Dünya Hayvanları Koruma Günü | Ucuz ette çok sayıda kusur bulunuyor

Dünya Hayvanları Koruma Günü | Ucuz ette çok sayıda kusur bulunuyor

Avusturya Hayvan Koruma [Tierschutz], Dünya Hayvanları Koruma Günü vesilesiyle güncel bir alışveriş testinin sonuçlarını yayınladı. Yapılan tespitlerin yarısından fazlasında “ucuz segmentteki kendi markaları” için bağımsız bir kalite mührünün bulunmadığını ve bunun da otomatik olarak ucuz etin kontrolünde eksikliklere yol açtığını göstermektedir.

Beş vakadan dördünde işlenmiş et artık bağımsız olarak kontrol edilen bir kalite mührü taşımadığı görüldü. Ürün yelpazesinde hayvan refahını temsil eden tek bir ürün bulunmamaktadır dendi.

Marketler zincirlerinin ucuz kendi markalarının hayvan refahı standartlarına aykırı olması sorun teşkil etmiyor. Viyana, Aşağı Avusturya ve Burgenland’daki 20’den fazla lokasyonda bu türden tek bir ürün bile bulunamadı. Tierschutz Austria’dan Martin Aschauer, “hayvan refahı ve süpermarket zincirlerinin kendi ürünleri için dışlanmış gibi görünüyor” diyor.

Hayvan refahı standartları hiçe sayılıyor

Kıyma veya sosis gibi “kendi markalarına ait ucuz” işlenmiş etlerin beş vakasından dördünde, bağımsız olarak kontrol edilen bir kalite mührü yoktur. Ek olarak, paketlenmiş et alanındaki her ikinci numunede bir AMA kalite mührü veya buna dayalı hayvan refahı mühürleri bulunmamaktadır; bu, bu durumların hiçbirinde kalite mührünün bağımsız, sertifikalı kontrolünün olmadığı anlamına gelir. Tierschutz Avusturya sözcüsü Martin Aschauer, “İşlenmiş etin yüksek değerleri özellikle endişe verici; aşırı durumlarda yalnızca kesim ve paketleme Avusturya’da yapılırken hayvanlar yurt dışından gelebiliyor” diyor. “Bağımsız olarak kontrol edilen bir kalite mührü olmadığında, örneğin AMA etiketli ürünler üzerinde üç ila beş kat daha fazla kontrol gerçekleştirildiğinden hayvan refahı önemli ölçüde zarar görür.” Ahırlarda bilinçli olarak “ekleme” baskısı artıyor. Sektördeki ihbarcılar bize rapor veriyor” diyor Aschauer. Sayıştay bile kalite mührü olmayan bir şirketin resmi olarak denetlenmesinin 50 yıla kadar sürebileceği gerçeğini eleştiriyor.

Bu nedenle Tierschutz Avusturya süpermarketleri hayvancılığın kökeni konusunda daha fazla sorumluluk almaya çağırıyor. Hayvan refahını iyileştiren ürünler kendi markalarımız arasında yer almaktadır. Genel aralıkta bağımsız kalite mühürleri dikkate alınmalıdır. Tierschutz Avusturya, yarışı dibe vurmaya ve hayvan refahı standartlarına yeniden odaklanmaya çağrıda bulunuyor.

Aschauer, sonuç olarak şunu vurguluyor: “Fiyat avantajları hayvanların ve şeffaflığın pahasına sağlanmamalı.” “Umarım bir sonraki hükümetin gündeminde bu konu vardır, çünkü süpermarketlerde neyin satılacağı ve ucuz segmentte hangi standartta satılacağı yasama organı tarafından belirlenir.”|© DerVirgül

Yayınlama: 04.10.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.