olarak engelli olanlar, toplum için “yararsız”, genetik Ari saflığına yönelik bir tehdit, sonuç olarak da yaşamaya layık olmayanlar olarak görülüyordu.

 

II. Dünya Savaşı’nın başında zihinsel ve fiziksel engelli kişiler ile akıl hastaları, Nazilerin “T–4” ya da “ötenazi” olarak adlandırdıkları program kapsamında öldürülmek üzere hedef olarak belirlendi.

Avusturya, Linz yakınındaki Hartheim Kalesi, 1940 yılına kadar engelli insanlar için bir huzureviydi. Naziler 1940 yılında evi kapattılar. Kaleyi Nazilerin ötenazi ölüm tesisine dönüştürdüler. Çok hasta ya da zayıf olduğuna kanaat getirilenler Hartheim “ötenazi” ölüm merkezine gönderilmeye başlanıldı.

1941’deki halk protestolarına karşın Nazi liderliği, bu programı savaş boyunca gizlice devam ettirdi. 1940 ve 1945 yılları arasında 200.000 civarında engelli insan öldürüldü.

Naziler 1940 ile 1944 yılları arasında Hartheim’de yaklaşık 30.000 kişiyi öldürdü…

Osmanlı topraklarında doğanlarda öldürüldü

Her yıl katledilenlerin anıldığı Hartheim Kalesi duvarında, Türkçe olarak “Osmanlı topraklarında doğmuş kurbanlarında olduğunu bildiren bir yazı asılı. Bu T.C. Viyana Büyükelçiliği tarafından yazılarak asılmıştır.

1 Ekim 2024 [dün] Türkiye’nin Salzburg Başkonsolosu Günay Babadoğan Ertan, Linz yakınındaki Hartheim Kalesi’nde yapılan anma etkinliğine katıldı.

Başkonsolosun yayınladığı mesajda: “Hartheim ötenazi kampında (1940-44) Naziler tarafından öldürülen ve aralarında Osmanlı İmparatorluğu’nda doğmuş olanların da bulunduğu 30 bin kişiyi anmak üzere bugün Hartheim Şatosu’nda düzenlenen anma etkinliğine Sayın Büyükelçimiz Ozan Ceyhun adına katılım sağlanmıştır.” İfadesine yer verdi.| ©DerVirgül

Yayınlama: 02.10.2024
Düzenleme: 02.10.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.