Sel sonrası, Viyana metro inşaatında milyonlarca Euro zarar tespit edildi

Sel sonrası, Viyana metro inşaatında milyonlarca Euro zarar tespit edildi

Viyana’nın Pilgramgasse bölgesindeki metro inşaat sahasında yapılan yerel inceleme, Viyana Nehri’ndeki taşkın nedeniyle oluşan tahribatın boyutunu ortaya koyuyor: İnşaatı devam eden metro tüneli tamamen sular altında kaldı ve Wiener Linien’e göre, özel inşaat makineleri ve araçları da sular altında kaldı. orada bulunanlar daha fazla kullanılamaz.

Wiener Linien genel müdürü Gudrun Senk’e göre, sel hasarı nedeniyle inşaat projesinin tamamlanma tarihinin tekrar ertelenmesi gerekip gerekmeyeceği henüz bilinmiyor. Bu alandaki mali ve zaman etkisinin kapsamının şu anda değerlendirildiği belirtildi.

Pilgramgasse: Wienfluss selinde U2 tüneli tamamen sular altında kaldı

İki hafta önce Viyana Nehri’nden akan su kütleleri çok büyüktü. İstatistiklere göre 1000 yıllık bir seldi. Koruyucu önlemlere rağmen, yeni U2 metro güzergahının birkaç yıl içinde U4 ile buluşacağı gelecekteki metro kavşağının inşaat sahasındaki kuyu da doldu. Bazı yerlerde su on metreye kadar yükseldi.

Wiener Linien’e göre bölge 19.000 metreküp su altında kaldı. Bunun yaklaşık 50 büyük müstakil evin hacmine karşılık geldiği hesaplandı. Temizleme işi iki hafta sürdü ve su ve çamurun pompalanması ve günlerce sürdü.

İş makinaları ve araçlar tamamen sular altında kaldı

Şimdi bir ön değerlendirme yapıldı: Sel nedeniyle iş makinaları ve araçlar tahrip oldu. Matkap ve ekskavatör gibi ekipmanlar tamamen suya battı ve elektronik aksamlar ve motorlar büyük ölçüde hasar gördüğü için artık kullanılamıyor.

Senk’e göre ağırlığı 50 tona kadar çıkan araçlar kısmen sökülerek vinç yardımıyla kazı çukurundan çıkarıldı. U2 inşaat sahasındaki çalışmaların mümkün olan en kısa sürede devam ettirilebilmesi için inşaat şirketleriyle yedek ekipman satın alma konusunda şu anda çaba sarf edildiği belirtildi.

Viyana Nehri’nin tabanı da hasar gördü

Kuyu yapısının kendisi hasar görmemişti. Ancak aynı zamanda başka bir sorun da ortaya çıktı. Etkilenen sadece inşaat alanı değildi. Sel, Viyana Nehri’nin bu kesimindeki tabanına da zarar verdi. Wiener Linien, inşaat şirketleri ve Viyana Su Departmanı (MA 45) ile birlikte onarım için hızlı bir çözüm üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

Wiener Linien’in müdürü, Viyana Nehri’nde sadece beton levhaların değil aynı zamanda toprağın bazı kısımlarının da koptuğunu söyledi. Bunun restore edilmesi gerekiyor.

Her halükarda Senk “büyük bir zaman gecikmesinden” bahsetti. Projenin tamamının tamamlanmasının tekrar ertelenmesinin gerekip gerekmeyeceği henüz belli değil. U2 uzantısının teknik nedenlerden dolayı planlandığı gibi 2028 sonunda değil, 2030 yılında faaliyete geçeceği yaz aylarında duyurulmuştu.

Mali sonuçlarının da henüz öngörülebilir olmadığı söylendi. Senk şunları söyledi: “Hasar milyonlarla ifade ediliyor.” Şimdi soru, buradaki masrafları sigorta şirketlerinin mi yoksa afet fonunun mu karşılayacağıdır.|©DerVirgül

Yayınlama: 02.10.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.