Avusturya’da acil durum uyarısı cep telefonunuzda otomatik olarak görülecek

Avusturya’da acil durum uyarısı cep telefonunuzda otomatik olarak görülecek

Birkaç hafta süren test aşamasının ardından, halkı cep telefonları ve akıllı telefonlar aracılığıyla felaket olaylarına karşı uyaran “AT-Alert” uyarı sistemi Cumartesi günü devreye giriyor.

Yıllık siren testinin yanı sıra ilk kez cep telefonu üzerinden test alarmı da gönderiliyor. Forum Mobil İletişimi (FMK) Çarşamba günü yaptığı açıklamada, alarmın otomatik olarak oluştuğunu, herhangi bir yere kaydolmanıza gerek olmadığını açıkladı. Uyarılar çok eski olmayan tüm cep telefonları tarafından alınır, herhangi bir uygulamaya gerek yoktur.

Mesaj doğrudan ekranda görünüyor

Bunlara “hücre yayınları” denir. Bu, çalınan müzik parçası hakkında ek bilgiler de gönderen bir radyo istasyonunun istasyon kimliğiyle karşılaştırılabilir şekilde, uyarıların mobil cihaz tarafından kolayca alınıp görüntülendiği anlamına gelir. FMK, cihazı nasıl yapılandırmış olursanız olun, mesajın doğrudan ekranda göründüğünü açıkladı.

Ancak, güvenli tarafta olmak için forum, “Acil Durum Uyarıları” menüsü altındaki ayarlarda tüm uyarılara izin verildiğinden emin olmanızı öneriyor.

Eski bir tuşlu cep telefonunuz varsa, “Hücre Yayını” menü öğesinden cihazın hücre yayınlarını da destekleyip desteklemediğini kontrol etmelisiniz. Özellikle eski cep telefonları bunu yapmayacaktır. Hücre yayınını destekleyen cep telefonları en azından en yüksek uyarı seviyesini alabilmekte.

Alarm, telefon sessizdeyken de tetiklenir

FMK, cep telefonunun sesi kapatılsa bile alarmın tetikleneceği uyarısında bulundu. Bunu önlemek için cep telefonunun uçak moduna alınması gerekmektedir. Cumartesi günü sessiz olması gereken etkinliklerde, meydanlarda veya binalardaysanız (örneğin bakım evleri veya hastaneler) saat 12:00 ile 13:00 arasında uçuş modunu etkinleştirmeniz tavsiye edilir.

Ancak ağ yoksa alarmlar alınamaz. Yani eğer bodrumda ya da dağdaysanız, haber ancak sinyal alma durumu biraz daha iyi olduğunda gelir. Ancak kısa mesajlar, telefon görüşmesi yapmak veya yoğun veri kullanan uygulamaları kullanmak istediğinizde olduğundan çok daha düşük bir bağlantı kalitesi gerektirir. Ayrıca bu uyarılar ağlar üzerinden de gönderilir. Mesajlar, herhangi bir ağ kapsama alanı içinde olduğu sürece yalnızca ev ağından değil, herhangi bir mobil ağdan gelir. Bu sadece sözleşmeli cep telefonları için değil, ön ödemeli cep telefonları için de geçerlidir. Turistler gibi Avusturya’daki konuklar da uyarı alacaktır. İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre mesaj Almanca ve İngilizce olarak gönderilecek.

“AT-Alert”: Uyarılar yerel olarak gönderilir

Uyarılar yerel bazda gönderilmektedir. Bulunduğunuz bölgeye ait tüm uyarıları alırsınız. Bu, örneğin A yerinde yaşayan ancak B yerinde çalışan bir kişinin B yeri hakkında uyarı alacağı, ancak ikamet ettiği yer hakkında uyarı almayacağı anlamına gelir ve bunun tersi de geçerlidir. “AT-Alert”in amacı yalnızca tehlikeli bir durumdan doğrudan etkilenen kişileri uyarmaktır. Bu nedenle uyarılar yalnızca bu bölgede bulunan cep telefonu istasyonları aracılığıyla gönderilmektedir. FMK, uyarı merkezlerinin hangi bölgeyi tanımladığını açıkladı. Mobil ağ operatörlerinin bu konuda hiçbir etkisi yoktur, tıpkı mobil ağ operatörlerinin uyarı türü – uyarı düzeyi veya metnin kendisi üzerinde de hiçbir etkisi olmadığı gibi.| ©DerVirgül

 

Yayınlama: 02.10.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.